• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Aυτός ο δισεκατομμυριούχος έχασε 600 εκατ. δολάρια σε μία ημέρα

    • Bloomberg

    Anders Holch Povlsen


    Η εικόνα αποκάλυψης που εμφάνισε ο κλάδος λιανεμπορίου στη συνεδρίαση της Δευτέρας έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στους επενδυτές, αλλά για το δισεκατομμυριούχο Anders Holch Povlsen, οι απώλειες, από τη βουτιά που σημείωσαν οι μετοχές, ήταν δραματικές.

    Ο Δανός επιχειρηματίας είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας λιανικής μέσω διαδικτύου Asos Plc, οι μετοχές της οποίας σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 4,5 ετών, με αποτέλεσμα ο ίδιος να χάσει 525 εκατ. δολάρια στην αγορά του Λονδίνου.

    Παράλληλα, ο Anders Holch Povlsen κατέχει μερίδιο 1/10 στην εταιρεία Zalando SE, η μετοχή της οποίας υποχώρησε κατά 9%, με αποτέλεσμα να χάσει άλλα 71 εκατ. δολάρια από την περιουσία του, η οποία ανέρχεται πλέον στα 4,3 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

    Η αρνητική προειδοποίηση για την πορεία των χριστουγεννιάτικων αγορών στην έναρξη της εορταστικής περιόδου οδήγησε σε σημαντική πτώση της Asos. Βουτιά σημείωσαν και άλλες εταιρείες λιανικών πωλήσεων μέσω διαδικτύου, όπως η γερμανική Zalando και η βρετανική Boohoo Group Plc, καθώς και οι αλυσίδες λιανικής όπως η Ζara του ομίλου Inditex SA.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημαντική πτώση των αγορών είχε μεγάλο αντίκτυπο στην περιουσία των 38 δισεκατομμυριούχων του κλάδου λιανικής που περιλαμβάνονται στο δείκτη του Bloomberg, καθώς συνολικά έχουν χάσει από τις αρχές του έτους 57 δισ. δολάρια. Η περιουσία του Amancio Ortega, ιδρυτή τoυ ομίλου Inditex, συρρικνώθηκε κατά 1,8 δισ. δολάρια τη Δευτέρα, ενώ ο πλουσιότερος άνθρωπος της Σουηδίας, ο Πρόεδρος της Hennes & Mauritz, Stefan Persson, έχασε 1,1 δισ. δολάρια.

    Ο Povlsen, 46 ετών, είναι ιδιοκτήτης της δανέζικης εταιρίας ένδυσης Bestseller, την οποία ίδρυσαν οι γονείς του το 1975 και λανσάρει τα ρούχα Jack & Jones. Πρόκειται για το δεύτερο πλουσιότερο άνθρωπο της Δανίας, κυρίως λόγω του ποσοστού που κατέχει στην οικογενειακή επιχείρηση.

    Εκτός από τον κλάδο λιανικής, οι επενδύσεις του περιλαμβάνουν την εταιρεία online παροχής δανείων Funding Circle Holdings Plc, καθώς και εκτάσεις γης στη Σκωτία.

    Amancio Ortega. Μέτοχος Zara
    Amancio Ortega. Μέτοχος Zara

     



    ΣΧΟΛΙΑ