• Big Story

    Σκουρλέτης κατά πάντων. Τι είπε για νεοφιλελεύθερες πολιτικές εντός του Μαξίμου

    • Contributor

    Πάνος Σκουρλέτης


    Την ώρα που o Αλέξης Τσιπρας λέγεται ότι μελετάει την συγκρότηση ενός νέου υπουργικού  συμβουλίου (με σαρωτικές αλλαγές προσώπων)  ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης αποφάσισε να πυροδοτήσει ένα νέο κύκλο συζητήσεων για το που πάει το κόμμα και η κυβέρνηση. Η ανάγνωση που επιχειρούν πλέον σύνεδροι, βουλευτές, στελέχη, υπουργοί, είναι πότε θα γίνει ο ανασχηματισμός και πόσο σαρωτικός θα είναι.

    Ολες οι πληροφορίες σύμφωνα  φέρουν τον κ. Τσίπρα να ζητά προτάσεις και για πρόσωπα και για τη νέα δομή του υπουργικού σχήματος, κρατώντας για τον εαυτό του (ή έστω για τους πολύ στενούς συνεργάτες του) το «πότε».

    * Οι περισσότεροι εκτιμούν (ή ελπίζουν) ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν αφού κυλήσει και η ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου ο πρωθυπουργός να λάβει σήμα για τις προθέσεις των εταίρων ως προς το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και την απόφαση για το χρέος «στα τέλη του έτους».

    Εάν, λένε, το σήμα είναι θετικό (σ.σ. με χρονικό dead line τη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης), τότε δεν θα επισπεύσει τις κυβερνητικές αλλαγές.

    Αν όχι, τότε θα προχωρήσει αμέσως σε έναν ριζικό και «αγωνιστικό» ανασχηματισμό για να δώσει τις μεγάλες μάχες που υπονόησε προχθές, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

    * Υπάρχουν ωστόσο και στελέχη που ουδόλως αποκλείουν το ενδεχόμενο να γίνει ο ανασχηματισμός «από Δευτέρα» προκειμένου να δώσει «περισσότερο αποτελεσματικά» τη μάχη της διαπραγμάτευσης. Και, επιπλέον, να αφαιρέσει το άλλοθι από τμήμα των θεσμών ότι «υπάρχουν υπουργοί που δεν τρέχουν τις υποχρεώσεις τους». (σ.σ. όπως ο επικεφαλής του ESM που εξέφρασε αυτή τη θέση και δημοσίως προ ημερών).

    Τι είπε ο Σκουρλέτης 

    Ο κ. Σκουρλέτης στην ομιλία του στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τεράστια συζήτηση για το εάν υπάρχουν περιθώρια σκληρής και «αριστερής» διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο της περσινής συμφωνίας με τους δανειστές ή εάν η κυβέρνηση θα εφαρμόσει, απλώς, νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

    Ο ίδιος απάντησε καταφατικά στο πρώτο ερώτημα, τονίζοντας ότι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ  «δεν είναι αυτό που υποσχεθήκαμε πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου στους πολίτες» και, επιπλέον, ότι «η αξιοποίηση του 17% της επιχείρησης μέσω του Υπερταμείου είναι διαφορετικό από την πώλησή του μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

    Έθεσε επίσης το εφιαλτικό ερώτημα εάν η απόφαση για το χρέος θα οδηγήσει σε νέο μνημόνιο, καλώντας κυβέρνηση και κόμμα να συζητήσουν το «πού πάμε».

    Και… πέταξε καρφιά για ενδοκυβερνητικές τρικλοποδιές, λέγοντας ότι «πολλές μάχες στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης ως σήμερα, τις έδωσε ο καθένας μόνος του» ελλείψει ενός ενιαίου πολιτικού κέντρου.

    tsipras boulis

     Τα «ξανα-είπαν» Τσίπρας-Σκουρλέτης

    Προς το παρόν, το ζητούμενο είναι να βγει το κόμμα αισιόδοξο και μάχιμο από το συνέδριό του. Η ομιλία του υπουργού Περιβάλλοντος-Ενέργειας κ.Σκουρλέτη δεν πρέπει να εξέπληξε την κυβερνητική και κομματική ηγεσία: είναι ενδεικτικό ότι ο κατάλογος των ομιλητών διαμορφώθηκε με τρόπο ώστε τον κ. Σκουρλέτη να διαδεχθούν στο βήμα οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιάννης Δραγασάκης και Νίκος Παππάς για να του «απαντήσουν» – όπως κι έγινε.

    Νωρίτερα το μεσημέρι άλλωστε ο ίδιος βρέθηκε στο Μαξίμου για θέματα της ΔΕΣΦΑ και, κατά τις πληροφορίες, έκανε (άλλη μία) συζήτηση με τον Αλέξη Τσίπρα για τα ζητήματα που τον φέρουν με… ενάμισι πόδι εκτός υπουργείου. Κατά μία διαρροή δε, απέρριψε «εκ νέου» το ενδεχόμενο να μετακινηθεί στο κόμμα και, δη, στην κορυφαία θέση του Γραμματέα.

    Κατά κοινή διαπίστωση των συνέδρων και των… παρατηρητών, ο κ.Σκουρλέτης αναδείχθηκε χθες σε ισχυρό κομματικό πόλο, εκφράζοντας το «αριστερό» ακροατήριο – κατά ορισμένους το παλαιό 4% και κατά άλλους ένα μεγαλύτερο τμήμα που ασφυκτιά στο μνημονιακό πλαίσιο αλλά, από την άλλη, «δεν έχει πάρει διαζύγιο με τον ΣΥΡΙΖΑ» αδυνατώντας (και) να βρει έκφραση σε άλλους σχηματισμούς.

    Αυτός είναι και ο λόγος που οι… καχύποπτοι εντός κι εκτός ΣΥΡΙΖΑ δεν θεωρούν απίθανη μία «συνεννόηση» με τον κ. Τσίπρα – επηρεασμένοι προφανώς από τις κομματικές και κυβερνητικές μπλόφες του προηγούμενου 18μηνου.

    Πηγή: Euro2day.gr .Της Μαρίνας Μάνη 

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Θ. Αγγελόπουλος: Οι μεγάλες απώλειες. Πώς έχασε 756 εκατ. δολάρια

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Γιατί η Γιάννα Αγγελοπούλου έφυγε με τον Θόδωρο (μονίμως) από την Ελλάδα

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Μεγάλος διαγωνισμός του mononews.gr με 5 δωροεπιταγές από τα Attica συνολικής αξίας 1000 ευρώ 

    mononews_contest 1 year



    ΣΧΟΛΙΑ