• Πολιτική

    Βόμβα από τον πρόεδρο του ΣτΕ – Καταγγέλλει τον υπουργό Δικαιοσύνης για ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη

    Σακελλαρίου

    O Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκος Σακελλαρίου


    Πρωτοφανής στα δικαστικά χρονικά είναι η σημερινή δημόσια καταγγελία του Προέδρου του ΣτΕ σε βάρος του υπουργού Δικαιοσύνης.

    «Καταγγέλλω ωμή παρέμβαση στο χώρο της Δικαιοσύνης», είπε ο Νίκος Σακελλαρίου, έχοντας απέναντί του τον Σταύρο Κοντονή, τον οποίο κατηγόρησε ότι αναζωπύρωσε σήμερα μία στείρα αντιπαράθεση.

    Είχε προηγηθεί η δριμεία κριτική του υπουργού στην απόφαση του ΣτΕ που ακύρωσε την υπουργική απόφαση για το Πόθεν Έσχες.

    Η άνευ προηγουμένου αντιπαράθεση έγινε στη σημερινή γενική συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.

    Στο βήμα του ομιλητή ανέβηκε πρώτος ο κ. Κοντονής. Ασκώντας πρώτα σκληρή κριτική για τους δικαστές που καθυστέρησαν, κατά την κρίση του, να εκδώσουν το βούλευμα για την υπόθεση των στημένων αγώνων στο ποδόσφαιρο (μεταξύ των εμπλεκομένων και ο Βαγγέλης Μαρινάκης), χαρακτήρισε πρόβλημα την απόφαση του ΣτΕ για το Πόθεν Εσχες.

    «Πρόβλημα είναι επίσης το γεγονός ότι εκδόθηκε πρόσφατα απόφαση από το ΣτΕ που ακυρώνει τον έλεγχο του πόθεν έσχες», είπε ο κ. Κοντονής και πριν προλάβει να ολοκληρώσει ακούστηκε από το ακροατήριο η έντονη αντίδραση του κ. Σακελλαρίου:

    «Ελάτε τώρα. Τι είναι αυτά που λέτε. Θα με αναγκάσετε να αποχωρήσω»

    Κοντονής: «Μη με διακόπτετε. Όπως το πολιτικό προσωπικό όλης της χώρας δέχεται τον έλεγχο, άλλο τόσο η κοινωνία πρέπει να γνωρίζει ότι υπάρχει απόλυτη διαφάνεια στη διαδικασία του ελέγχου.

    Όταν στο βήμα ανέβηκε ο κ. Σακελλαρίου άστραψε και βρόντηξε. Χωρίς καν να χαιρετίσει τον υπουργό στην προσφώνηση του, είπε:

    «Ήλπιζα ότι μετά την τελευταία τοποθέτησή μου, την ημέρα της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, ότι θα είχε τερματιστεί αυτή η στείρα αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και δικαιοσύνης.

    Δυστυχώς την είδα σήμερα να αναζωπυρώνεται σε αυτή την αίθουσα από τον ίδιο τον υπουργό Δικαιοσύνης.

    Καταγγέλλω την ωμή παρέμβαση στο χώρο της Δικαιοσύνης. Υποδείξεις δεν δεχόμεθα από πουθενά. Είμαστε σε δύσκολο σταυροδρόμι. Είμαστε στο σκοτάδι που μας έβαλαν τα μνημόνια. Χρειάζεται ενότητα μέχρι να τελειώσει ο εφιάλτης. Δεν είναι δυνατόν ορισμένοι να διανοούνται ότι δεν υπάρχουν δικαστήρια. Καλώ για τελευταία φορά σε αυτοσυγκράτηση. Δεν μπορώ να τοποθετηθώ για το πόθεν έσχες γιατί η υπόθεση βρίσκεται σε διάσκεψη. Οι δικαστικές αποφάσεις θέλει δεν θέλει κανείς πρέπει να γίνονται σεβαστές γιατί αυτό ορίζει το Σύνταγμα. Τη δημοκρατική νομιμοποίησή μας μας την παρέχει το Σύνταγμα.

    Υπάρχουν όρια στα λόγια. Παρουσία μου κύριε υπουργέ ήταν άκαιρη η παρέμβαση. Λυπάμαι πολύ που αναγκάζομαι να υιοθετήσω τέτοιους τόνους. Δεν θα κάνουμε υποχωρήσεις στην άσκηση των καθηκόντων μας.

    Η δικαιοσύνη δεν είναι ούτε βουβή ούτε κουφή, ούτε τυφλή», κατέληξε καταχειροκροτούμενος.

    Η απάντηση του Κοντονή

    Σε δήλωση του ο Σταύρος Κοντονής αναφέρει:

    «Σε μια ευνομούμενη πολιτεία οφείλουν όλοι και πρώτοι όσοι λαμβάνουν αποφάσεις, είτε πολιτικοί είτε δικαστές, να ελέγχονται ως προς τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία. Σε σχέση με την αναιτιολόγητη επίθεση του Προέδρου του ΣτΕ στο πρόσωπό μου σχετικά με τα παραπάνω αυτονόητα δε θα κάνω κανένα περαιτέρω σχόλιο. Άλλωστε και οι κρίνοντες κρίνονται και κρίνονται τόσο για τις αποφάσεις τους, όσο και για τις δημόσιες τοποθετήσεις τους».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Διοικητικοί Δικαστές προς Ερντογάν: «Καμία παρέμβαση δεν είναι ανεκτή»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όμιλος ΥΓΕΙΑ: Στον ανακριτή τα στελέχη που τους έχουν ασκηθεί διώξεις για την Stem Health



    ΣΧΟΛΙΑ