• Business

    Στην τελική ευθεία η 4η αξιολόγηση: ΕΝΦΙΑ και αντικειμενικές στο στόχαστρο των θεσμών

    • NewsRoom
    ΕΝΦΙΑ


    Σε εντατικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται κυβέρνηση και θεσμοί για την αποκρυστάλλωση των κειμένων της συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών στελεχών (staff level agreement). Στην πορεία της δ’ αξιολόγησης, οι επαφές μεταξύ των υπουργών της κυβέρνησης και των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών αρχίζουν σήμερα στις 10.00, με πρώτα θέματα τις ιδιωτικοποιήσεις και την ενέργεια (11.00). Θα ακολουθήσουν η επισκόπηση (12.00) και τα θέματα της δημόσιας διοίκησης (15.30).

    Με βάση τον προγραμματισμό οι συζητήσεις των δυο πλευρών θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το Σάββατο καθώς το κουαρτέτο θα αναχωρήσει από την Αθήνα την Κυριακή.

    Τόσο ο προσδιορισμός του ΕΝΦΙΑ όσο και οι νέες αντικειμενικές αξίες προβληματίζει ιδιαίτερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διότι αποτελούν ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα στη διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης.

    Κυβέρνηση και δανειστές συμφώνησαν ότι μέχρι τις 14 Ιουνίου θα πρέπει να έχει υπογραφεί η υπουργική απόφαση που θα αλλάζει τις τιμές σε 10.000 ζώνες σε όλη την επικράτεια. Μέχρι την ίδια ημερομηνία θα πρέπει να έχει κριθεί και η τύχη του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος πάνω από 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Οι αυξομειώσεις που θα γίνουν στις τιμές ζώνης θα καθορίσουν εάν χρειαστεί να γίνουν παρεμβάσεις στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ προκειμένου να διασφαλιστεί ο ετήσιος εισπρακτικός στόχος των 2,65 δις.ευρώ.

    Στις αρχές Ιουνίου το υπουργείο Οικονομικών σκέφτεται να τρέξει μια δοκιμαστική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για το 2018, με τις νέες τιμές, η οποία θα δείξει εάν χρειάζονται αλλαγές στο φόρο.

    Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχουν πέσει σενάρια επί σεναρίων προκειμένου οι όποιες αλλαγές να μη φέρουν αναταράξεις στην κυβέρνηση, η οποία φοβούμενη το πολιτικό κόστος θέλει να «προστατεύσει» τους μικροϊδιοκτήτες ακινήτων.

    Ένα σχέδιο που επεξεργάζεται είναι η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για όσους έχουν μικρή ακίνητη περιουσία, ενώ να αυξηθεί σε όσους έχουν περιουσία πάνω από 200.000 – 300.000, αφορά περίπου 500.000 ιδιοκτήτες και απαλλαγή μέσω αφορολόγητου ύψους 50.000 ευρώ.

    Για παράδειγμα σε περιοχές με σημερινή τιμή ζώνης της τάξεως των 550 – 600 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο οι νέες αξίες θα αυξηθούν αλλά στόχος θα είναι να μην ξεπεράσουν τα 750 ευρώ (αύξηση 20% – 30%) για να παραμείνει ο ΕΝΦΙΑ στα 2,8 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

    Σε περιοχές με σημερινή τιμή ζώνης 750 – 850 ευρώ, οι αξίες μπορούν να αυξηθούν στα επίπεδα των 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο (αύξηση της τάξης του 20%). Και στην περίπτωση αυτή ο ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει στα 2,9 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

    Δηλαδή, η τιμή ζώνης του ακινήτου μπορεί να αυξάνεται αλλά δεν αλλάζει ο φόρος που θα κληθεί να πληρώσει ο ιδιοκτήτης ακινήτου. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στις λεγόμενες ακριβές περιοχές.

    Για παράδειγμα αν αυξηθεί η τιμή ζώνης σε ένα πολύ ακριβό προάστιο που η σημερινή τιμή ζώνης υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ οι φορολογούμενοι που κατέχουν ακίνητα στη συγκεκριμένη περιοχή θα πληρώσουν ακριβώς το ίδιο ποσό φόρου αφού για τιμή ζώνης άνω των 5.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος 13 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

    Επίσης στις περιοχές που θα υπάρξει μείωση των αντικειμενικών αξιών είναι πολύ πιθανόν να μην μειωθεί καθόλου ο ΕΝΦΙΑ. Για παράδειγμα σε μια περιοχή με σημερινή τιμή ζώνης 4.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο αν η τιμή ζώνης προσγειωθεί στις 3.600 ευρώ (μείωση 11%) ο κύριος φόρος του ΕΝΦΙΑ θα παραμείναι στα 9,50 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

    Να σημειωθεί ότι ο φετινός εισπρακτικός στόχος παραμένει αμετάβλητος στα 2,65 δισ. ευρώ.

    Εντός της εβδομάδας αναμένεται να ολοκληρώσει το έργο της η ειδική ομάδα εργασίας που επεξεργάστηκε τις νέες τιμές ζώνης. Αμέσως μετά πιάνει δουλειά η δευτεροβάθμια επιτροπή ενώ η καυτή πατάτα θα καταλήξει στα χέρια του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου.

    Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε την Τρίτη ότι οι επαφές σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων εξελίσσονται θετικά και «δείχνουν διάθεση για επίλυση των διαφορών», θεωρώντας ότι αυτό είναι καλό σημάδι για την επίτευξη staff level agreement έως το Eurogroup στις 24 Μαΐου, όπως είναι ο στόχος της κυβέρνησης.

    Η επόμενη κομβική ημερομηνία είναι η 21η Ιουνίου (συνεδρίαση Eurogroup), καθώς, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των 88 προαπαιτούμενων της δ’ αξιολόγησης (εάν απομένουν ένα ή δύο που είναι χρονοβόρα δεν θεωρείται πρόβλημα, όπως έγινε με την γ’ αξιολόγηση) και ταυτόχρονα επιδιώκεται να κλείσει η συμφωνία τόσο για το χρέος όσο και για τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΕΝΦΙΑ: Οι αλλαγές που σχεδιάζει το Μαξίμου-Τι προβλέπεται για τα νέα εκκαθαριστικά

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέες αντικειμενικές αξίες: Τον Ιούνιο η «λυπητερή» -Τον Αύγουστο τα φουσκωμένα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΕΝΦΙΑ: Αυξήσεις έως και 62% από τις νέες αντικειμενικές τιμές-Ποιες περιοχές επηρεάζονται



    ΣΧΟΛΙΑ