• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Αυτές είναι οι ισχυρές αυτοκρατορίες και οι “χρυσοί” διάδοχοι της Ιταλίας

    • Bloomberg


    Oι θάνατοι της Wanda Ferragamo και του Gilberto Benetton αυτό το μήνα, έφεραν στο φως την πρόκληση που αντιμετωπίζουν μερικές από τις πιο γνωστές επιχειρηματικές οικογένειες της Ιταλίας. Καθώς οι κορυφαίοι επιχειρηματίες που ίδρυσαν μεταπολεμικά ολόκληρες αυτοκρατορίες φεύγουν από το προσκήνιο, πρέπει να διασφαλίσουν ποια μέλη από την επόμενη γενιά της οικογένειας τους είτε και εκτός από αυτή, είναι έτοιμα να αναλάβουν τη ηνία και να στηρίξουν τις επιχειρήσεις τους.

    Ορισμένες οικογένειες, όπως οι Agnellis και οι Ferreros, έχουν ήδη λύσει το θέμα της διαδοχής. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που βρίσκονται σε δίλημμα και δεν έχουν ακόμη ξεκάθαρη λύση.

    Η διασφάλιση μιας ομαλής μετάβασης είναι σημαντική για την Ιταλία, όπου οι μεγάλες οικογενειακές επιχειρήσεις-βιομηχανίες, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην οικονομία, καθώς πολλές σημαντικές εταιρείες, όπως πρόσφατα ο όμιλος Gianni Versace, έχουν πωληθεί σε ξένους επενδυτές.

    Ας δούμε διαμορφώνεται το τοπίο στους ομίλους δισεκατομμυρίων της γειτονικής χώρας:

    Οικογένεια Benetton

    Sabrina, Franca και Alessandro Benetton

    Στην παρούσα φάση δεν υπάρχει διάδοχος για το Gilberto Benetton, το συνιδρυτή της κορυφαίας βιομηχανίας ενδυμάτων. Ο ίδιος και τα τρία τους αδέλφια Luciano, Giuliana και Carlo (o οποίος πέθανε τον περασμένο Ιούλιο)  έφτιαξαν τη γνωστή εταιρεία πριν από 50 χρόνια. Ο Gilberto, που πέθανε πρόσφατα σε ηλικία 77 ετών, ήταν ο ιθύνων νους του ομίλου, υπεύθυνος για την επέκταση της οικογενειακής επιχείρησης πέρα από τη βιομηχανία ένδυσης. Βοήθησε στη δημιουργία της Edizione, η οποία ελέγχει τις επενδύσεις στην επιχείρηση Atlantica SpA και την Autogrill SpA, που διαθέτει καταστήματα εστίασης κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων.

    Η Edizione, η οποία είχε καθαρή αξία ενεργητικού 12 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου, αντιμετωπίζει μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της. Όταν μία γέφυρα που διαχειρίζεται η εταιρία Atlantica στη Γένοβα κατέρρευσε με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 40 άνθρωποι, έχασε πάνω από 2 δισ. ευρώ της αξίας της.

    Η κόρη του Gilberto, Sabrina, 45, αναμένεται να πάρει τη θέση του στο ΔΣ της Edizione. Ο γιος του, Alessandro υπήρξε σημαντικό στέλεχος της δεύτερης γενιάς και είναι πολύ γνωστός στους επενδυτές. Ωστόσο, ο 54χρονος εγκατέλειψε την εταιρία ειδών ένδυσης το 2014 και είναι πλέον πλήρως αφοσιωμένος στη δική του επιχείρηση, την 21 Partners. Ο γιος του Carlo, Christian και η κόρη της Giuliana, η Franca Bertagnin Benetton είναι τα άλλα δύο μέλη της οικογένειας που βρίσκονται στο ΔΣ της Edizione.

    Οικογένεια Ferragamo  

    Giovanna, Leonardo, Ferruccio και James Ferragamo

    Η Wanda Ferragamo ανέλαβε την ηγεσία της γνωστής υποδηματοποιίας όταν ο ιδρυτής και σύζυγος της Salvatore, πέθανε το 1960. Σταδιακά μετέτρεψε την επιχείρηση σε ένα διεθνές brand πολυτελείας με διάφορα προϊόντα, όπως δερμάτινα αξεσουάρ, κασκόλ και ενδύματα.

    Αν και είχε παραχωρήσει τις αρμοδιότητες της, ο θάνατος της στα μεσα Οκτωβρίου σε ηλικία 96 ετών, σηματοδότησε την αποχώρηση μίας ταλαντούχας γυναίκας που στήριζε τον όμιλο που δημιούργησε μέχρι τέλους. Τώρα οι μετοχές της στην Ferragamo θα μοιραστούν στους απογόνους της. Τις οικογένειες των έξι παιδιών της, τέσσερα από τα οποία βρίσκονται στη ζωή. Ο θάνατος της Wanda έχει δημιουργήσει τον προβληματισμό ότι μεταξύ των 12 κληρονόμων της, μερικοί ενδέχεται να ταχθούν υπέρ της πώλησης ολόκληρης ή μέρους της εταιρείας, αν και η οικογένεια έχει δηλώσει ότι έχει δεσμευτεί να διατηρεί τον έλεγχο.

    Ο γιος της Ferruccio ανέλαβε καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου το 1984, πριν γίνει Πρόεδρος, όταν η οικογένεια προσέλαβε άλλο διευθυντή το 2006. Αποτελεί τον εκπρόσωπο της οικογένειας, ενώ δεύτερος στη σειρά βρίσκεται ο γιος του James, ο οποίος είναι επικεφαλής του κλάδου των βασικών δερμάτινων ειδών και των υποδημάτων.

    Ο αδελφός του Ferrucio, Leonardo Ferragamo είναι μέλος του ΔΣ και χειρίζεται κάποιες άλλες δραστηριότητες του ομίλου, όπως η αλυσίδα ξενοδοεχείων. Η  Giovanna—η οποία συνήθιζε να σχεδιάζει τις κολεξιον με τα ρούχα- συμμετέχει στη διοίκηση επιβλέποντας τα νέα σχέδια. Τέλος, ο άλλος αδελφός, Massimo, o οποίος έχει περάσει μεγάλος μέρος της ζωής του στις ΗΠΑ, είναι ο Πρόεδρος της Ferragamo USA.

    Οικογένεια Prada-Bertelli  

    Miuccia Prada και Patrizio Bertelli

    Η Miuccia Prada, με τις ιδιαίτερες αλλά κομψές κολεξιόν με τα φουτουριστικά υλικά, που βρίσκονται στο προσκήνιο της παγκόσμιας βιομηχανίας μόδας για πάνω από 20 χρόνια, και ο σύζυγος και συνεργάτης της Patrizio Bertelli, έχουν δημιουργήσει έναν όμιλο με ετήσιες πωλήσεις 3 δισ. ευρώ. Ένας πιθανός διάδοχος βρέθηκε στο προσκήνιο το περασμένο έτος, και δεν είναι άλλος από το γιο τους, Lorenzo, ο οποίος προσχώρησε στην εταιρεία.

    Ο όμορφος 30χρονος με τα καστανά μαλλιά, Lorenzo Bertelli  έβαλε τέλος στην καριέρα του ως οδηγός ράλλυ για να συμμετάσχει στην επιχείρηση και τώρα εργάζεται για να αναβαθμίσει με ταχύτητα το e-commerce και τις online επικοινωνίες και πωλήσεις της Prada.

    Μιλώντας στο Bloomberg μετά το ανοιξιάτικο show της το Σεπτέμβριο, η Prada, 70 ετών, δήλωσε: “Είμαι πολύ χαρούμενη για την ευκαιρία που έχω να εκπαιδεύσω τον γιο μου”. Ο Patrizio Bertelli δήλωσε ότι, από τους δύο γιους τους, ο Lorenzo ενδιαφέρεται περισσότερο για την επιχείρηση και θα μπορούσε να την αναλάβει μια μέρα “αν το επιθυμεί.” Όχι βέβαια ότι οι δύο επικεφαλής σκοπεύουν να φύγουν σύντομα από το τιμόνι του ομίλου. “Εξακολουθούμε να αξιολογούμε τους ανθρώπους κοιτάζοντας τις ημερομηνίες γέννησής τους;”, δήλωσε ο Patrizio Bertelli, 72 ετών.

    Οικογένεια Berlusconi 

    Marina, Barbara και Pier Silvio Berlusconi

    Η Marina Elvira Berlusconi, 52 ετών, είναι η μεγαλύτερη κόρη του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού Silvio Berlusconi και από πολλούς θεωρείται ως η πιο ισχυρή διάδοχος του πατέρα της. Γνωστή στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ως η Σιδηρά Κυρία της αυτοκρατορίας του Silvio, είναι πρόεδρος της οικογενειακής εταιρείας Fininvest SpA από το 2005, επιβλέποντας επενδύσεις που περιλαμβάνουν τη μεγαλύτερη εμπορική τηλεοπτική εταιρεία της Ιταλίας Mediaset SpA και τον κορυφαίο εκδοτικό οίκο της χώρας Arnoldo Mondadori Editore SpA.

    Πρόσφατα το Hollywood Reporter την συμπεριέλαβε στη λίστα με τις 25 γυναίκες που έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή στην τηλεόραση. Μετά από 7 χρόνια συμβίωσης και δύο παιδιά, το 2008 η Marina παντρεύτηκε το σύζυγο της, πρώην χορευτή της όπερας Σκάλα του Μιλάνου.  Ο αδελφός της, Pier Silvio, 49 ετών, είναι ο CEO της Mediaset από το 2015. Άρχισε την καριέρα του στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ως marketing manager της διαφημιστικής της Mediaset, Publitalia 80. Η Marina και ο Pier Silvio έχουν ακόμη δύο μικρότερες αδελφές και έναν αδελφό, τους Εleonora, Barbara και Luigi, από το δεύτερο γάμο του πατέρα τους.

     

    Οικογένεια Agnelli

     

    John Elkann

    Ο John Elkann, 42 ετών, διαχειρίζεται την αυτοκρατορία της οικογένειας Αgnelli  από την ηλικία των 20 ετών, μετά το θάνατο του παππού του Gianni Agnelli το 2003 και του αδελφού του παππού του Umberto το 2004. Είναι πρόεδρος και CEO της εισηγμένης εταιρείας του ομίλου Exor NV, και για 14 χρόνια συνεργάζονταν με τον CEO της Fiat Chrysler CEO Sergio Marchionne.

    Υπό την ηγεσία των δύο, η αξία της Fiat δεκαπλασιάστηκε από το 2004. Ο Andrea Agnelli, γιος του Umberto, είναι πρόεδρος της ομάδας ποδοσφαίρου Juventus, την οποία ελέγχει η οικογένεια.

    Ο Elkann επέλεξε το νέο CEO της Ferrari και της Fiat  κατά τη διάρκεια ενός δραματικού σαββατοκύριακου του Ιουλίου, όταν η υγεία του Marchionne επιδεινώθηκε -τελικά απεβίωσε αργότερα- και τώρα επιβλέπει τη στρατηγική του νέου στελέχους, του Mike Manley. Ο Elkann, ο οποίος έχει δύο αδέλφια, τους Lapo και Ginevra, είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της οικογένειας.

    Οικογένεια Ferrero 

    Ο Giovanni Ferrero είναι ο CEO του Ferrero Group, του τέταρτου μεγαλύτερου ομίλου παραγωγής ειδών ζαχαροπλαστικής και παραγωγού της πασίγνωστης Nutella.

    Ο Giovanni Ferrero έγινε CEO της εταιρείας το 2011, όταν ο αδελφός του Pietro, με τον οποίο είχαν από κοινού τη διαχείριση του ομίλου, πέθανε σε ατύχημα με το ποδήλατο στη Νότιο Αφρική.

    Μεγάλωσε στις Βρυξέλλες, όπου παρακολούθησε το Ευρωπαϊκό Σχολείο και στη συνέχεια μετακόμισε στις ΗΠΑ και εξειδικεύτηκε στο marketing. Επίσης, ο επικεφαλής του ομίλου Ferrero γράφει μυθιστορήματα.



    ΣΧΟΛΙΑ