• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Alert από BlackRock, HSBC, Aberdeen: «Πυριτιδαποθήκη» οι αρνητικές αποδόσεις, χωρίς μέλλον το ράλι των ομολόγων

    • Bloomberg

    Rick Rieder, BlackRock


    Με πυριτιδαποθήκη παρομοιάζει τα ομόλογα που προσφέρουν αρνητικές αποδόσεις η BlackRock, μετά την αύξηση του συνόλου κατά 2,7 τρισ. δολάρια μέσα σε λίγες μόνο μέρες.

    Οι φόβοι για το κόστος που θα έχουν για την οικονομία αφενός μεν ο κοροναϊός και αφετέρου η χαλαρή νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών έχουν ανεβάσει την αξία των ομολόγων που είναι εγγυημένο ότι θα φέρουν απώλειες στους επενδυτές που έχουν την τακτική να αγοράζουν και να διακρατούν τους τίτλους στα 13,9 τρισ. δολάρια. Και οι επενδυτές, από την Ελλάδα μέχρι την Αυστρία, στρέφονται μαζικά στις νέες εκδόσεις που τους ζητούν να… πληρώσουν για να δανείσουν.

    Ωστόσο, με τα οικονομικά στοιχεία να σταθεροποιούνται, το φρενήρες ράλι των ομολόγων φαίνεται επικίνδυνο και μη βιώσιμο.

    «Τα συγκεκριμένα assets είναι υπερβολικά δύσκολο να δώσουν θετικές αποδόσεις το 2020», γράφει σε σχόλιό του στο blog της BlackRock ο Rick Rieder, διευθυντής επενδύσεων στο τμήμα σταθερού εισοδήματος στη BlackRock. Ο ίδιος βλέπει «αρνητικές αποδόσεις για το σύμπαν των αρνητικών αποδόσεων», καθώς πληθωρισμός και ανάπτυξη τροφοδοτούνται από δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα στήριξης της οικονομίας.

    Η προειδοποίηση της BlackRock έρχεται μετά την απόφαση των υπεύθυνων στρατηγικής της HSBC Holdings να εγκαταλείψουν τη σύσταση αγοράς για τα 15ετή γερμανικά bunds υπέρ των γαλλικών ομολόγων, τα οποία δεν θεωρούνται το ίδιο ασφαλή καταφύγια. Επίσης, στην Aberdeen Standard Investments, ο διαχειριστής Luke Hickmore έχει πάρει επίσης θέση κατά των ομολόγων.

    Την ίδια ώρα, άλλοι συνάδελφοί τους αγοράζουν μετά μανίας. Μόνο την περασμένη εβδομάδα, η αξία των ομολόγων που προσφέρουν αρνητικές αποδόσεις αυξήθηκε περισσότερο από ποτέ άλλοτε την τελευταία τριετία.

    Οι εντολές στην πρόσφατη έκδοση της πρώτης στον κόσμο κοινοπρακτικής κρατικής έκδοσης με αρνητική απόδοση από την Αυστρία ξεπέρασαν τα 30 δισ. ευρώ, καλύπτοντας περίπου κατά 10 φορές το ποσό της έκδοσης. Λίγες μέρες νωρίτερα, η Ελλάδα είχε εκδώσει Έντοκα Γραμμάτια Δημοσίου με αρνητικές αποδόσεις.

    Σύμφωνα με τον κ. Rieder της BlackRock, ακόμη κι αν η αναταραχή που έχει προκαλέσει η επιδημία του νέου κοροναϊού οδηγήσει τις ανά τον κόσμο αποδόσεις «προσωρινά χαμηλότερα», η απόδοση των αμερικανικών ομολόγων αναφοράς θα αυξηθούν κάποια στιγμή γύρω στις 30 μονάδες βάσης από τα τρέχοντα επίπεδα, στο επίπεδο του 1,8%. Μια τέτοια εξέλιξη θα συνάδει με την επιτοκιακή πολιτική της Fed, υποστηρίζει, σταθεροποιώντας ανάπτυξη και πληθωρισμό.

    H BlackRock υποστηρίζει πως οι επενδυτές μπορούν να εξασφαλίσουν αποδόσεις 5% φέτος επενδύοντας αντισταθμίζοντας τα πιο επισφαλή και τα εναλλακτικά assets επενδύοντας σε ομόλογα υψηλής ποιότητας.

    Η Ιστορία είναι σίγουρα με το μέρος του Rieder. Οι αρνητικές αποδόσεις εγγυώνται ζημίες αν κάποιος διακρατήσει τα ομόλογα μέχρι τη λήξη τους και οι νέες εκδόσεις ομολόγων επενδυτικής κατηγορίας με αρνητικές αποδόσεις που έγιναν πέρυσι έκλεισαν το 2019 στο… κόκκινο. Από τις συγκεκριμένες εκδόσεις, οι επενδυτές έχασαν 0,46%, τη στιγμή που το αντίστοιχο κέρδος για τα ομόλογα που εκδόθηκαν με θετική απόδοση ήταν 1,41%, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

    «Θεωρώ πως μόλις γίνει ξεκάθαρο όλο αυτό, θα δούμε τις αποδόσεις να τινάζονται προς τα πάνω», λέει χαρακτηριστικά ο Hickmore της Aberdeen.



    ΣΧΟΛΙΑ