• Big Story

    Η στερλίνα στην άβυσσο, οι μετοχές στα ύψη: Πώς αντέδρασαν οι αγορές στη μείωση των επιτοκίων


    Ήταν μια εφιαλτική μέρα για τη στερλίνα μετά την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να μειώσει τα επιτόκια στο ιστορικό χαμηλό του 0,25% νωρίτερα την Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016, λανσάροντας παράλληλα και ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 70 δισ. λιρών. Σε αυτό θα συμπεριλαμβάνεται για πρώτη φορά και η εξαγορά εταιρικών ομολόγων υψηλής κλάσης ύψους 10 δισ. λιρών.

    Η μείωση των επιτοκίων ήταν αναμενόμενη για πολλούς, με τις αγορές να ποντάρουν σχεδόν 100% ότι θα συμβεί, όμως η αύξηση της εξαγοράς ομολόγων δεν ήταν το ίδιο αναμενόμενη. Η εισαγωγή της εξαγοράς εταιρικών ομολόγων αποτελεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον κόσμο των αγορών από τη στιγμή που μόνο πειραματικά είχε δοκιμαστεί στο παρελθόν – όταν η Τράπεζα είχε εξαγοράσει μικρές ποσότητες εταιρικών ομολόγων στις αρχές του προηγούμενου προγράμματος QE.

    Δεδομένης της έλλειψης ενός μεγάλου σοκ από τις αποφάσεις της Τράπεζας της Αγγλίας, οι αγορές δεν ταρακουνήθηκαν άσχημα.

    Κάπως έτσι διαμορφώθηκε το τοπίο στις αγορές σήμερα, μετά την ιστορική απόφαση της Τράπεζας να μειώσει τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2009.

    Η στερλίνα βυθίστηκε

    Το εθνικό νόμισμα της Μεγάλης Βρετανίας έριξε ένα σάλτο στο γκρεμό, καταγράφοντας πτώση της τάξεως του 1,5% προτού σημειώσει αμυδρή βελτίωση στο κλείσιμο και από εκείνη τη στιγμή έμεινε αμετακίνητη. Το παρακάτω διάγραμμα απεικονίζει τα γεγονότα:

    sterling close august 4

    Από την ημέρα της ιστορικής ψήφου του Brexit, η στερλίνα έχει καταγράψει μεγάλες απώλειες και μεσοπρόθεσμα προβλέπεται ότι θα συνεχίσει να ακολουθεί καθοδική πορεία.

    Οι μετοχές στα ύψη

    Οι μετοχές ακολούθησαν την ακριβώς αντίθετη πορεία από αυτή της στερλίνας και κατέγραψαν άνοδο στην πλειοψηφία των Χρηματιστηρίων, με τον FTSE 100 να εκτοξεύεται περισσότερο από 1,5% εξαιτίας της απόφασης της Τράπεζας, όπως δείχνει και το παρακάτω διάγραμμα:

    ftse 100 august 4

    Ο δείκτης FTSE 250 έκανε και εκείνος ράλι καταγράφοντας άνοδο 1,38%, με τις εταιρείες να “ανακουφίζονται” με την προοπτική της συνέχισης της ρευστότητας από το νέο πρόγραμμα εξαγοράς εταιρικών ομολόγων της Τράπεζας. Το διάγραμμα απεικονίζει την πορεία του δείκτη:

    ftse 250 august 4

    Στην Ελλάδα, ο γενικός δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,91%, με υψηλό ημέρας τις 559,5 μονάδες και χαμηλό τις 553,83 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε τα μεγαλύτερα κέρδη, κλείνοντας στο +3,61%, με την Alpha Bank να σημειώνει κέρδη της τάξεως του 3,55%, την Εθνική στο +4,65%, την Eurobank στο +4,47% και την Τράπεζα Πειραιώς στα 0,1290 ευρώ με κέρδη 1,57%.

    Ο δείκτης FTSE 25 κατέγραψε άνοδο 1,17% και μόνο 6 μετοχές σημείωσαν απώλειες (ΟΤΕ, Τιτάν, Ελλάκτωρ, ΟΛΠ, Motor Oil και Lamda Development). Στον αντίποδα, ανοδικά κινήθηκαν η Τέρνα Ενεργειακή με κέρδη της τάξεως του 3,07%, η Μυτιληναίος με κέρδη 2,11%, η ΕΥΔΑΠ στο +2,34%, ο ΟΠΑΠ στο +1,12% και η Jumbo στο +1,04%.

    Αλλού στην Ευρώπη, οι μετοχές έκλεισαν δυναμικά, αφού ενισύχθηκαν από το ράλι του FTSE αλλά και από μια μικρή βελτίωση στο γενικότερο κλίμα. Ο παρακάτω πίνακας δείχνει αναλυτικά την εικόνα της ημέρας:

    stocks europe august 4

    Οι αποδόσεις των ομολόγων βούλιαξαν ενώ οι τιμές αυξήθηκαν

    Οι αποδόσεις των ομολόγων κατέγραψαν μεγάλη πτώση ενώ οι τιμές τους αυξήθηκαν στο άκουσμα της μείωσης των επιτοκίων από την Τράπεζα, με το βρετανικό 10ετές Gilt να καταγράφει χαμηλό ρεκόρ κλείνοντας στο 0,64% για πρώτη φορά στην ιστορία, σύμφωνα με το παρακάτω διάγραμμα:

    bond yields gilts august 4

    Να σημειωθεί ότι οι αποδόσεις καταγράφουν ιστορικά χαμηλά, επηρεαζόμενες από το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στις αγορές και από ένα πλήθος άλλων παραγόντων (αρνητικά επιτόκια της Τράπεζας της Αγγλίας και της ΕΚΤ, το ζήτημα του δημοσίου χρέους κ.α.) που συνθέτουν αυτή την αρνητική εικόνα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/trapeza-tis-anglias-etimastite-gia-plithorismo-chamili-anaptixi-ke-anergia/65890

     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/giati-anna-pouskouri-para-ton-amilikto-polemo-apo-ton-siriza/65793

     



    ΣΧΟΛΙΑ