• Big Story

    Τι ψήφισαν τα social media στις εκλογές της ΝΔ – Ποιος σάρωσε και γιατί

    Ψηφοδέλτια


    Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν τα social media στη χθεσινή εσωκομματική εκλογική διαδικασία της Νέας Δημοκρατίας, βοηθώντας σε μεγάλο βαθμό τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναδειχθεί δεύτερος και να περάσει στον δεύτερο γύρο, σε βάρος του Απόστολου Τζιτζικώστα, που πολλοί θεωρούσαν φαβορί για τη δεύτερη θέση.

    Αν έκανε κανείς μια βόλτα στο Facebook ή το Twitter το πρωί της Κυριακής, θα έβλεπε αρκετούς χρήστες των κοινωνικών δικτύων να υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αντλεί μεγάλο μέρος της δύναμής του από τα social media, και ιδιαίτερα από τους νέους, σε αντίθεση με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, που μπορεί να κυριάρχησε στον πρώτο γύρο με ποσοστό άνω του 40%, ωστόσο ασκεί μεγαλύτερη επιρροή στους μεγαλύτερους σε ηλικία, παρά στους νέους. Άλλωστε, ήταν και ο μόνος από τους υποψηφίους που έκανε οργανωμένη καμπάνια στο Twitter και το Facebook, χρησιμοποιώντας το hashtag #metonkyriako.

    Κυριάκος Μητσοτάκης

    Πράγματι, τα ποιοτικά στοιχεία μέχρι στιγμής δείχνουν ότι η υποψηφιότητα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στηρίχθηκε ως επί το πλείστον από ψηφοφόρους άνω των 40 ετών, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πολύ πιο δημοφιλής στις νεότερες ηλικίες.

    Αυτό ίσως να αποδειχθεί και το μεγάλο «όπλο» του Κυριάκου Μητσοτάκη στον δεύτερο γύρο, καθώς στο επιτελείο του θεωρούν πως η υπεροχή του στα social media και τους νέους μπορεί να φέρει την ανατροπή και την έκπληξη κόντρα στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, του οποίου η παρουσία στο Διαδίκτυο είναι πολύ περιορισμένη, όπως άλλωστε και του Απόστολου Τζιτζικώστα.

    Βαγγέλης Μεϊμαράκης

    Αντίθετα, τα social media δεν βοήθησαν ιδιαίτερα τον Άδωνι Γεωργιάδη, παρά το γεγονός ότι… ξημεροβραδιάζεται στο Twitter, καθώς το παρελθόν του στο κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη και η ρητορική του που κατά περιπτώσεις χαρακτηρίζεται ακραία αποδείχθηκαν πιο ισχυρά αντίβαρα για τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας – ούτε καν το.. σόου με τον Λάκη Λαζόπουλο, για το οποίο έγινε χαμός στο Διαδίκτυο το βράδυ της Τρίτης, δεν στάθηκε αρκετό για να ξεφύγει από το μονοψήφιο ποσοστό ο Άδωνις Γεωργιάδης.

    Και αυτό βέβαια αποδεικνύει πως όσο μεγάλη κι αν είναι η δύναμη των social media, δεν αρκούν από μόνα τους για να φέρουν μία εκλογική επιτυχία, αλλά είναι απλώς ένα πολύτιμο εργαλείο που μπορούν να αξιοποιήσουν οι υποψήφιοι για να ενισχύσουν τη θέση τους. Άλλωστε, δεν ψήφισε κανείς τον Κυριάκο Μητσοτάκη επειδή έχει ωραίο προφίλ στο Facebook, αλλά επειδή θεωρείται άνθρωπος ικανός, που έχει δουλέψει στη ζωή του και μπορεί να φέρει μία διαφορετική νοοτροπία στη Νέα Δημοκρατία.

    Από την άλλη, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ως (ανεπίσημος, έστω) «εκλεκτός» των καραμανλικών, έχει στο πλευρό του τους ισχυρούς μηχανισμούς της Νέας Δημοκρατίας, και πιθανόν να μην αισθάνεται την ανάγκη να στραφεί στα social media για να αυξήσει την επιρροή του –εν μέρει και επειδή ακριβώς γνωρίζει ότι δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των νέων, που αποτελούν «κάστρο» του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αντίθετα, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ποντάρει περισσότερο στα παραδοσιακά ΜΜΕ, και ιδιαίτερα στην τηλεόραση, «ποντάροντας» στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, που είναι μεγαλύτερης ηλικίας και όχι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με τα κοινωνικά δίκτυα.

    Βαγγέλης Μεϊμαράκης

    Γεγονός είναι πάντως πως τα social media έπαιξαν μεγάλο ρόλο και στην απρόσμενα αθρόα προσέλευση ψηφοφόρων στις κάλπες, καθώς εδώ και αρκετές εβδομάδες τόσο οι υποψήφιοι, όσο και οι υποστηρικτές τους, καλούσαν φίλους τους και μη να συμμετάσχουν στη διαδικασία, ένα κάλεσμα που απ’ ό,τι φαίνεται βρήκε ανταπόκριση, και μάλιστα εκτιμάται ότι τελικά το «φιάσκο» του Νοεμβρίου όχι μόνο δεν απογοήτευσε τους ψηφοφόρους του κόμματος, αλλά τους «πείσμωσε» και τους συσπείρωσε, με αποτέλεσμα να καταγραφεί αυτό το υψηλό ποσοστό συμμετοχής στις χθεσινές εκλογές.

    Ουρά

    Στις τρεις εβδομάδες που μεσολαβούν μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, που θα διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος των εκλογών, οι δύο (πλέον) μονομάχοι αναμένεται να εντείνουν τον αγώνα τους, αν και πιθανότατα δεν θα υπάρχουν έντονες αντιπαραθέσεις, καθώς οι κ. κ. Μεϊμαράκης και Μητσοτάκης είναι οι πιο μετριοπαθείς από τους τέσσερις υποψηφίους, και αφού ο Απόστολος Τζιτζικώστας, που ήταν ο πιο… φασαριόζος απ’ όλους, έμεινε εκτός δεύτερου γύρου λογικά οι τόνοι δεν θα ανέβουν.

    Ασαφές παραμένει, στο μεταξύ, αν οι Απόστολος Τζιτζικώστας και Άδωνις Γεωργιάδης θα δώσουν «γραμμή» στους ψηφοφόρους τους εν όψει του δεύτερου γύρου, καθώς σε περίπτωση που και οι δύο στηρίξουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τότε είναι πιθανή η ανατροπή, ενώ αντίθετα αν δε δώσουν γραμμή ή κάποιος από τους δύο στηρίξει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τότε η νίκη του μοιάζει σχεδόν βέβαια.



    ΣΧΟΛΙΑ