• Big Story

    Xάνουν 500 εκ. ευρώ, αλλά επιμένουν

    Αρκούδα που βρυχάται


    Περί το μισό δισ. ευρώ χάνουν οι μεγάλοι μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών αλλά επιμένουν. Το επενδυτικό στόρυ που «αγόρασαν» στην τελευταία ανακεφαλαιοποίηση, δεν έχει ξεθωριάσει ακόμη αφού το σενάριο της επιτυχούς αξιολόγησης και της ανάκαμψης που αναμένεται να ακολουθήσει παραμένει πειστικό παρά τους κλυδωνισμούς.

    Κατά κύριο οι επενδυτές της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης είναι fund που τοποθετούνται σε επενδύσεις με ρίσκο και μεγάλες αποδόσεις.

    Προς το παρόν, πάντως, λιγότερο από δύο μήνες μετά την ανακεφαλαιοποίηση, οι επενδυτές καταγράφουν μεγάλες απώλειες και προσδοκούν να αναπληρώσουν τις λογιστικές ζημίες και να επιτύχουν θετική απόδοση.

    Καθώς οι ελληνικές τοποθετήσεις αντιστοιχούν σε μικρό ποσοστό των συνολικών επενδύσεων, η αποτίμηση γίνεται συνολικά σε μια δεδομένη στιγμή.  Δυνητικά με βάση προηγούμενες, ανάλογες, επενδύσεις, οι αποδόσεις μπορεί να είναι πολύ υψηλές όπως για παράδειγμα,  ο τριπλασιασμός της αποτίμησης της Bank of Ireland που πέτυχε η Fairfax, από τα 0,11 ευρώ στα 0,32 ευρώ.

    Τα μεγάλα ονόματα παραμένουν επενδεδυμένα, σύμφωνα με τα μετοχολόγια των τραπεζών παρότι τα περίπου 1,4 δισ.ευρώ που τοποθέτησαν στις αυξήσεις κεφαλαίου, αποτιμώνται σήμερα σε λιγότερο από 900 εκ.ευρώ.

    Είναι ενδεικτικό των προοπτικών που βλέπουν οι ξένοι ότι το Baupost αγόρασε εκ νέου στα ιστορικά χαμηλά μετοχές στην Alpha bank, φθάνοντας σχεδόν να κατέχει το 5% της τράπεζας.

    John Paulson. Επικεφαλἠς Paulson & Co
    John Paulson. Επικεφαλἠς Paulson & Co

    Το fund του Paulson με επένδυση 239 εκ.ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς έχει λογιστική ζημιά 120 εκ.ευρώ και ακόμη 48 εκ.ευρώ ζημιά από την τοποθέτηση 222 εκ.ευρώ στην Alpha Bank.

    Prem Watsa. Chairman and Chief Executive Officer Fairfax
    Prem Watsa. Chairman and Chief Executive Officer Fairfax

    To Paramount του κρατιδίου του Κατάρ που είναι έτσι και αλλιώς μακροπρόθεσμος επενδυτής στην Alpha Bank χάνει λογιστικά 20 εκ.ευρώ από τα 90 εκ.ευρώ της αρχικής επένδυσης ενώ ο Prem Watsa αποτιμά σήμερα τα 369 εκ.ευρώ της αρχικής επένδυσης σε 210 εκ.ευρώ.

    Ακόμη και η Ευρωπαική Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, η γνωστή ως EBRD, η οποία για παράδειγμα στη Eurobank τοποθετήθηκε με 60 εκ.ευρώ, σήμερα καταγράφει λογιστική ζημία 26 εκ.ευρώ.

    Εάν κλείσει επιτυχώς η αξιολόγηση, επόμενα βήματα προόδου για τις τράπεζες θα είναι η επαναφορά του waiver, η μείωση του haircut που υφίστανται οι εγγυήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων και άρα, η βελτίωση του κόστους χρηματοδότησης και κυρίως η εμπέδωση ενός κλίματος εμπιστοσύνης που θα μπορούσε να ωθήσει τις αποτιμήσεις, όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές.



    ΣΧΟΛΙΑ