• Business

    Όμιλος ΥΓΕΙΑ: Στον ανακριτή τα στελέχη που τους έχουν ασκηθεί διώξεις για την Stem Health

    Ανδρέας Καρπατάνης. Διευθύνων Σύμβουλος ομίλου Υγεία


    Η Euromedics Swiss είναι η δεύτερη τράπεζα βλαστοκυττάρων που ερευνάται από εισαγγελέα, μετά τη Stem Health Hellas (ΥΓΕΙΑ-MIG) και την σε βάρος της κακουργηματική ποινική δίωξη για την εξαπάτηση χιλιάδων γονέων. Ήδη, δεκάδες γονείς που εμπιστεύτηκαν τη Stem Health για την υγεία των παιδιών τους, έχουν δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής στην ανακρίτρια που πλέον χειρίζεται την υπόθεση. Είκοσι από αυτούς τους γονείς έχουν υποβάλει και αίτημα, αφενός να μεταφερθούν τα βλαστοκύτταρα των παιδιών τους σε άλλο χώρο φύλαξης, αφετέρου να διερευνηθεί εάν αυτά παραμένουν ακόμα «ζωντανά» και ασφαλή για μελλοντική χρήση τους.  Με φόντο την αγωνία δεκάδων χιλιάδων γονιών που έχουν πληρώσει αδρά μία από τις περίπου 15 τράπεζες βλαστοκυττάρων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, η εισαγγελική έρευνα για τη νομιμότητα λειτουργίας αυτών των εταιριών συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Mononews, στο μικροσκόπιο της εισαγγελέως βρίσκεται πλέον η εταιρία Euromedics Swiss.

    Γονείς δηλώνουν παράσταση πολιτικής αγωγής 

    Στην 1η τακτική ανακρίτρια που χειρίζεται τη δικογραφία της Stem Health Hellas, δεκάδες γονείς σπεύδουν να δηλώσουν παράσταση πολιτικής αγωγής σε βάρος των 19 κατηγορουμένων. Επιθυμούν να είναι παρόντες στην ποινική διαδικασία, αφενός για να στηρίξουν το κατηγορητήριο και την καταδίκη όσων κριθούν υπεύθυνοι, αφετέρου για να διεκδικήσουν χρηματικές αποζημιώσεις στα αστικά δικαστήρια.

    Διότι μετά τις μαζικές παραστάσεις πολιτικής αγωγής, έπονται μαζικές προσφυγές για αποζημιώσεις εκατομμυρίων ευρώ.

    Τουλάχιστον 20 από τους γονείς έχουν υποβάλει στην ανακρίτρια κι ένα διπλό αίτημα, μήπως και καταφέρουν να βρουν λύση στο αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν από το περασμένο καλοκαίρι: ζητούν να υπάρξει παρέμβαση της Δικαιοσύνης ώστε τα βλαστικά κύτταρα των παιδιών τους να μεταφερθούν προς φύλαξη σε άλλο χώρο που οι ίδιοι θα επιλέξουν και παράλληλα, ζητούν να διερευνηθεί εάν αυτά τα βλαστοκύτταρα είναι σωστά μέχρι τώρα διατηρημένα, σε αποστειρωμένα περιβάλλον.

    Σε διαφορετική περίπτωση, μια χρήση τους σε ένα ενδεχόμενο μελλοντικό πρόβλημα υγείας του παιδιού τους, θα μπορούσε να κοστίσει ακόμα και τη ζωή του.

    Τον περασμένο Ιούνιο, η εταιρία βάρεσε “κανόνι”. Τότε με ένα ομαδικό… email, περίπου 30.000 γονείς ενημερώθηκαν ότι υπάρχει «άμεσος κίνδυνος καταστροφής των βλαστικών κυττάρων των παιδιών τους».

    Όπως ανέφερε η εταιρία: «Έχουμε εξαντλήσει κάθε δυνατότητα διάσωσης του υλικού και χωρίς τη δική σας πλέον παρέμβαση προς το “Υγεία”, η καταστροφή των βλαστικών κυττάρων των παιδιών σας είναι πλέον πολύ πιθανή, εάν όχι αναπόφευκτη».

    Μέχρι σήμερα οι γονείς συνεχίζουν να αγνοούν την τύχη του βιολογικού υλικού.

    Ανδρέας Καρπατάνης. Διευθύνων Σύμβουλος ομίλου Υγεία

    Ποινικές διώξεις στα στελέχη του ομίλου ΥΓΕΙΑ

    Τον περασμένο Οκτώβρη, η εισαγγελική έρευνα για την Stem Health ολοκληρώθηκε με την άσκηση κακουργηματικής ποινικής δίωξης σε βάρος των υπευθύνων της εταιρίας αλλά και των εκπροσώπων του πρώην ιδιοκτήτη της, που ήταν ο Όμιλος Υγεία (ανήκει κατά 70% στην MARFIN INVESTMENT GROUP)  ο οποίος σήμερα διοικείται από τον κ. Θανάση Παπανικολάου (πρόεδρος) και τον κ. Ανδρέα Καρπατάνη (Διευθύνων Σύμβουλος) 

    Συνολικά, 19 είναι οι κατηγορούμενοι που σύντομα θα κληθούν να απολογηθούν στην ανακρίτρια για τα κακουργήματα της απάτης κατ’ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία ή της άμεσης συνέργειας στην απάτη. Η απάτη στρέφεται σε βάρος των εκπροσώπων της Stem- Health για την περίοδο από το 2013 μέχρι τώρα.

    Το ίδιο αδίκημα αντιμετωπίζουν και οι εκπρόσωποι του Ομίλου Υγεία μέχρι το 2013, οπότε η εταιρία μεταβιβάστηκε από τον Όμιλο Υγεία στον Νικ. Νικολαϊδη. Η δεύτερη κατηγορία της άμεσης συνέργειας στην απάτη αφορά τους εκπροσώπους του Υγεία για το διάστημα μετά το 2013.

    Η εισαγγελική έρευνα κατέληξε στο ότι η συγκεκριμένη τράπεζα βλαστοκυττάρων λειτουργούσε χωρίς να έχει αδειοδοτηθεί από το υπουργείο Υγείας. Φέρεται να ήταν πιστοποιημένη μόνο από οργανισμούς του εξωτερικού.

    Όπως αναφέρει το εισαγγελικό πόρισμα, οι γονείς παραπλανήθηκαν με διαβεβαιώσεις ότι μπορούν να συντηρηθούν τα βλαστοκύτταρα των μωρών τους για μεγάλο χρονικό διάστημα και ότι αυτά θα ήταν και τότε αξιοποιήσιμα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει για αυτό καμία τεκμηριωμένη επιστημονική μελέτη που να το αποδεικνύει.

    Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ωστόσο η κατάθεση στον εισαγγελέα του εκπροσώπου της Stem Health. Φέρεται να υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν έχει καμία ποινική ευθύνη καθώς η εταιρία εικονικά μεταβιβάστηκε το 2013 σε εκείνον με τίμημα μόλις 1 ευρώ αλλά ουσιαστικά συνέχισε να ανήκει στον Όμιλο Υγεία. Δηλαδή στην MIG.

    Ποια είναι η Euromedics Swiss

    Όπως διαβάζουμε στο επίσημο site της Euromedics Swiss, η εταιρία έχει έδρα την Ελβετία, όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της και δραστηριοποιείται με αντιπροσώπους και στην Ελλάδα.

    Στο Ντόρτμουντ της Γερμανίας και το Βουκουρέστι της Ρουμανίας διαφημίζει ότι βρίσκονται τα δύο εργαστήρια της, στα οποία η εταιρία λέει στους Ελληνες γονείς ότι γίνεται η επεξεργασία και η κρυοσυντήρηση των βλαστοκυττάρων των παιδιών τους.

    Η εισαγγελέας αναζητά καταρχήν εάν η συγκεκριμένη εταιρία διαθέτει άδεια από το ελληνικό υπουργείο Υγείας, προκειμένου να μπορεί να δραστηριοποιείται και στη χώρα μας.

    Επιπλέον, διερευνά εάν και στην περίπτωση της Euromedics Swiss υπήρξε απάτη σε βάρος των γονέων, όπως κρίθηκε για τη Stem Health Hellas, καθώς δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι τα βλαστοκύτταρα μπορούν να διατηρηθούν για μία 20ετία, όπως διαβεβαίωναν τους γονείς.

    Η Euromedics Swiss είναι η δεύτερη εταιρία που επελέγη να ελεγχθεί μετά τη Stem Health. Κι αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, διότι υπάρχει ήδη στη διάθεση της εισαγγελέως η έκθεση του Σώματος Ελεγκτών Υπηρεσιών Υγείας (ΣΕΥΠ) για τη συγκεκριμένη εταιρία.

    Θα ελεγχθούν στη συνέχεια, βάσει της παραγγελίας του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, όλες οι εταιρίες φύλαξης βλαστικών κυττάρων. Ο έλεγχος των υπολοίπων αναμένεται να αρχίσει μόλις ολοκληρωθεί μία δεύτερη –παρεμφερής- προκαταρκτική εξέταση: αφορά σε ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες (παράβαση καθήκοντος) υπάλληλων του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) καθώς ερευνάται εάν άσκησαν για τις συγκεκριμένες τράπεζες βλαστικών κυττάρων, τον εποπτικό ρόλο με τον οποίο ήταν επιφορτισμένοι.

    Ο Συνήγορος του Καταναλωτή Λευτέρης Ζαγορίτης ήταν εκείνος που απέστειλε αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών.

    Ζητούσε να ερευνηθεί αν έχουν αδειοδοτηθεί, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, οι λειτουργούσες ιδιωτικές Τράπεζες Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος ή αν έχει παραβιασθεί η νομοθεσία, ιδίως σε ό,τι αφορά στη λειτουργία τους κατά τη συλλογή, τη συντήρηση και τη διαφύλαξη αναντικατάστατου βιολογικού υλικού με αξιόπιστες διαδικασίες, καθώς και την προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των πολιτών – καταναλωτών.

    Βάσει νόμου του 2011, ακόμα κι αν οι συγκεκριμένες εταιρίες έχουν διεθνείς πιστοποιήσεις, δεν αρκούν για να λειτουργήσουν στη χώρα μας. Οφειλαν να ζητήσουν αδειοδότηση από το ελληνικό υπουργείο Υγείας.

    Και αυτή την άδεια φέρονται να μην την κατέχουν καθώς, σύμφωνα με την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας, του Εθνικού Οργανισμού μεταμοσχεύσεων και τον κ.Ζαγορίτη, καμία ιδιωτική εταιρία δεν είχε ζητήσει άδεια από το αρμόδιο υπουργείο.

    Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περισσότερες από 15 τράπεζες βλαστοκυττάρων, στις οποίες έχουν αποταθεί δεκάδες χιλιάδες γονείς, έχοντας καταβάλλει από 1.600 έως 3.000 ευρώ έκαστος για τη φύλαξη του γενετικού υλικού των παιδιών τους.



    ΣΧΟΛΙΑ