• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Αυτός είναι ο CEO μεγάλης ευρωπαϊκής τράπεζας που πήρε αύξηση 30%

    Tidjane Thiam, CEO Credit Suisse


    Η Credit Suisse Group αύξησε την αμοιβή του διευθύνοντος συμβούλου της Tidjane Thiam κατά 30% για την επίτευξη της πρώτης κερδοφόρας χρήσης μετά από τέσσερα χρόνια, παρά το γεγονός ότι οι ζημιές από συναλλαγές εξακολουθούν να επισκιάζουν την πρόοδο της τράπεζας.

    Η αμοιβή του Thiam για το 2018 ανήλθε σε 12,7 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (12,7 εκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με το report αμοιβών της τράπεζας. Ένα μεγάλο μέρος της αύξησης είχε στόχο να αποζημιωθεί ο Thiam για τη μείωση των μακροπρόθεσμων bonus λόγω των αντιρρήσεων των μετόων για υψηλές αμοιβές εν μέσω ζημιών.

    Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι αν υπολογιστεί η περυσινή περικοπή, η αύξηση για το 2018 διαμορφώνεται σε 13%, δήλωσε η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας. Το συνολικό bonus ήταν αμετάβλητο από πέρυσι στα 3,2 δισ. φράγκα, αν και πολλά κορυφαία στελέχη έχουν λάβει μεγαλύτερα από αυτό, δήλωσε η τράπεζα.

    Η Credit Suisse εμφάνισε τρεις διαδοχικές ζημιογόνες χρήσεις προτού επιστρέψει στο κέρδος πέρυσι, μετά από ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης υπό την ηγεσία του Thiam. Ο CEO εστίασε στη σωστή διαχείριση, τη μείωση του κόστους και τη συγκέντρωση  νέων κεφαλαίων πάνω από 10 δισ. ελβετικά φράγκα  για τη χρηματοδότηση της αναδιάρθρωσης.

    Ο Sergio Ermotti, επικεφαλής της μεγαλύτερης ανταγωνίστριας τράπεζα, UBS Group, κέρδισε πέρυσι 14,1 εκατομμύρια φράγκα (14 εκατομμύρια δολάρια), από 14,2 εκατομμύρια φράγκα το 2017.

    Η Credit Suisse έχει καταγράψει απώλειες άνω του 50% κατά τη διάρκεια της θητείας του Thiam, τη μεγαλύτερη μείωση από κάθε άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα, με εξαίρεση τη Deutsche Bank AG.

    Οι δραστηριότητες από τις παγκόσμιες αγορές κατέγραψαν απώλειες μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες, ύψους 193 εκατομμυρίων φράγκων (191 εκατομμύρια δολάρια) κατά το τέταρτο τρίμηνο, αντισταθμίζοντας τα θετικά αποτελέσματα της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και των τραπεζικών επενδύσεων που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις. Ο Thiam, πρώην ασφαλιστικό στέλεχος, βρίσκεται υπό πίεση για να ενισχύσει την απόδοση της μετοχής της τράπεζας.

     



    ΣΧΟΛΙΑ