• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Αυτός είναι ο δημοσιογράφος που κινεί τις αγορές με τα tweets του

    • Bloomberg

    Hu Xijin


    Οι επενδυτές που ανησυχούν για τον τρόπο με το οποίο αντιμετωπίζει η κυβέρνησης της Κίνας τον εμπορικό πόλεμο, παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή μία ασυνήθιστη πηγή ενημέρωσης: τα tweets του αρχισυντάκτη μίας από τις πιο μαχητικές, κρατικές εφημερίδες της χώρας.

    Κατά τις τελευταίες εβδομάδες, ο αρχισυντάκτης της Global Times, Hu Xijin, χρησιμοποιεί το Twitter για να αποτυπώσει με ακρίβεια αρκετές κινήσεις της κινεζικής κυβέρνησης, από την έρευνα για την αποτυχία της FedEx Corp. να παραδώσει τα πακέτα της Huawei Technologies Co. μέχρι την προειδοποίηση της κυβέρνησης προς τους σπουδαστές της που βρίσκονται στις ΗΠΑ. Οι αγορές επηρεάζονται σημαντικά από τις συγκεκριμένες πληροφορίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η μετοχή της Boeing Co., η οποία κατέγραψε το χαμηλότερο κλείσιμο των τελευταίων τεσσάρων μηνών, μετά από ένα tweet.

    Ωστόσο, ο Hu κατανοεί ότι έχει ένα διφορούμενο ρόλο στις προσπάθειες του Κομμουνιστικού Κόμματος να κοινοποιήσει τα σχέδιά του στον κόσμο.

    “Έχω πρόσβαση σε ορισμένες πληροφορίες λόγω της φύσης της δουλειάς μου, αλλά δεν είμαι εξουσιοδοτημένος από κανέναν να τις δημοσιοποιώ”, δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο Bloomberg News στο Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα.

    “Δεν είμαι σίγουρος αν οι Κινέζοι αξιωματούχοι μού διαβιβάζουν σκόπιμα πληροφορίες. Οι αξιωματούχοι και εγώ έχουμε μια σιωπηρή συμφωνία.”

    Ο ρόλος κλειδί που έχει αποκτήσει ο Hu στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αποτυπώνει το χάσμα στην επικοινωνιακή στρατηγική που εφαρμόζει ο Πρόεδρος Donald Trump σε σχέση με τον Κινέζο ομόλογο του, Xi Jinping.

    Ενώ ο ηγέτης των Η.Π.Α. διασκεδάζει με την αυθόρμητη επικοινωνία μέσω του Twitter – χρησιμοποιώντας το μέσο για να ανακοινώσει του δασμούς που επέβαλε τον περασμένο μήνα – ο Xi δημοσιοποιεί τα σχέδιά του μέσω γραφειοκρατών και δυσνόητων ομιλιών.

    Αυτό αυξάνει τη δημοτικότητα κάποιου σαν τον Hu, ο οποίος βρίσκεται ανάμεσα σε μία ομάδα με εξέχουσες κινεζικές προσωπικότητες που σχολιάζουν θέματα και που συνήθως τα χειρίζονται με εξαιρετική ευαισθησία, όπως υπαγορεύουν οι κρατικές υπηρεσίες και τα όργανα προπαγάνδας. Ο λογαριασμός Twitter του Hu υπερδιπλασίασε του ακόλουθους του σε 48.000 τον τελευταίο μήνα, καθώς κλιμακώνονται οι εντάσεις.

    Το Twitter του Hu αντανακλά τη γραμμή των Global Times, ενός εθνικιστικού tabloid που δημοσιεύει άρθρα και σχόλια στην αγγλική γλώσσα για να αντιταχθεί στις δυτικές απόψεις που εκφράζονται για την Κίνα.

    Εργάζεται στην εφημερίδα από το 2005 και άνοιξε λογαριασμό στο Twitter το 2014, μια εποχή κατά την οποία οι ιστοσελίδες με έδρα στις Η.Π.Α., ήταν μπλοκαρισμένες στην Κίνα.

    Όπως και η εφημερίδα Global Times, ο Hu μέσα από τα tweets του υπεραμύνεται των πρακτικών της Κίνας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υπερηφανεύεται για την άνοδο της χώρας του. Όπως ανέφερε στη συνέντευξη του στο Bloomberg, εκτιμά ότι η οικονομία της Κίνας θα συνεχίσει να αναπτύσσεται παρά τον εμπορικό πόλεμο. “Η απώλεια είναι ανεκτή για την Κίνα. Ο χρόνος είναι με το πλευρό μας”.

    Αλλά είναι οι προβλέψεις του Hu σχετικά με συγκεκριμένα κινεζικά αντίμετρα που έχουν τραβήξει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ειδικά μετά το tweet του Trump στις 5  Μαΐου που κατηγορεί το Πεκίνο ότι προσπαθεί “να επαναδιαπραγματευτεί” και απειλεί με νέο κύκλο δασμών.

    Αργότερα την ίδια εβδομάδα, ο Hu ανέφερε ότι οι πιθανότητες μιας συμφωνίας από την προθεσμία του Trump ήταν μηδενικές, παραθέτοντας την άποψη αξιωματούχου “από την πλευρά της Κίνας που γνωρίζει καλά τις εμπορικές συνομιλίες”.

    Στη συνέντευξη του την Τετάρτη, ο Hu δήλωσε ότι η Κίνα “μπορεί να λάβει ορισμένα μέτρα” κατά των εισαγωγών από τις ΗΠΑ, αν ο Trump προχωρήσει και επιβάλει δασμούς σε όλες τις εισαγωγές κινεζικών αγαθών. Επίσης, προειδοποίησε για «παράπλευρες ζημίες» σε εταιρείες όπως η Apple Inc. ή η Qualcomm Inc., αν η εμπορική διαμάχη συνεχίσει να κλιμακώνεται.

    Ενώ μερικά από τα ρεπορτάζ του Hu – όπως το τιτίβισμα της 11ης Μαΐου, που υποστήριζε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν «να ξανασυναντηθούν στο Πεκίνο στο μέλλον» – δεν έχουν ακόμη γίνει πράξη, άλλα επιβεβαιώθηκαν γρήγορα.

    Στις 3 Ιουνίου ο δημοσιογράφος προέβλεψε ότι η Κίνα θα εκδώσει μια προειδοποίηση σχετικά με τη visa 360.000 φοιτητών της που σπουδάζουν στις Η.Π.Α. Η ανακοίνωση για το συγκεκριμένο θέμα εκδόθηκε μερικές ώρες αργότερα από το Υπουργείο Παιδείας.

    Η Κίνα κράτησε αποστάσεις από τον Hu και τα tweets του, όταν στελέχη της κυβέρνησης ρωτήθηκαν από δημοσιογράφους στις τακτικές ενημερώσεις του υπουργείου Εξωτερικών.

    “Κατά γενικό κανόνα, δεν απαντάμε στις απόψεις ή τα σχόλια των ειδικών, των μελετητών, των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των ομάδων προβληματισμού”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Geng Shuang στις 14 Μαΐου, απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το tweet του Hu για τη Boeing.

    Οι κινεζικές αρχές θεωρούν πιθανώς τον συντάκτη ως έναν χρήσιμο “αγωγό” για το κοινό του εξωτερικού, παρόμοιο με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στην αγγλική γλώσσα, όπως η εφημερίδα China Daily και το China Global Television Network.

    Από την πλευρά του ο Hu δήλωσε ότι θέλει να εξηγήσει τις προθέσεις της Κίνας και όχι να επηρεάσει τις τιμές των μετοχών.

    “Τώρα, δεδομένου ότι οι άνθρωποι θεωρούν πως το tweet μου έχει επηρεάσει την αγορά, θα είμαι πιο επιφυλακτικός”, είπε. “Εάν τα tweets μου δημιουργούν παράπλευρες ζημιές και προκαλούν απώλειες για τους Αμερικανούς επενδυτές, αυτό δεν είναι κάτι που θέλω. Η μεγαλύτερη ελπίδα μου είναι να εκφράζω τα πράγματα πιο ελεύθερα.”

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ