• Τράπεζες

    «Πωλητήριο» σε δάνεια επιχειρήσεων εν λειτουργία βάζουν οι τράπεζες – Τι αλλάζει για τις επιχειρήσεις

    πλειστηριασμοί


    Σε πωλήσεις δανείων επιχειρήσεων που είναι σε λειτουργία προχωρούν οι τράπεζες, στην προσπάθειά τους να μειώσουν τον τεράστιο όγκο των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων που ξεπερνάει τα 56 δισ. ευρώ.

    Τη σκυτάλη των πωλήσεων παίρνει τις αμέσως προσεχείς ημέρες η Εθνική Τράπεζα, η διοίκηση της οποίας θα βγάλει προς πώληση στην αγορά πακέτο επιχειρηματικών δανείων ύψους 700 εκατ. ευρώ, ενώ από επιχειρηματικά δάνεια ύψους 800 εκατ. ευρώ αποτελείται και το χαρτοφυλάκιο Jupiter, που έχει βγάλει προς πώληση η Alpha Bank.

    Στο στόχαστρο είναι τα κόκκινα δάνεια όχι μόνο των πολύ μικρών, αλλά κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς πρόκειται για δάνεια που συνοδεύονται από εξασφαλίσεις και καθιστούν πιο ελκυστική την πώλησή τους στα funds. Το υψηλό τίμημα των 430 εκατ. ευρώ που πέτυχε η Τράπεζα Πειραιώς και το οποίο διαμορφώθηκε στο 21,5% της συνολικής αξίας του χαρτοφυλακίου του 1,9 δισ. ευρώ που πουλήθηκε, έχει ανοίξει την όρεξη των τραπεζών που διαπιστώνουν ότι μέσα από τις πωλήσεις κόκκινων δανείων με εξασφαλίσεις, μπορούν να βελτιώσουν την αξία της συναλλαγής.

    Στις εξασφαλίσεις περιλαμβάνονται κατά κύριο λόγο ακίνητα, είτε πρόκειται για τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης (βιομηχανικά, τουριστικά και εμπορικά κτίρια και οικόπεδα), αλλά και προσωπικά ακίνητα του οφειλέτη, για τα οποία η τράπεζα ή το fund που θα το αγοράσει μπορεί να εγγράψει προσημείωση.

    Το γεγονός επίσης ότι πρόκειται για επιχειρήσεις που είναι σε λειτουργία μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του προσδοκώμενου τιμήματος, όπως επιβεβαιώθηκε από τη συναλλαγή του Amoeba της Τράπεζας Πειραιώς στο οποίο προστέθηκαν λειτουργούσες επιχειρήσεις.

    Τι αλλάζει για τις ίδιες τις επιχειρήσεις

    Τραπεζικές πηγές με γνώση του θέματος εξηγούν ότι τα funds που θα αγοράσουν τα χαρτοφυλάκια αναλαμβάνουν ουσιαστικά το ρόλο της τράπεζας, αποκτώντας πλήρη δικαιώματα ανάλογα με αυτά του πιστωτικού ιδρύματος. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να κάνουν χρήση όλων των εργαλείων που έχουν σήμερα στη διάθεσή τους οι τράπεζες, όπως κατασχέσεις, ρευστοποιήσεις κινητών και ακινήτων, κεφαλαιοποίηση χρεών κ.α.

    Κύριος στόχος τους θα είναι φυσικά η είσπραξη του συνόλου ή μέρους της οφειλής, προτείνοντας λύσεις όπως η επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου, η μείωση του επιτοκίου και στις περιπτώσεις που κρίνεται σκόπιμο και το κούρεμα μέρους της οφειλής. Το ύψος του κουρέματος θα είναι συνάρτηση των χαρακτηριστικών της επιχείρησης, δηλαδή το εάν είναι σε λειτουργία και φυσικά το κατά πόσο είναι βιώσιμη. Για όσες επιχειρήσεις λειτουργούν και κριθούν βιώσιμες το fund μπορεί να προχωρήσει ακόμη και στην κεφαλαιοποίηση των δανείων, αναλαμβάνοντας ουσιαστικά τον έλεγχο της επιχείρησης με στόχο τη μεταβίβασή της σε τρίτο.

    Να σημειωθεί ότι η πώληση επιχειρηματικών δανείων διευκολύνεται μετά την πρόσφατη ρύθμιση που πέρασε στη Βουλή και η οποία απαλλάσσει τις τράπεζες από την υποχρέωση να να προτείνουν στις επιχειρήσεις συγκεκριμένη λύση ρύθμισης.

    Σε αντίθεση με ό,τι ισχύει για τα φυσικά πρόσωπα, η υποχρέωση των τραπεζών εξαντλείται σε μια απλή ενημέρωση, η οποία μάλιστα μπορεί να γίνει και με ένα απλό ηλεκτρονικό μήνυμα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δίνουν με τη θέλησή τους τα ακίνητά τους στις τράπεζες για να ξεπληρώσουν τα δάνεια

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εθνική Τράπεζα: Σε CarVal και Intrum «κόκκινα» δάνεια 2 δισ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ