• Big Story

    Spiegel: Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την Ελλάδα


    Αρχίζουν και πάλι τα προβλήματα για την Ελλάδα και ο κίνδυνος του Grexit επανέρχεται στο προσκήνιο, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Spiegel. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια επανάληψη του εφιαλτικού 2015 και αυτό καθόλου καλό, όπως λέει χαρακτηριστικά. Κάνει εκτενές αφιέρωμα στις μέρες του 2015 και υπενθυμίζει ότι η χώρα μας έφτασε στο παρά πέντε του Grexit πέρσι.

    “Σήμερα απειλείται μια επανάληψη του δράματος”, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, ο οποίος τονίζει και το ότι ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε στο σημείο να συγκαλέσει τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αίτημα που δεν έγινε αποδεκτό. Ο κ. Schaeuble μάλιστα του είπε “Όχι” όταν προσπάθησε να θέσει το ζήτημα σε υψηλό πολιτικό επίπεδο.

    Τα πρόσθετα μέτρα που ζητούν οι δανειστές αποτελούν προϋπόθεση για την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα – όπως επιμένει σθεναρά η Γερμανία – είναι και ο λόγος της αναστάτωσης.

    Με πρόταση του πρωθυπουργού, οι κυβερνητικές δαπάνες θα μειωθούν κατά 10% αν δεν πετύχει τους στόχους η Ελλάδα. Το αίτημα πάντως για σύγκληση Συνόδου ήταν εντελώς ξαφνικό, σύμφωνα με το Spiegel, καθώς η ελληνική πλευρά δεν είχε φέρει αντίρρηση στα νέα μέτρα και ο υπουργός Οικονομικών ήταν παρών στη συνεδρίαση.

    Το περιοδικό κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς ο χρόνος και τα λεφτά τελειώνουν. Η διωρία είναι μέχρι τις 20 Ιουλίου, οπότε και εκπνέει η αποπληρωμή της δόσης των 2,4 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ. Στην Αθήνα επικρατεί πανικός γιατί αν δε βρεθεί κάποια λύση, τα προβλήματα θα πολλαπλασιαστούν. Ας μην ξεχνάμε και το προσφυγικό.

    Παράλληλα, το μεταναστευτικό, το ενδεχόμενο του Brexit και η αστάθεια στην Ισπανία, βοηθούν τον Αλέξη Τσίπρα να πιέσει καταστάσεις. Όμως η επαναφορά του ελληνικού ζητήματος στο επίκεντρο αποτελεί και τεράστιο ρίσκο και αυτό είναι το τελευταίο που θα ήθελαν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας.

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/juncker-paraloga-ke-antisintagmatika-ta-proliptika-metra/41491



    ΣΧΟΛΙΑ