• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Αυτός είναι ο μυστηριώδης «σορτάκιας» που έπληξε μια πολυεθνική

    • Bloomberg

    Σκηνή από την ταινία The Big Short. Σκηνοθέτης: Άνταμ ΜακΚέι. Εισπράξεις: 133,4 εκατομμύρια USD. Βραβεία: Όσκαρ Καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου.


    Ο μυστηριώδης «σορτάκιας», ο οποίος ανακάλυψε τις οικονομικές παρατυπίες που έπληξαν τη Steinhoff International Holdings NV, βγήκε από τη σκιά. Ο Fraser Perring, Βρετανός πρώην κοινωνικός λειτουργός, ο οποίος ίδρυσε τη Viceroy Research, δήλωσε σε συνέντευξή του την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη ότι μαζί με τους συναδέλφους Gabriel Bernarde και Aiden Lau βάζουν τις τελευταίες πινελιές σε μια έρευνα που αμφισβητεί τα οικονομικά της Steinhoff, καθώς ο νοτιοαφρικανικός γίγαντας του λιανεμπορίου ανακοίνωσε στις 5 Δεκεμβρίου ότι θα διεξάγει μια έρευνα στα λογιστικά του.

    Την επόμενη μέρα, λίγες ώρες μετά τη στιγμή που η μεγάλη εταιρεία λιανικού εμπορίου ανακοίνωσε ότι ο γενικός διευθυντής Markus Jooste παραιτήθηκε, η Viceroy ανέβασε στο twitter ένα σύνδεσμο, για να μεταβεί ο χρήστης στην έκθεση των 37 σελίδων που περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο η Steinhoff χρησιμοποίησε οντότητες εκτός ισολογισμού, οι οποίες ελέγχονταν από τωρινά και πρώην στελέχη της εταιρείας, για να αποκρύπτουν απώλειες και να φουσκώνουν τα κέρδη. Οι μετοχές της έπεσαν πάνω από 80% τις επόμενες ημέρες και η Moody’s Corp. χαρακτήρισε το χρέος του Steinhoff, σκουπίδια.

    “Θεωρώ την ποιότητα της δουλειάς της Viceroy ως ασυναγώνιστη”, δήλωσε ο βετεράνος «σορτάκιας» Marc Cohodes, ο οποίος θεωρεί τον 44χρονο Perring, φίλο του. «Αυτός πρέπει να χαίρει σεβασμού, πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, και αν έχει κάποια ανησυχία για κάτι, οι άνθρωποι πρέπει να δώσουν προσοχή».



    ΣΧΟΛΙΑ