• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Adidas: Προβλέψεις για ζημιές στο δεύτερο τρίμηνο, με τις πωλήσεις να σημειώνουν βουτιά 40%

    • Bloomberg

    Kasper Rorsted, CEO Adidas


    Η εταιρεία αθλητικών ειδών Adidas προβλέπει ότι θα εμφανίσει το πρώτο ζημιογόνο τρίμηνο εδώ και πάνω από τέσσερα χρόνια, καθώς πάνω από τα 2/3 των καταστημάτων της παραμένουν κλειστά λόγω της πανδημίας.

    Οι πωλήσεις εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν κατά 40% προσαρμοσμένες στις μεταβολές των νομισματικών ισοτιμιών, κατά το δεύτερο τρίμηνο, επισημαίνει η εταιρεία. Κατά το πρώτο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν κατά 97% καθώς τα έσοδα σημείωσαν πτώση κατά 19%.

    Τα μόνα θετικά σημεία που επισήμανε η Adidas είναι οι εξελίξεις στην Κίνα και τη Νότιο Κορέα, όπου τα καταστήματα λειτούργησαν και πάλι, καθώς και οι online αγορές. Οι πωλήσεις σταδιακά βελτιώθηκαν στην ηπειρωτική Κίνα κατά τις πρώτες τρεις εβδομάδες του δεύτερου τριμήνου, και η ανάπτυξη των διαδικτυακών πωλήσεων επιταχύνεται μετά από αύξηση κατά 55% τον Μάρτιο.

    Ωστόσο, το ηλεκτρονικό εμπόριο δεν θα αντισταθμίσει το κλείσιμο στην Ευρώπη, τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική, τη Ρωσία και άλλα μέρη της Ασίας, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Kasper Rorsted σε συνέντευξη στο Bloomberg TV.  Ο ίδιος υποθέτει ότι τα καταστήματα θα ανοίξουν σταδιακά και η ζήτηση θα ανακάμψει, καθώς οι άνθρωποι θα θέλουν να αθληθούν μετά από την παραμονή τους στο σπίτι για εβδομάδες. Αυτό, βέβαια, επισημαίνει ότι δεν είναι αρκετό για να βοηθήσει πραγματικά την πορεία της εταιρείας κατά το δεύτερο τρίμηνο.

    Παράλληλα, ο Rorsted τόνισε ότι η Adidas έχει στόχο να αποπληρώσει το κρατικό δάνειο που έλαβε το συντομότερο δυνατό, αν και δεν σχολίασε εάν βρίσκεται σε συνομιλία με τράπεζες. Η Adidas “έκαψε” μετρητά 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ (1,5 δισ. δολάρια) το πρώτο τρίμηνο καθώς πήρε πίσω τα προϊόντα που δεν πουλήθηκαν από τα καταστήματα στην Κίνα και βρέθηκε αντιμέτωπη με ακυρώσεις παραγγελιών αγοράς και αύξηση των προβλέψεων επισφαλών απαιτήσεων.

    Η μετοχή της εταιρεία σημείωνε νωρίτερα μικρή μεταβολή μετά από πτώση έως 4%. Από τις αρχές του έτους έχει χάσει σχεδόν το 1/3 της αξίας της.



    ΣΧΟΛΙΑ