• Business

    Τα μυστήρια του Θ. Δουζόγλου: Γιατί οι τράπεζες δεν του έδωσαν δάνεια για το Real estate

    Θεόδωρος Δουζόγλου

    Θεόδωρος Δουζόγλου


    Τα deals της οικογένειας Δουζόγλου από την Βενεζουέλα, σε Αθήνα και Μύκονο, αξίας τουλάχιστον 116 εκατ. ευρώ, δεν πέρασαν ποτέ απαρατήρητα από την εγχώρια τραπεζική και επιχειρηματική αγορά. Και λογικό είναι. Η οικογένεια έχει αγοράσει το ξενοδοχείο Πεντελικόν στην Κηφισιά, το πρώην κτίριο του ΟΤΕ στο κέντρο της Αθήνας στην οδό Σταδίου, το ξενοδοχείο Μιστράλ στο Πειραιά και το εμβληματικό ξενοδοχείο Λητώ στην Μύκονο. Με εξαίρεση το Λητώ το οποίο αγοράστηκε μισθωμένο, τα υπόλοιπα κτίρια παραμένουν ακόμα αναξιοποίητα. Την ώρα μάλιστα που στην Αθήνα παρατηρείται έκρηξη αφίξεων και έως το 2020 θα έχουν ανοίξει 50 νέα ξενοδοχεία, μικρά και μεγάλα. 

    Ο Θεόδωρος Δουζόγλου, που εξακολουθεί να διατηρεί εξαιρετικά χαμηλό προφίλ, έγινε γνωστός όταν απέκτησε το ακίνητο που στέγαζε το ξενοδοχείο «Πεντελικόν» το 2015, έναντι τιμήματος που κατά πληροφορίες έφτασε τα 23 εκατ. ευρώ. 

    Ακολούθησαν οι αγορές και άλλων εμβληματικών ακινήτων, όπως το ιστορικό κτίριο του ΟTΕ στην οδό Σταδίου (λέγεται πως το τίμημα έφτασε τα 13 εκατ. ευρώ), το πρώην ξενοδοχείο «Λητώ» στη Μύκονο, σε διαγωνισμό του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, έναντι περίπου 17 εκατ. ευρώ μέσω της εταιρείας Αστέρας 2020 με υπευθύνους το στέλεχος του κ. Δουζόγλου, Χρήστο Στεφανίτση, και τη κυρία Μαρία-Ελενα Δουζόγλου-Ηλιοπούλου.  

    Στέλεχος μεγάλης εταιρείας που πήρε μέρος στον διαγωνισμό  εξηγεί ακόμα και τώρα ότι «το ξενοδοχείο πουλήθηκε μισθωμένο. Χρειάζεται ανακαίνιση, νέα επίπλωση κ.λπ. 

    Όλα αυτά μαζί, με τα σχεδόν 17 εκατ. του τιμήματος ανεβάζουν το κόστος της επένδυσης ίσως και πάνω από τα 21 εκατ. ευρώ. Μιλάμε για 25 δωμάτια. Είναι σχεδόν ένα εκατ. το δωμάτιο. Ούτε στην 5η Λεωφόρο δεν κάνει ένα εκατ. το δωμάτιο».

    Επίσης έχει αποκτήσει το κτίριο του Village στο Φάληρο από την Alpha Bank έναντι 20 εκατ. ευρώ και μια από τις ωραιότερες βίλες της Φιλοθέης στην οδό Αθανασίου Διάκου, που ανήκε στην μεγάλη εμπορική οικογένεια Τσαντίλη. Το τίμημα της αγοράς του συγκεκριμένου ακινήτου φημολογείται οτι ξεπέρασε τα 6 εκατ. ευρώ. 

    Στη Μύκονο, επίσης, εταιρείες του Θ. Δουζόγλου φέρονται να έχουν αποκτήσει συγκρότημα που κατείχε η οικογένεια Θεόδωρου Αγγελόπουλου καθώς και άλλη μεγάλη έκταση στην Ελιά. 

    Περίπου πέντε εκατομμύρια ευρώ (5 εκατ.)  εκτιμάται πως κατέβαλε για την απόκτηση του ξενοδοχείου «Mistral» στον Πειραιά.

    Όπως λέγεται  σύμβουλός του (ή συνέταιρός του, σύμφωνα με άλλες πηγές) στις Business στην Ελλάδα είναι ο τέως μέτοχος της κατασκευαστικής εταιρείας ΔΙΕΚΑΤ,  Νίκος Τόλης.  Η ΔΙΕΚΑΤ, προ πολλών ετών, ανήκε στους αδελφούς Νίκο και Αθανάσιο Τόλη και στον Μιχάλη Κανταρτζόπουλο. Η εταιρεία έχει πλέον πτωχεύσει.

    Ο Νίκος Τόλης είναι άνθρωπος ήπιων τόνων, bon vinant και διαμένει στο κέντρο της Αθήνας σε ένα από τα καλύτερα και μεγαλύτερα διαμερίσματα του Κολωνακίου.  

    Όλα τα στελέχη του μεταξύ αυτών και οι κ. Χρήστος Στεφανίτσης και κ. Γιώργος Τρεπεκλής τηρούν αυστηρά τον κανόνα της σιωπής.  Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Τρεπεκλής ήταν εκπρόσωπος της αμερικανικής εταιρείας SAIC, που προμήθευσε το σύστημα ασφαλείας C4ί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.  Ο ίδιος είναι προσωπικός φίλος της οικογένειας Παπανδρέου. Μάλιστα διαμένει σε ακίνητο κοντά στο σπίτι του Νίκου Παπανδρέου στην Εκάλη. 

    Γιώργος Τρεπεκλής. Επιχειρηματίας και σύμβουλος της οικογένειας Δουζόγλου

    Δεν τα αξιοποιεί 

    Όμως με τις εξαγορές αυτές των εμβληματικών ακινήτων ενώ θα περίμενε κάποιος ο επιχειρηματίας κ. Δουζόγλου να τα εκμεταλλευτεί, εν τούτοις αυτά παραμένουν κλειστά. 

    Και μάλιστα όταν ήδη έχει εντάξει στο πρώτο κύμα του νέου αναπτυξιακού νόμου τέσσερα επενδυτικά σχέδια, μέσω αντίστοιχων εταιρειών, συνολικού ύψους άνω των 45 εκατ. ευρώ, ώστε να λάβει ενισχύσεις φορολογικής απαλλαγής περί τα 12 εκατ. ευρώ. Επί της ουσίας η ένταξη στον επενδυτικό νόμο διασφαλίζει στις παραπάνω εταιρείες φορολογικά κίνητρα που ισοδυναμούν μακροπρόθεσμα με το 25% περίπου του προϋπολογισμού των εγκριθέντων σχεδίων. 

    Για την ακρίβεια ήδη από τις αρχές του 2018 τέσσερις εταιρείες συμφερόντων της οικογένειας Δουζόγλου περιλαμβάνονται στον κατάλογο με τα πρώτα 70 μεγάλα επενδυτικά σχέδια που εγκρίθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας. Πρόκειται για τις «Καλέπεια Ακινήτων», «Εφιππος 2016», «Canaima» και «Μικρολίμανο». 

    Τα δάνεια των τραπεζών

    Όμως τα μυστήρια της οικογένειας Δουζόγλου δεν σταματούν εδώ. Προ μηνών στελέχη των εταιρειών της οικογένειας Δουζόγλου προσέγγισαν μεγάλη συστημική τράπεζα και προσπάθησαν να πάρουν δάνεια για τις business στο real estate στην Ελλάδα.

    Θεωρητικά ήταν μια εύκολη υπόθεση.

    Τα ακίνητα  που έχει αγοράσει ο Δουζόγλου έχουν τεράστια αξία και ως εκ τούτου θα ήταν εύκολη η χρηματοδότησή τους.

    Όμως η όλη υπόθεση κόλλησε στη Διεύθυνση Κανονιστικής Συμμόρφωσης (Group Compliance Division) της Τράπεζας. 

    Όμως είναι σε θέση να γνωρίζει το mononews.gr η τράπεζα απαίτησε από την εταιρεία που ζήτησε τα δάνεια να αποκαλύψει ποιοι είναι οι πραγματικοί μέτοχοί της καθώς από τα έγγραφα που κατατέθηκαν αυτό δεν ήταν ευκρινές.

    Οι εκπρόσωποι των εταιρειών αρνήθηκαν να υποδείξουν ποιοι είναι οι πραγματικοί μέτοχοι, αιφνιδιάζοντας στην τράπεζα.

    Όπως ήταν αναμενόμενο η τράπεζα σταμάτησε την οποιαδήποτε διαδικασία. 

    Αποφεύγει την δημοσιότητα 

    Ο Θ. Δουζόγλου αποφεύγει συστηματικά τη δημοσιότητα. Έχει σπουδάσει πολιτικός μηχανικός, κατοικεί με την οικογένειά του στα βόρεια προάστια, ενώ τα γραφεία των επιχειρήσεών του στεγάζονται στο «Πεντελικόν».

    Ο πρώτος στην Ελλάδα που ανακάλυψε την οικογένεια Δουζόγλου ήταν ο maitre των δημοσίων σχέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος. 

    Ως δήμαρχος Αθηναίων το 2001, φυσικά με την οικονομική κάλυψη της οικογένειας, ανέγειρε στην οδό Μιχαλακοπούλου ένα άγαλμα του άγνωστου στο ελληνικό κοινό αγωνιστή για την ανεξαρτησία της Βενεζουέλας από τους Ισπανούς, Φρανσίσκο ντε Μιράντα, ο οποίος πέθανε το 1816.

    Η πρώην υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη και ο Γιώργος Τρεπεκλής το 2011 (Επιχειρηματίας και σύμβουλος της οικογένειας Δουζόγλου)
    Η πρώην υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη και ο Γιώργος Τρεπεκλής το 2011 (Επιχειρηματίας και σύμβουλος της οικογένειας Δουζόγλου)



    ΣΧΟΛΙΑ