• Πολιτική

    Σκοπιανό δημοψήφισμα: Πύρρειος νίκη για τον Ζάεφ, αμφίβολο πλέον το μέλλον της συμφωνίας των Πρεσπών

    Τσίπρας Ζάεφ

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Α) και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ (Δ) δίνουν τα χέρια μετά την τελετή υπογραφής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, στις Πρέσπες, ΠΓΔΜ, Κυριακή 17 Ιουνίου 2018.. ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/Andrea Bonetti


    Και τώρα.. πολιτικό θρίλερ. Το δημοψήφισμα στα Σκόπια, για την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών, έθεσε περισσότερες ερωτήσεις από τις απαντήσεις που έδωσε. Η μεγάλη αποχή αναδείχθηκε ο καθοριστικός παράγοντας, αφήνοντας το ίδιο το αποτέλεσμα, μια συντριπτική νίκη του «Ναι», σε δεύτερη μοίρα.

    Το δημοψήφισμα αποδεικνύεται σε μια πύρρειο νίκη για την κυβέρνηση και τον Ζόραν Ζάεφ. Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων είχε θέσει ως στόχο τους 600.000 ψήφους, βασιζόμενος στο αποτέλεσμα των εκλογών που τον έφεραν στην εξουσία. Κάτι που σαφώς επιτεύχθηκε, με τη συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων μάλιστα να στηρίζει το «ναι». Ωστόσο, με την αποχή να φτάνει στο 65%, η αντιπολίτευση, η οποία υποστήριξε το μποϋκοτάζ, έχει και αυτή κάθε λόγο να πανηγυρίζει.

    Και κυρίως, έχει κάθε λόγο για να μην στηρίξει πλέον τη συμφωνία και τις αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων που απαιτούνται από αυτή, οδηγώντας έτσι τη χώρα σε εκλογές, οι οποίες πάντως, αν πράγματι γίνουν, θα είναι αμφίρροπες.

    Το αποτέλεσμα επηρεάζει και την ελληνική πολιτική σκηνή, χωρίς πάντως να είναι ξεκάθαρος ο τρόπος με τον οποίο θα εξελιχθούν τα πράγματα. Ο Πάνος Καμμένος βιάστηκε να κάνει λόγο για δικαίωση, ενώ το ΥΠΕΞ φάνηκε προβληματισμένο, καθώς η συμφωνία, την οποία υπερασπίστηκε παρά την έντονη κριτική, βρίσκεται πλέον στον αέρα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Διάγγελμα Ζάεφ: Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα σηματοδοτήσει τις εξελίξεις στη Βουλή

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σκόπια: Εκλογές ζητά η αντιπολίτευση – «Ήττα για τη Συμφωνία η μεγάλη αποχή» λέει το VMRO

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Προβληματισμός στο ΥΠΕΞ: «Αντιφατικό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια, απαιτείται νηφαλιότητα»



    ΣΧΟΛΙΑ