• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    15 λόγοι για τους οποίους αξίζει να επισκεφθείτε την Αρμενία αυτήν την εποχή

    • Bloomberg


    H Αρμενία, μία χώρα 3 εκατομμυρίων περίπου κατοίκων χωρίς πρόσβαση στη θάλασσα, στα βουνά του Καυκάσου, έχει κάποια στοιχεία διασημότητας: πολυνίκες σκακιστές, γεωπολιτικές εντάσεις, το αγαπημένο μπράντι του Τσόρτσιλ και, εντάξει, την οικογένεια Καρντάσιαν, που είναι περήφανοι Αρμενο-αμερικανοί.

    Τι γίνεται με τον τουρισμό, όμως; Οι περισσότεροι ταξιδιώτες δεν μπορούν να βρουν την Αρμενία στον χάρτη (είναι ανάμεσα στη Γεωργία και το Ιράν), πόσο μάλλον να σκεφτούν ένα ταξίδι εκεί.

    Καιρός να το ξανασκεφτείτε, αν το έχετε σκεφτεί ποτέ δηλαδή. Πέρα από τα δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα της Αρμενίας (έχει κάποιες από τις παλαιότερες εκκλησίες που υπάρχουν), υπάρχουν και άλλοι λόγοι να βάλετε τη χώρα λίγες θέσεις πιο πάνω στη λίστα σας. Η περσινή Βελούδινη Επανάσταση, που εκθρόνισε έναν υποστηριζόμενο από τη Ρωσία ολιγάρχη, προσέδωσε στη χώρα μία αισθητή, μεταδοτική αισιοδοξία. Στην πρωτεύουσα Ερεβάν, τα νέα ξενοδοχεία ξεφυτρώνουν το ένα μετά το άλλο και τα εστιατόρια εγκαταλείπουν τα κλασικά πιάτα με κρέας και πατάτες για χάρη πιο τολμηρών, πικάντικων γεύσεων. Και φέτος το Διακαυκασιακό Μονοπάτι θα πραγματοποιήσει τους πρώτους του ομαδικούς περιπάτους στο Εθνικό Πάρκο του Ντιλιγιάν. Με άλλα λόγια, η Αρμενία έχει ρεύμα – οπότε, μπείτε σε δράση.

    Ιερή γη

    Το πώς ακριβώς ένας αρχαίος ρωμαϊκός βρέθηκε στην αρμενική ύπαιθρο – ή πώς παρέμεινε άθικτος παρά τις αμέτρητες εισβολές – είναι αντικείμενο πολλών συζητήσεων. Αλλά αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι το τεράστιο οικοδόμημα με τους κίονες είναι ένα από τα πιο πολύτιμα δείγματα προχριστιανικής αρχιτεκτονικής στην Ευρασία. Χτισμένο τον 1ο αιώνα, το Garni ήταν πιθανόν ιερό του παγανιστή θεού του Ήλιου Mihr, αν και μερικοί μελετητές πιστεύουν ότι είναι ο τάφος ενός βασιλιά της Αρμενίας ή η πρώην κατοικία κάποιου ξεχασμένου ηγεμόνα.

    Χορέψτε αν θέλετε

    Γεμάτοι λακτίσματα, στροβιλισμούς και άλματα που αψηφούν τη βαρύτητα, οι αρμένικοι χοροί είναι ένα αναζωογονητικό θέαμα. Σε έναν δημοφιλή χορό που ονομάζεται Kochar, οι χορευτές ενώνουν τα χέρια και προχωρούν ανέκφραστοι υπό τους ήχους ενός ένρινου ζουρνά.

    Μην κοιτάτε κάτω

    Το τελεφερίκ “Φτερά του Tatev” περνά περίπου 200 μέτρα πάνω από μια βραχώδη χαράδρα στο δρόμο προς το μοναστήρι Tatev, ένα συγκρότημα του 9ου αιώνα που βρίσκεται σε έναν καταπράσινο λόφο. Η ανάβαση, διάρκειας 14 λεπτών, σε ύψος 5.752 μέτρων, εξασφάλισε στο τελεφερίκ το παγκόσμιο ρεκόρ Guinness για το “μακρύτερο μετ’ επιστροφή εναέριο τραμ του κόσμου”.

    Σοβιετικά κειμήλια

    Πύργοι της διαστημικής εποχής, νεοκλασικά κυβερνητικά κτίρια, ερειπωμένα Khrushchyovka. Αν και η Αρμενία έχει που αποσχίστηκε από τη Σοβιετική Ένωση σχεδόν τρεις δεκαετίες, αν έκρινε κανείς από την αρχιτεκτονική της, δεν θα το καταλάβαινε ποτέ. Στο Ερεβάν, ένα όνομα εμφανίζεται ξανά και ξανά: Alexander Tamanian, ο Αρμένιος αρχιτέκτονας που σχεδίασε το περίεργο κυκλικό ρυμοτομικό σχέδιο της πόλης και δημιούργησε τα σχέδια για το Kaskad, την Όπερα και την Πλατεία της Δημοκρατίας.

    Το σχέδιο του Ερεβάν

    Το Alexander, μέρος της Luxury Collection, άνοιξε το 2018 και έβαλε από μόνο του την Αρμενία στον χάρτη των πολυτελών ταξιδιών. Όταν δεν είστε έξω να βλέπετε τα αξιοθέατα – το ξενοδοχείο απέχει πέντε λεπτά με τα πόδια από την πλατεία της Δημοκρατίας – χαλαρώστε στο spa Anne Semonin, πηγαίνοντας από τη σάουνα στο χαμάμ και στην εσωτερική πισίνα. Ή μπορείτε να καθίσετε σε ένα σκαμπό στο μπαρ του τελευταίου ορόφου για να απολαύσετε τη θέα των χαρακτηριστικών κτιρίων του Ερεβάν, με φόντο το Αραράτ.

    Ένα κάθισμα, πολλά τραπέζια

    Το αρμενικό φαγητό αντιστέκεται στις γενικεύσεις. Δανείζεται από τη ρώσικη, τη γεωργιανή, την περσική και τη λεβαντίνικη κουζίνα χωρίς να παραδίνεται πλήρως σε καμία. Τα πιάτα μπορεί να ποικίλλουν από ταμπουλέ με λεμόνι και πατατοσαλάτα με μαγιονέζα μέχρι σούπα από οπλή αγελάδας και ψητούς λουκουμάδες σε σάλτσα ντομάτας. Αυτή η ποικιλία κάνει τη σκηνή του φαγητού στο Ερεβάν συναρπαστική: Στο μεσημεριανό γεύμα, θα μπορούσατε να βρίσκεστε στην τραπεζαρία του Dolmama, τρώγοντας τα καλύτερα ντολμαδάκια της ζωής σας. Και στο δείπνο, στο Lahmajun Gaidz (που άνοιξε ένας συριακός πρόσφυγας), τρώγοντας πικάντικο λαχματζούν με αρνί, όπως θα κάνατε με ένα κομμάτι πίτσας στη Νέα Υόρκη, βιώνοντας το αρμενικό fast food στα καλύτερα του.

    Μια υπερκαυκάσια εισβολή

    Από το 2015 μια διεθνής ομάδα περιπατητών έχει δημιουργήσει την Transcaucasian Trail, ένα ευρύτατο δίκτυο που πηγαίνει τους πεζοπόρους σε μερικές από τις πιο απομακρυσμένες γωνιές του Καυκάσου. Το τελευταίο τμήμα που πρέπει να ολοκληρωθεί και εκτείνεται σε 60 μίλια διασχίζει το Εθνικό Πάρκο Ντιλιγιάν, φημισμένο για τα χιλιετή μοναστήρια του, όπως για τους αετούς, τις αρκούδες, τους λύγκες και τους λύκους του. Εγγραφείτε για την εναρκτήρια περιοδεία του Ιουνίου και θα είστε ένας από τους πρώτους που θα το περπατήσουν.

    Ο παλαιότερος καθεδρικός ναός του κόσμου

    Ο καθεδρικός ναός Echmiadzin, που ιδρύθηκε στις αρχές του τέταρτου αιώνα, είναι για τους Αρμένιους Χριστιανούς ό,τι είναι το Μεγάλο Τζαμί για τους Μουσουλμάνους και το Δυτικό Τείχος για τους Εβραίους: ένας τόπος ασύγκριτης πνευματικής σημασίας. Αλλά δε χρειάζεται να είσαι πιστός για να θαυμάσεις τη λαμπρότητά του. Απίστευτα περίπλοκα ανάγλυφα απεικονίζουν βιβλικές σκηνές και σκηνές από τη φύση. Οι επιχρυσωμένες τοιχογραφίες λάμπουν στο φως του ήλιου. Επισκεφθείτε τον πριν από το μεσημέρι και μπορεί να πετύχετε μια ανεπανάληπτη χορωδιακή παράσταση από βλοσυρούς τραγουδιστές με κεριά.

    Ένας παράδεισος για τους λάτρεις του κρασιού

    Όταν οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το παλαιότερο οινοποιείο στον κόσμο, το οποίο εκτιμάται ότι είναι 6.100 ετών, στη νότια Αρμενία πριν από τρία χρόνια, όλοι έμειναν άναυδοι – εκτός από τους Αρμένιους. Ο οίνος είναι παραδοσιακά η ψυχή της τοπικής κουλτούρας, καθιερωμένη στις Αρμενικές Αποστολικές συνάξεις, που καταναλώνεται στα περίτεχνα παραδοσιακά γλέντια και αγκαλιάζεται σε δύσκολες νύχτες. Δοκιμάστε μερικά από τα καλύτερα μπουκάλια της χώρας στο In Vino, όπου οι γνώστες του κρασιού πληρώνουν για βραβευμένες ετικέτες όπως οι Karas και Zorah, ή στο Wine Republic, όπου το γαλλικό μενού έχει σχεδόν τόση ποικιλία όση και η λίστα με τις 650 διαφορετικές ετικέτες.

    Σε αυτόν τον βράχο

    Θα μπορούσατε να περάσετε εβδομάδες ολόκληρες πηγαίνοντας από μοναστήρι σε μοναστήρι σε όλη την Αρμενία, αλλά ακόμα και έτσι δεν θα τα προλαβαίνατε όλα. Ένα όμως από αυτά είναι must: το Geghard, τοποθεσία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Το λαβυρινθώδες συγκρότημα μοναστηριών περιλαμβάνει πληθώρα μαγευτικών khachkars (πέτρες σε σχήμα σταυρού), μία εκκλησία του 13ου αιώνα και ακόμη παλιότερα παρεκκλήσια που στέκονται δίπλα στον γκρεμό, με μαυρισμένους τοίχους μετά από αιώνες ανάμματος κεριών.

    Απλά προσθέστε θερμότητα

    Το κρέας, το αλάτι και η φωτιά είναι όλα όσα χρειάζεστε για να φτιάξετε τα khorovats, τα πανταχού παρόντα σουβλάκια της Αρμενίας με ψητό βοδινό, χοιρινό ή αρνί. Αλλά μην ξεγελιέστε: οι Αρμένιοι έχουν εξελίξει το κοινό κεμπάπ σε μορφή τέχνης. Ένας καλός μάστορας της σχάρας επιλέγει τα καλύτερα κομμάτια, αλατίζει το κρέας όσο πρέπει και βγάζει το shampoor από τη φωτιά όταν το κρέας είναι αρκετά τραγανό και ζουμερό.

    Ένα αξέχαστο μνημείο

    Η Γενοκτονία των Αρμενίων το 1915 στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 1 εκατομμύριο Αρμένιους και ανάγκασε εκατομμύρια περισσότερους να φύγουν από την προγονική τους πατρίδα στην ανατολική Τουρκία. Αυτό το σκόπιμα ζοφερό, γκρίζο μνημείο, μέρος του μνημειακού συμπλέγματος Tsitsernakaberd, έχει θέα στο Ερεβάν ως μνημείο. Υπολογίστε μερικές ώρες – και μπόλικα πακέτα χαρτομάντιλα – για τη μεγάλη συλλογή αντικειμένων, εικόνων και μαρτυριών που υπογραμμίζουν τη βαρύτητα αυτής της εθνικής τραγωδίας.

    Βελούδινη Επανάσταση

    Η Αρμενία ανανεώνεται μετά τη Βελούδινη Επανάσταση του 2018 και τις επακόλουθες κοινοβουλευτικές εκλογές, οι οποίες αντικατέστησαν μια ολιγαρχική, υποστηριζόμενη από τη Ρωσία, κυβέρνηση, με μια πιο δυτική σε νοοτροπία κυβέρνηση. Η νέα κυβέρνηση, με επικεφαλής τον δημοσιογράφο Νικολ Πασινιάν, έχει δύσκολο δρόμο μπροστά της: 1 στους 3 Αρμένιους ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ ο μέσος μισθός είναι περίπου 355 δολάρια το μήνα.

    Εθνικό ποτό

    “Κουβανέζικα πούρα, αρμενικό μπράντι και κανένα άθλημα!”. Αυτό το τρίπτυχο, σύμφωνα με τον Ουίνστον Τσόρτσιλ, ήταν το κλειδί της μακροζωίας. Δείτε αν είχε δίκιο στο Yerevan Brandy Co. (ημερήσιες ξεναγήσεις διαθέσιμες), όπου το μπράντι που λάτρευε εξακολουθεί να παρασκευάζεται με τον ίδιο τρόπο. Παλαιωμένο σε βαρέλια βελανιδιάς του Καυκάσου και διπλά αποσταγμένο για καθαρότητα, κοντράρει στα ίσα το γαλλικό κονιάκ.

    Η χώρα των λιμνών

    Καλύπτοντας το 16% της επιφάνειας της Αρμενίας, η λίμνη Sevan καθιστά τη χώρα έναν αξιόλογο προορισμό για παραλία, αν και δεν έχει πρόσβαση σε θάλασσα. Τα κύματα της λίμνης δροσίζουν τους Αρμένιους (και πολλούς υπηκόους γειτονικών χωρών) κατά τη διάρκεια των ζεστών καλοκαιριών. Ακόμα κι αν είναι πάρα πολύ κρύα για να βουτήξετε, μπορείτε να τραβήξετε φωτογραφίες για καρτ ποστάλ από τα μοναστήρια Hayravank και Sevanavank, εντυπωσιακά τοποθετημένα κόντρα στο αστραφτερό μπλε του νερού.



    ΣΧΟΛΙΑ