• Big Story

    Του έδωσαν 38 εκατ. ευρώ και δίνει τα 20 εκατ. ευρώ. Λέγεται διαπλοκή αυτό;

    • Contributor

    Ιβάν Σαββίδης


    Διαπλοκή (η): Βλαπτικές για το δημόσιο συμφέρον σχέσεις στις οποίες εμπλέκονται επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες ΜΜΕ, πολιτικοί και κρατικοί λειτουργοί”. Αυτός, σύμφωνα με το λεξικό, είναι ο ορισμός της διαπλοκής. Όμως σύντομα ίσως χρειαστεί και τα λεξικά να ενημερωθούν με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, και να αλλάξουν τον ορισμό αυτό σε: “Ιβάν Σαββίδης”.

    Οι μάλλον χλιαρές αντιδράσεις που υπάρχουν για την πρωτοφανή φωτογραφική τροπολογία που πέρασε από τη Βουλή την περασμένη εβδομάδα, με μοναδικό σκοπό να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του συγκεκριμένου επιχειρηματία, σε βάρος βέβαια των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου, είναι αντιστρόφως ανάλογες της σημασίας του ζητήματος: μιλάμε για ένα σκάνδαλο από αυτά που μπορούν να ρίξουν μία κυβέρνηση μέσα σε πέντε λεπτά, κι όμως παρά τις “φωνές” της αντιπολίτευσης, δεν κουνιέται φύλλο!

    Ας δούμε όμως γιατί η επίμαχη τροπολογία είναι τόσο σκανδαλώδης, καθώς πολλοί ενδεχομένως να μην έχουν καταλάβει το “χοντρό” παιχνίδι που παίζεται γύρω από αυτήν την υπόθεση.

    Αυτό που γνωρίζουν και οι… πέτρες πλέον είναι ότι την περασμένη εβδομάδα εγκρίθηκε μία τροπολογία που “χαρίζει” στην καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ (την οποία ελέγχει ο Ιβάν Σαββίδης) πρόστιμα από λαθρεμπόριο καπνού ύψους 38 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για μία τροπολογία που “βρωμάει” απ’ όπου κι αν την πιάσει κανείς:

    • Η τροπολογία διαγράφει πρόστιμα από λαθρεμπόριο καπνού, την ώρα που η κυβέρνηση υποτίθεται πως καταπολεμά το λαθρεμπόριο καπνού! Πρόκειται για μία πραγματική μάστιγα για την οικονομία της χώρας, που κάθε χρόνο στοιχίζει στο δημόσιο περί τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ – μπορεί κανείς να σκεφτεί χίλιους τρόπους με τους οποίους αυτά τα χρήματα θα βοηθούσαν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ή θα απέτρεπαν τις ασταμάτητες περικοπές συντάξεων και τις αυξήσεις φόρων. Όμως εδώ η κυβέρνηση σαμποτάρει τον εαυτό της, στέλνοντας ουσιαστικά στους λαθρεμπόρους καπνού το μήνυμα ότι μπορούν να συνεχίζουν ανενόχλητοι τις παράνομες μπίζνες τους.
    • Η κοινή λογική λέει ότι οι ανταγωνιστικές εταιρείες της ΣΕΚΑΠ θα έπρεπε να είναι… στα κάγκελα με τη χαριστική τροπολογία, η οποία δημιουργεί καταφανώς συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, αφού μία καπνοβιομηχανία απαλλάσσεται από πρόστιμα και επομένως της δίνεται ένα “χεράκι” από το κράτος, μία προνομιακή μεταχείριση της τάξεως των 38 εκατομμυρίων ευρώ, που φυσικά βλάπτει τα συμφέροντά τους. Γιατί δεν αντιδρά κανείς; Μήπως επειδή η τροπολογία δημιουργεί ένα ευνοϊκό καθεστώς που μελλοντικά και άλλες εταιρείες θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν προς όφελός τους;
    • Επιπλέον, η τροπολογία πιθανόν να ανοίξει την όρεξη και σε επιχειρηματίες άλλων κλάδων, που θα θελήσουν επίσης να εξαγοράσουν εταιρείες οι οποίες βαρύνονται με πρόστιμα και άλλα χρέη, αξιώνοντας από το δημόσιο να διαγράψει τα χρέη αυτά, όπως έκανε για τη ΣΕΚΑΠ. Γιατί δηλαδή κάποιοι να μπορούν να αποκτήσουν μία επιχείρηση γλιτώνοντας τα χρέη της, και κάποιοι άλλοι να μην μπορούν;

    Όμως δεν είναι μόνο τα παραπάνω: η τροπολογία για τη ΣΕΚΑΠ κρύβει από πίσω της μία καραμπινάτη περίπτωση διαπλοκής που σχετίζεται με τις προσπάθειες της κυβέρνησης να “αλώσουν” τον χώρο των ΜΜΕ με “δικούς της” ανθρώπους.

    Ως γνωστόν, ο Ιβάν Σαββίδης βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εκδοτικής επιχείρησης Πήγασος (που εκδίδει μεταξύ άλλων το Έθνος και την Ημερησία), Φώτη Μπόμπολα, για την απόκτηση της επιχείρησης, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Η εφημερίδα “Έθνος” είναι εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο φίλα προσκείμενη στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κάτι που είναι ηλίου φαεινότερον, και προφανώς μπροστά στον κίνδυνο να χαθεί λόγω χρεών ένας από τους σημαντικότερους συμμάχους της στον χώρο των ΜΜΕ (ας μην ξεχνάμε και το πώς η πλευρά Μπόμπολα μπλόκαρε με κάθε τρόπο τις λύσεις που είχαν προταθεί για τη διάσωση του “επάρατου” για τον ΣΥΡΙΖΑ τηλεοπτικού σταθμού Mega), μπήκε μπροστά ο Ιβάν Σαββίδης για να “σώσει” την επιχείρηση. Και για να βοηθήσει η κυβέρνηση τον Ιβάν Σαββίδη, του χάρισε το πρόστιμο των 38 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να μπει ανενόχλητος στον Πήγασο με ένα ποσό της τάξεως των 20 εκατομμυρίων ευρώ!

    Σε αυτό το παιχνίδι μπαίνουν αναπόφευκτα και οι τράπεζες, καθώς ο Πήγασος έχει δάνεια που αγγίζουν τα 220 εκατομμύρια ευρώ και η όποια συμφωνία για την εξαγορά του περνάει και από το χέρι τους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τράπεζες είναι διατεθειμένες να διαγράψουν χρέη του Πήγασου ύψους περίπου 70 εκατομμυρίων ευρώ, παίρνοντας σε αντάλλαγμα στην κατοχή τους τα ακίνητα του ομίλου και με την προοπτική να αναλάβει ο Ιβάν Σαββίδης νέα δάνεια που θα φτάνουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ για να ορθοποδήσει η εταιρεία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, βασική προϋπόθεση για να πραγματοποιηθεί η συμφωνία, είναι να τεθεί σε ισχύ η νομοθετική κάλυψη των τραπεζικών στελεχών για τις διαγραφές δανείων σε επιχειρηματικές αναδιαρθρώσεις.

    Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν ένα πράγμα: ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν θέλει στην πραγματικότητα να πατάξει τη διαπλοκή, όπως διατείνεται, αλλά απλά να πατάξει τη διαπλοκή των “άλλων”, ώστε να εγκαθιδρύσει μία δική της, “αριστερή” διαπλοκή – και ο Ιβάν Σαββίδης είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Θωμάς Λιακουνάκος: Το κύκλωμα του δικηγόρου που ήθελε 150.000 ευρώ για να τον πάει στο Ψυχιατρείο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Με ανανεωμένο ηθικό (μετά από μήνες) οι Έλληνες τραπεζίτες ταξιδεύουν στο Λονδίνο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κ. Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας έφερε 4ο μνημόνιο χωρίς λεφτά – Καραμπινάτη διαπλοκή η τροπολογία για Σαββίδη (video)



    ΣΧΟΛΙΑ