• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Αλλαγή σκηνικού: Ολοένα και περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι αποσύρουν τις εταιρείες τους από τα χρηματιστήρια

    • Bloomberg

    Masayoshi Son


    Δισεκατομμυριούχοι ιδιοκτήτες, από τον Ιάπωνα μεγιστάνα Masayoshi Son μέχρι τον τον Γάλλο κροίσο των μέσων ενημέρωσης Patrick Drahi προσανατολίζονται στην απομάκρυνση των κορυφαίων εταιρειών τους από τα φώτα της δημοσιότητας.

    Οι κινήσεις που εξετάζουν είναι να κάνουν και πάλι τις επιχειρήσεις τους ιδιωτικές, προκειμένου να μην χρειάζεται πλέον να ασχολούνται με τις ευμετάβλητες αγορές και τους ολοένα και πιο απαιτητικούς μετόχους.

    Οι εταιρείες που έχουν ήδη ανακοινώσει φέτος μεταβιβάσεις μεριδίων ύψους 26 δισ. δολαρίων προκειμένου να γίνουν ιδιωτικές,  είναι περίπου κατά 2.500% περισσότερες από αυτές που το είχαν κάνει την ίδια περίοδο του 2019, σύμφωνα με τα αρχεία του Bloomberg.

    “Βλέπουμε την τάση οι δημόσιες εταιρείες να θέλουν να γίνουν ιδιωτικές», δήλωσε η Isabelle Toledano-Koutsouris, επικεφαλής κεφαλαιαγορών για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική στην UBS Group AG. «Αυτό συνέβη τους τελευταίους μήνες λόγω της αστάθειας της αγοράς που οφείλεται στην πανδημία».

    Ο πρόεδρος της SoftBank, Masayoshi Son, επανεξετάζει την ιδέα της εξαγοράς του ιαπωνικού κολοσσού, σύμφωνα με πληροφορίες. Οι συζητήσεις αντικατοπτρίζουν τη συνεχιζόμενη ανησυχία για το χάσμα μεταξύ της χρηματιστηριακής αξίας της εταιρείας, ύψους 126 δισ. δολαρίων και της αξίας του  εκτεταμένου επενδυτικού χαρτοφυλακίου της. Την Παρασκευή, ο επιχειρηματίας Drahi προσέφερε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ (3 δισεκατομμύρια δολάρια) για να αγοράσει τις μετοχές του παρόχου τηλεπικοινωνιών Altice Europe NV, που δεν είχε ήδη στην κατοχή του.

    Η κινητικότητα αυτή παρατηρείται λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά από την ανακοίνωση της γερμανικής start up Rocket Internet SE ότι σχεδιάζει να αποσύρει τις μετοχές της από τα χρηματιστήρια της Φρανκφούρτης και του Λουξεμβούργου.

    Η εταιρεία, με βασικούς μετόχους τους δισεκατομμυριούχους αδελφούς Samwer, υποστήριξε ότι η εισαγωγή στο χρηματιστήριο δεν αποτελεί πλέον τον καλύτερο τρόπο συγκέντρωσης κεφαλαίων και ότι μπορεί να στηριχτεί στην ιδιωτική χρηματοδότηση για την περαιτέρω επέκταση της.

     

    SoftBank CEO Masayoshi Son Presents Third-Quarter Results
    Masayoshi Son

     

    Πλούσιοι ιδιώτες στρέφονται στις κινήσεις αυτές σε μία χρονική περίοδο κατά την οποία η δραστηριότητα σε κλείσιμο νέων συμφωνιών παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη, με την αξία των εξαγορών και των συγχωνεύσεων να υποχωρεί κατά 33% το 2020, σύμφωνα με το Bloomberg. Οι εταιρείες private equity, οι παραδοσιακοί αγοραστές περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται σε δυσμένεια, παρέμειναν φέτος σε μεγάλο βαθμό ανενεργές: οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 15% το τρέχον έτος, παρά το γεγονός ότι υπήρξε ρεκόρ διαθέσιμων κεφαλαίων.

    Οι μεγιστάνες του Χονγκ Κονγκ

    Η ίδια τάση επικρατεί και στην Ασία, όπου ορισμένες από τις πιο γνωστές εταιρείες μεταβιβάζονται σε ιδιώτες. Ο Ινδός δισεκατομμυριούχος Anil Agarwal πρότεινε το Μάιο να εξαγοράσει τις μετοχές των μετόχων μειοψηφίας της ναυαρχίδας εταιρείας του, Vedanta Ltd.

    Κατά τους τελευταίους μήνες, ο μεγιστάνας της αγοράς ακινήτων του Χονγκ Κονγκ, Peter Woo ολοκλήρωσε την ιδιωτικοποίησης της Wheelock & Co., μίας από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες, προσφέροντας μάλιστα στους επενδυτές μειοψηφίας premium 52%. Η Li & Fung Ltd., η μεγαλύτερη εταιρεία προμήθειας καταναλωτικών αγαθών παγκοσμίως, αποχώρησε από το χρηματιστήριο μετά από την πρόταση εξαγοράς που κατέθεσε η ιδρυτική οικογένεια της.

    “Είναι φυσιολογικό να γίνονται ιδιωτικές οι εταιρείες αν οι μετοχές τους διαπραγματεύονται σε τόσο χαμηλά επίπεδα”, τόνισε η Toledano-Koutsouris της UBS. “Αυτό τους παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία για την υλοποίηση των σχεδίων τους και περισσότερους τρόπους να το πετύχουν”.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ