• Big Story

    Στροφή από τις Τράπεζες: Μέχρι τώρα έπαιρναν τηλέφωνο να σου πουν ότι χρωστάς. Τώρα, εάν έχεις λεφτά για κατάθεση


    Αλλάζουν τακτική οι τράπεζες και από εκεί που πίεζαν τους κακοπληρωτές να πληρώσουν τώρα προσεγγίζουν τους πελάτες τους για καταθέσεις. Ο παρακάτω διάλογος είναι πέρα για πέρα αυθεντικός και έγινε από υπάλληλο συστημικής τράπεζας. Χτυπάει λοιπόν το τηλέφωνο ενός δανειολήπτη. “Καλημέρα σας. Από την τράπεζα Χ τηλεφωνουμε.  Έχουμε μια εξαιρετική προσφορά για ένα καταθετικό προϊόν με επιτόκιο 1,5%. Τι λέτε σας ενδιαφέρει;”  Η απάντηση ήταν ακαριαία: “Από την Χ;συνήθως με καλείτε για να μου θυμίσετε ότι χρωστάω..” Συνέχεια δεν υπήρξε στην τηλεφωνική συνδιαλλαγή καθώς η υπάλληλος προφανώς αιφνιδιάστηκε και έκλεισε το τηλέφωνο.

    Τι σημαίνουν όλα αυτά; Οι τραπεζίτες έχουν βγει και πάλι στο «κυνήγι του ευρώ», επιχειρώντας να αξιοποιήσουν την χαλάρωση των capital controls ή καλύτερα το κλίμα που έχει δημιουργηθεί με την απελευθέρωση του νέου χρήματος. Με τηλεφωνήματα σε όλο το πελατολόγιό τους – λίγο στα τυφλά αφού «πέφτουν επάνω» και σε πελάτες με χρέη και όχι διαθέσιμα – αλλά και πιο επικεντρωμένα σε μεγάλους πελάτες για τους οποίους ξέρουν ότι έχουν αποσύρει χρήματα το 2015, οι τράπεζες ζητούν μερίδιο από τα χρήματα που βρίσκονται στο στρώμα, ή τις θυρίδες, και φθάνουν τα 15 με 20 δισ.ευρώ.

    Οι τράπεζες επιστρατεύουν προγράμματα επιβραβεύσεων και ελκυστικότερα επιτόκια έως και μισή περίπου μονάδα σε σχέση με το μέσο επιτόκιο μιας προθεσμιακής κατάθεσης, για τα χρήματα που ανασύρονται από τις θυρίδες και κατατίθενται σε τραπεζικούς λογαριασμούς, χωρίς να ισχύουν περιορισμοί ανάληψης.

    Όπως εξηγεί στο mononews τραπεζίτης, δίνεται η ευκαιρία στο δίκτυο των τραπεζών να προσεγγίσει εκ νέου τους πελάτες και να περάσει ένα μήνυμα ασφάλειας των καταθέσεων και της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος. Η ανταπόκριση είναι δειλή αφού, όπως παραδέχονται τα στελέχη του κλάδου, σαφή τάση αναστροφής θα υπάρξει αν ενισχυθεί η σταθερότητα της οικονομίας και υπάρξουν συνθήκες ανάκαμψης. Οσο διατηρείται η αβεβαιότητα, δεν θα δούμε καταθέτες να επιστρέφουν ενώ οι ειδήσεις περί κατασχέσεων για οφειλές προς το δημόσιο, λειτουργούν αποτρεπτικά στη συνείδηση των πελατών, χωρίς να παραγνωρίζει κανείς ότι μέρος των καταθέσεων που έφυγαν από το σύστημα το 2015, «κάηκαν» σε υποχρεώσεις προς το δημόσιο και καθημερινές ανάγκες.

    Περιουσιολόγιο και Πόθεν Εσχες

    Στον αντίποδα, ο φόβος που προκαλεί το περιουσιολόγιο ή το ηλεκτρονικό «πόθεν έσχες» που ενεργοποιείται από τον Οκτώβριο μπορεί να είναι κλειδί αφού, σύμφωνα με τη διάταξη που ψηφίστηκε από τη Βουλή και «πράσινο φως» από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, όλοι οι φορολογούμενοι έχουν πλέον την υποχρέωση να δηλώσουν πρώτη φορά τα μετρητά που βρίσκονται εκτός τραπεζικού συστήματος, δηλαδή σε θυρίδες ή στρώματα, εφόσον αυτά υπερβαίνουν τα 15.000 ευρώ.

    Η υποχρέωση αυτή αναμένεται να λειτουργήσει ως κίνητρο ή ακόμη και ως απειλή, μια που τα χρήματα που είναι εντός τραπεζικού συστήματος θα φέρουν σφραγίδα διαφάνειας απέναντι στις φορολογικές αρχές, οι οποίες εντείνουν τις πιέσεις για την αποκάλυψη του «μαύρου» χρήματος.

    Τα επιτόκια που προσφέρουν οι τράπεζες για όσους φέρουν τα χρήματά τους από τις θυρίδες ή από το εξωτερικό διαμορφώνονται στο 1,30% περίπου και έχουν ως στόχο την τόνωση της ψυχολογίας, τη στιγμή που τα συμβατικά επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις έχουν υποχωρήσει στο ιστορικό χαμηλό του 0,80%.

    Όλες οι τράπεζες έχουν συνδέσει τους προθεσμιακούς λογαριασμούς με προγράμματα επιβράβευσης, τα οποία συνδυάζουν «καλές» αποδόσεις με κίνητρα για τον πελάτη όπως πόντοι ή δωροεπιταγές που εξαργυρώνονται σε καθημερινές αγορές από τα συνεργαζόμενα καταστήματα. Τα προγράμματα θα εμπλουτιστούν από το φθινόπωρο και θα προωθούνται από το δίκτυο των καταστημάτων πιο εντατικά, επιδιώκοντας να επαναφέρουν τους καταθέτες στα γκισέ των τραπεζών.

    Οι προσφορές στο μέτωπο των επιτοκίων είναι οριακές και δεν είναι ποτέ αρκετές για να πείσουν τους καταθέτες να επανέλθουν αφού καμία φάση φυγής καταθέσεων από αυτές που βίωσε το σύστημα τα τελευταία χρόνια δεν ανακόπηκε από τα υψηλά επιτόκια που προσέφεραν οι τράπεζες και τα οποία είχαν υπερβεί ακόμη και το 5% το 2010- 2011.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/barclays-viomichania-ton-hedge-funds-echi-provlima/66739

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    http://www.mononews.gr/katastrofiki-ifesi-pou-dimiourgise-brexit/66660



    ΣΧΟΛΙΑ