• Big Story

    Βαθιά ανάσα για 400.000 και πλέον επιχειρήσεις – Διαγραφή 50% για ληξιπρόθεσμες οφειλές σε τράπεζες, εφορία και ταμεία

    • NewsRoom
    tameia


    Το ενδεχόμενο διαγραφής ακόμη και του 50% του ποσού στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές εξετάζει η κυβέρνηση και οι δανειστές στα πλαίσια της συζήτησης για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

    Μεγάλη ανάσα αναμένεται να πάρουν όσοι έχουν χρέη, όχι μόνο στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία ή γενικά στο δημόσιο, αλλά και στις τράπεζες.

    Όλα δείχνουν ότι σε επίπεδο διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση βρίσκεται μια μόνο ανάσα από τη σχετική συμφωνία που θα προβλέπει κούρεμα των χρεών ως και κατά 50%, αλλά και εξόφληση του υπολοίπου χρέους σε δεκάδες δόσεις και σε βάθος χρόνου.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία που θα ελαφρύνει το βραχνά των χρεών σε 400.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

    Η πρόταση για τη διαγραφή έως και 50% προήλθε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, από τα τεχνικά κλιμάκια και υπήρξε αντικείμενο συζήτησης στην τετράωρη συνάντηση της Τετάρτης στο Χίλτον που έληξε χωρίς συμφωνία αλλά μόνο με την αίσθηση της προσέγγισης.

    Οι δανειστές μάλιστα ζήτησαν να μην υπάρχουν καν εξαιρέσεις στο ποια θα είναι τα χρέη που κουρεύονται ωστόσο από την ελληνική πλευρά μπήκε το ηθικό ζήτημα που προκύπτει από οφειλές όπως ο ΦΠΑ ή ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών καθώς ο μεν ΦΠΑ έχει εισπραχθεί στο όνομα του κράτους, ενώ ο ΦΜΥ είναι χρήματα που παρακρατούνται από τους εργαζόμενους.

    «Έγινε αναλυτική συζήτηση προκειμένου να βρεθεί ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη στήριξης της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, εξυγίανσης των τραπεζικών χαρτοφυλακίων και διασφάλισης του Δημοσίου ως προς τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές που χρωστούν οι επιχειρήσεις» ανέφεραν χαρακτηριστικά αρμόδιες πηγές μετά τη λήξη της συνάντησης.

    Κατά το «Έθνος» οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν να έχουν συνάντηση για το θέμα και με τις τράπεζες καθώς υπάρχει ένα ζήτημα αν η διαγραφή θα γίνεται υπολογίζοντας το χρέος από το αρχικό κεφάλαιο ή μόνο το χρέος που προκύπτει από τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πολυτεχνείο: 7.000 αστυνομικοί στους δρόμους την 43η επέτειο-Φόβοι για τρομοκρατικό χτύπημα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θάνος Πλεύρης: Κάθε μέρα και μία νίκη – Συνεχίζει τη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο Μιχελής πάει σε γενική συνέλευση για το θέμα της Εθνικής. Τι απαντά ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης



    ΣΧΟΛΙΑ