• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Αυτή είναι η οικονομία που θα αναπτυχθεί κατά 86% το 2020


    Η Νότια Αμερική μπορεί να έχει ταλαιπωρηθεί από την αδύναμη ανάπτυξη, τις αναταραχές και την λιτότητα, αλλά μία από τις μικρότερες χώρες της είναι έτοιμη να βιώσει την ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη στον πλανήτη.

    Η Γουιάνα, μια χώρα των 780.000 κατοίκων που συνορεύει με τη Βραζιλία και τη Βενεζουέλα στη βορειοανατολική γωνιά της περιοχής, θα δει την οικονομία της να αυξάνεται ραγδαία κατά 86% το επόμενο έτος, έπειτα από μια αύξηση 4,4% φέτος, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Το ποσοστό αυτό είναι 14 φορές ο προβλεπόμενος ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας και καθοδηγείται από την ανακάλυψη πετρελαίου από την Exxon Mobil Corp στην περιοχή.

    “Κινούμαστε από μια πολύ χαμηλή βάση σε ένα στρατοσφαιρικό άλμα”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας,  Winston Jordan. Το μόνο αγγλόφωνο κράτος της Νότιας Αμερικής οφείλει την απροσδόκητη ανάπτυξη στα πετρελαϊκά αποθέματα που ανακαλύφθηκαν το 2015. Αυτή τη στιγμή η χώρα δεν παράγει ακατέργαστο, αν και η γειτονική Βενεζουέλα κατέχει τα μεγαλύτερα αποθέματα του κόσμου.

    Παρόλο που το ετήσιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Γουιάνα των $4 δισ. είναι περίπου το ένα δέκατο εκείνου του Βερμόντ, θα αυξηθεί σε περίπου 15 δισ. δολάρια μέχρι το 2024, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

    Η κυβέρνηση σκοπεύει να χρησιμοποιήσει μερικά από τα χρήματα  για την κατασκευή αυτοκινητοδρόμων για να συνδέσουν τις παραλιακές πόλεις με το αραιοκατοικημένο εσωτερικό, το οποίο έχει αποθέματα χρυσού, διαμαντιών και βωξίτη, ανέφερε ο Jordan. Ο πετρελαϊκός τομέας θα αντιπροσωπεύει περίπου το 40% της οικονομίας μέσα σε πέντε χρόνια, υπολογίζει το ΔΝΤ.

    Το ταμείο αναφέρει ότι οι προβλέψεις του ενδέχεται να υποστούν μεγάλες αναθεωρήσεις, καθώς ακόμη και μικρές αλλαγές στην προβλεπόμενη παραγωγή πετρελαίου το 2020 θα είχαν ως αποτέλεσμα μεγάλες διακυμάνσεις της συνολικής οικονομικής απόδοσης.

    Η Exxon συνεργάζεται με την Hess Corp. και την CNOOC της Κίνας για να αναπτύξει μία από τις μεγαλύτερες νέες ανακαλύψεις πετρελαίου βαθέων υδάτων παγκοσμίως στις ακτές της χώρας.

    Η Exxon δήλωσε ότι θα ξεκινήσει να αντλεί από το πρώτο πηγάδι τον επόμενο μήνα και μέχρι το 2025 η Γουιάνα θα παράγει τουλάχιστον 750.000 βαρέλια την ημέρα.

    Η Total SA, η Tullow Oil Plc και η Repsol SA είναι επίσης μεταξύ των εταιρειών που ψάχνουν για πετρέλαιο στα ύδατα της Γουιάνας.

    Η κυβέρνηση αναμένει αρχικά 300 εκατ. δολάρια ετησίως στα έσοδα από το μερίδιο κέρδους και τα δικαιώματα εκμετάλλευσης και περιμένει να υπερδιπλασιαστούν όταν ένα δεύτερο πηγάδι στις ακτές της αρχίσει την παραγωγή γύρω στο 2022. Αυτά τα χρήματα θα πάνε απευθείας σε ένα κρατικό επενδυτικό ταμείο που ίδρυσε φέτος η χώρα, που χρησιμοποιείται για εξοικονόμηση μεταξύ των γενεών, για την προστασία από τις διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου και για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών σχεδίων, ανέφερε ο Jordan.



    ΣΧΟΛΙΑ