• Big Story

    Θα μας αφήσουν μόνους οι Ευρωπαίοι;

    Τσίπρας


    Στο επίκεντρο μίας βαθιά διχασμένης Ευρώπης θα βρεθεί σήμερα η Ελλάδα, με τον Αλέξη Τσίπρα να πηγαίνει στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών αντιμέτωπος με ένα βαρύ κλίμα, που βαραίνει ακόμα περισσότερο με δηλώσεις για κλείσιμο των ευρωπαϊκών συνόρων, φράχτες και απομόνωση της χώρας μας από την υπόλοιπη Ευρώπη.

    Ο πρωθυπουργός αυτή τη φορά έχει στο πλευρό του ισχυρούς συμμάχους, και κυρίως τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel, που τάσσεται ανοιχτά κατά του κλεισίματος των συνόρων της Ελλάδας με τα Σκόπια, υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν αντι-ευρωπαϊκό, ενώ παράλληλα θα έφερνε την Ελλάδα ολομόναχη, αντιμέτωπη με ένα τεράστιο προσφυγικό ρεύμα που θα μπορούσε να βυθίσει τη χώρα στο χάος.

    Η Merkel και οι σύμμαχοί της βρίσκονται σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τη συμμαχία των τεσσάρων του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία), που προωθεί το κλείσιμο των ελληνοσκοπιανών συνόρων για να σταματήσει η διέλευση προσφύγων προς την κεντρική Ευρώπη μέσω του Βαλκανικού Διαδρόμου. Μάταια προσπαθεί η Γερμανίδα καγκελάριος να τους εξηγήσει πως αυτό απλώς θα αναγκάσει τους πρόσφυγες να βρουν άλλο διάδρομο προς την κεντρική Ευρώπη (πιθανότατα μέσω Ιταλίας), ενώ παράλληλα θα διαλύσει ό,τι έχει μείνει όρθιο στην Ελλάδα…

    Όμως η Merkel δεν έχει απέναντί της μόνο τους τέσσερις του Βίσεγκραντ, αλλά και μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης και της πολιτικής σκηνής της Γερμανίας, που δε βλέπουν με καθόλου καλό μάτι την πολιτική ανοιχτών συνόρων που εφαρμόζει. Αντίστοιχο είναι το κλίμα και σε άλλες χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, ένα κλίμα που κάθε άλλο παρά ευνοϊκό δεν είναι για την Ελλάδα, παρά τις προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα να εξηγήσει τις ελληνικές θέσεις.

    Τουλάχιστον, κατανόηση προς την ελληνική κυβέρνηση έδειξε ο πρόεδρος της Κομισιόν Jean-Claude Juncker, που κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα, καθώς και για την συνολική συνεισφορά της  στο ζήτημα της διαχείρισης του προσφυγικού, με τη χαρακτηριστικά φράση «κάνετε καλή δουλειά με την προσφυγική κρίση, συνεχίστε».

    Για την ώρα φαίνεται πως η στάση του Juncker και της Merkel απέναντι στην Ελλάδα και το προσφυγικό είναι η κυρίαρχη στην Ευρώπη, ωστόσο οι πιέσεις της άλλης πλευράς, που υποστηρίζει τα κλειστά σύνορα και τους φράχτες, είναι τεράστιες και ολοένα ενισχύονται. Ειδικά σε χώρες όπου η κοινή γνώμη συντάσσεται με τέτοιες απόψεις, θα είναι δύσκολο να αποκρουστούν οι πιέσεις αυτές, υπό τον φόβο πολιτικής αναταραχής που κανείς δεν θα ήθελε.

    Σε κάθε περίπτωση, κανείς δεν μπορεί αυτήν τη στιγμή να πει με βεβαιότητα αν σε λίγους μήνες η Ελλάδα θα είναι ακόμα στη Σένγκεν – η Angela Merkel ομολογουμένως κάνει ό,τι μπορεί για να αποφευχθεί αυτό το σενάριο, και η ελληνική κυβέρνηση (κάλλιο αργά παρά ποτέ) υλοποιεί τις δεσμεύσεις της για κατασκευή των hotspots, όμως το «ποτήρι» της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και ενότητας μοιάζει να έχει ραγίσει για τα καλά…



    ΣΧΟΛΙΑ