• Big Story

    Τρ. Αλεξιάδης: Αυτή είναι η τελική ρύθμιση για να φέρετε τα λεφτά σας στην Ελλάδα 


    Έχετε λεφτά στο εξωτερικό; Εάν θέλετε να τα φέρετε στην Ελλάδα τότε το Υπουργείο Οικονομικών με μια νέα διάταξη που θα φέρει στην Βουλή επιχειρεί να μετατρέψει τον φοροφυγά σε επενδυτή του ελληνικού δημοσίου προσφέροντάς του για αυτό αφενός ποινική αμνηστία αλλά και αστρονομικές εκπτώσεις του φόρου που θα έπρεπε να καταβάλλει.

    Τι θα περιέχει 

    Η διάταξη δίνει τη δυνατότητα σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, που φορολογούνται στην Ελλάδα, να μπορούν κατά παρέκκλιση των παραγράφων 1 και 3 των άρθρων 18 και 19 αντίστοιχα του ν.4174/2013 όπου ορίζονται τα σχετικά για την υποβολή φορολογικής δήλωσης, να υποβάλλουν αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις, για αδήλωτα εισοδήματα και κεφάλαια της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, για τα οποία συνέτρεχε υποχρέωση δήλωσης και καταβολής φόρου κατά τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.

    Με την υποβολή της δήλωσης και την καταβολή του φόρου ο εμπλεκόμενος «καθαρίζει» και δεν θα οχληθεί εκ νέου από τις φοροελεγκτικές αρχές.

    illustrate banks IMG_3369

    Ουσιαστικά, το ποσό που θα του επιβληθεί θα εξαντλεί πλήρως τη φορολογική υποχρέωση του υπόχρεου για τα εισοδήματα και κεφάλαια που δηλώνει και δεν θα επιβάλλονται άλλοι φόροι, τέλη, εισφορές, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, πρόστιμα, τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής ή άλλες επιβαρύνσεις.

    Ταυτόχρονα, δεν θα διενεργείται φορολογικός έλεγχος, παρά μόνο στην περίπτωση που προκύψουν νέα στοιχεία, ενώ δεν θα επιβάλλονται και οι προβλεπόμενες από τις κείμενες διατάξεις ποινικές κυρώσεις.

    Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα αδήλωτα εισοδήματα και κεφάλαια θα λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη ή τον περιορισμό της διαφοράς μεταξύ της συνολικής δαπάνης που θα προκύψει και του εισοδήματος που δηλώνεται ή προσδιορίζεται από τη φορολογική διοίκηση σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

    Τρύφων Αλεξιάδης. Ετών 55. Αναπλ.Υπουργός Οικονομικών
    Τρύφων Αλεξιάδης. Ετών 55. Αναπλ.Υπουργός Οικονομικών

    Οι εκπτώσεις των φοροφυγάδων

    Την ώρα που ο συνεπής φορολογούμενος κερδίζει μόνο τον… επιθετικό προσδιορισμό, ο ασυνεπής έχει εκπτώσεις στην περίπτωση που αποφασίσει να εμφανίσει τα χρήματά του.

    Ειδικότερα, στον φόρο που θα προκύπτει εάν τα χρήματα δοθούν εφάπαξ μέσα στην οριζόμενη προθεσμία θα υπάρχει έκπτωση 30%, ενώ επιλεγεί η εναλλακτική των 12 μηνιαίων δόσεων θα υπάρχει έκπτωση 10%.

    Ευνοϊκότερη ακόμη μεταχείριση προβλέπεται για όσους επιλέξουν να επενδύσουν τα «κρυμμένα» χρήματα στην Ελλάδα.

    Στην περίπτωση δηλαδή, που κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του εν λόγω νόμου, τα αδήλωτα εισοδήματα και κεφάλαια βρίσκονται στην αλλοδαπή και εφόσον γίνουν επενδύσεις εντός ενός έτους από την ημερομηνία υπαγωγής στο πρόγραμμα, ο φόρος θα μειώνεται κατά 60% εάν αγοραστούν ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ή έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, κατά 50% εάν αγορασθεί ακίνητο ή ανεγερθεί οποιουδήποτε είδους οικοδομή στην Ελλάδα, εφόσον διατηρείται η κυριότητα επί δυο τουλάχιστον έτη, κατά 30% για προθεσμιακές καταθέσεις στην Ελλάδα ελάχιστης διάρκειας δύο ετών, αλλά και κατά 20% για άλλες μορφές επενδύσεων στην Ελλάδα ελάχιστης διάρκειας δύο ετών.

    justice Illustratie- Lien Geerom

    Οι εξαιρέσεις και η ακύρωση 

    Βασική προϋπόθεση για την υπαγωγή κάποιου στο συγκεκριμένο νόμο είναι η αυτόβουλη παρουσία του ενώπιον των αρχών, χωρίς να έχει προηγηθεί σχετικός έλεγχος. Συνεπώς, θα εξαιρεθούν υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί μετά από έλεγχο προσωρινή πράξη προσδιορισμού φόρου, οι υπαχθέντες στο πρόγραμμα που απέκρυψαν μέρος των εισοδημάτων ή των κεφαλαίων τους, αλλά και όλα τα ποσά που προέρχονται από τις εγκληματικές δραστηριότητες που περιγράφονται στο άρθρο 3 του ν.3691/2008 (σσ: εγκληματική οργάνωση, δωροδοκία, δωροληψία, σωματεμπορία κ.α), εκτός του αδικήματος της φοροδιαφυγής, όπως περιγράφεται στο ίδιο άρθρο.

    Σημειώνεται, ότι ακόμη και αν υπαχθεί κάποιος στη ρύθμιση, η παραβίαση της προθεσμίας που θα οριστεί από τον υπουργό Οικονομικών, οδηγεί αυτομάτως στην ακύρωση της μείωσης φόρου.

    Κατά συνέπεια οι φοροελεγκτικές αρχές μετά την άπρακτη παρέλευση της προθεσμίας θα αξιοποιήσουν κάθε διεθνή ή ευρωπαϊκή συμφωνία προκειμένου να διαπιστώσουν τα εισοδήματα και τα κεφάλαια που δεν δηλώθηκαν, προβαίνοντας στη συνέχεια σε όλες τις προβλεπόμενες από την νομοθεσία ενέργειες.



    ΣΧΟΛΙΑ