• Big Story

    Συγκλονίζει τα social media, το αντίο ενός Έλληνα (νεο)μετανάστη. Το συγκινητικό μήνυμα του καθηγητή του!

    • NewsRoom
    Μ.Ματθαιάκης

    Μ.Ματθαιάκης


    O Μιχάλης Ματθαιάκης – κατά το facebook (social media) Michael.P.Matthaiakis – είναι και αυτός ένας από τους πολλούς Έλληνες, τους προικισμένους, τα “μυαλά” της νέας γενιάς, που η οικονομικά ανήμπορη Ελλάδα δε μπορεί ούτε να απορροφήσει ούτε να αφήσει να εξελιχθεί.

    Ο Μιχάλης Ματθαιάκης, άφησε τη δουλειά του, τη χώρα του, τους φίλους του για ένα μεταπτυχιακό στο Λονδίνο. Τελείωσε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και έπειτα εργάστηκε στις εταιρείες Dorian Lpg Management Corp, Lloyds Register-Hellenic Lloyds S.A., ακόμα και στο Υπ. Ναυτιλίας.

    Ο Μιχάλης Ματθαιάκης δεν είναι ο πρώτος και σίγουρα δεν είναι ούτε ο τελευταίος Έλληνας που εγκαταλείπει τα πάτρια εδάφη, γιατί απλά η χώρα του δε μπορεί να του προσφέρει τίποτα εκτός από πολυσυζητημένα προγράμμα voucher του ΟΑΕΔ.

    ΜατθαιάκηςΣήμερα, ο Μιχάλης Ματθαιάκης έφυγε για το Λονδίνο. Αποχαιρέτισε τους φίλους του με ένα συγκινητικό μήνυμα στο facebook. Ένα μήνυμα που “εγκλωβίζει” όλη την απόγνωση κάθε νέου Έλληνα, που θέλει να κάνει πράγματα αλλά δε μπορεί. Το μήνυμά του στο facebook είναι συγκινητικό, αλλά όχι δακρύβρεχτο. Απλό, λιτό, ρεαλιστικό.

    “Σήμερα, είναι η τελευταία μου μέρα στην Ελλάδα. Από αύριο, θα ανήκω και εγώ στους Έλληνες (νέο)μετανάστες, στους Έλληνες νέους που φεύγουν από την Ελλάδα, και αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό. Από τη Δευτέρα, θα είμαι ένας από τους δεκάδες μεταπτυχιακούς φοιτητές του City, University of London.
    Εύχομαι καλή τύχη και καλή ζωή σε όλα τα παιδιά με τα οποία σπουδάσαμε μαζί στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Ένα πανεπιστήμιο που μας έδωσε γερές βάσεις, και μας προετοίμασε για τον δύσκολο κόσμο της Ναυτιλίας.
    ΥΓ. Όπως καταλαβαίνετε, όσο θα βρίσκομαι στο εξωτερικό, ο Ελληνικός μου αριθμός δεν θα χρησιμοποιείται. Γι’ αυτό, οποιοσδήποτε θέλει να επικοινωνήσει, ας το κάνει από εδώ!”

    Τα σχόλια και τα αντίο από τους φίλους του όπως αναμενόταν πολλά και εξίσου συγκινητικά. Ωστόσο, ξεχωρίσει η απάντηση του Πέτρου Καβάσαλη, καθηγητή του στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο “Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης”. Πολύ καλός καθηγητής μάλιστα, όπως λένε οι φοιτητές του.

    “Δεν είναι νεο-μετανάστευση αυτό, είναι η απαραίτητη ένταξη στην παγκόσμια κοινωνία μου φίλοι”, έγραψε.

    Ωστόσο, ένας από αυτούς, τους φοιτητές του, ο Μιχάλης Μαθαιάκης έφυγε. Πλέον δεν εντάσσεται στους ανέργους της Ελλάδας αλλά σε εκείνους, τους περισσότερους από 350.000 Έλληνες πολίτες, που σύμφωνα με έρευνα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, έχουν εγκαταλείψει αυτή την επταετία την Ελλάδα. Εξάλλου, οι επταετίες στοιχειώνουν αυτή τη χώρα.

    Για του λόγου το αληθές, δείτε το παρακάτω γράφημα:

    νεομετανάστες

    Ωστόσο, ο ακριβής αριθμός των νεομεταναστών Ελλήνων είναι πολύ πιο υψηλός, καθώς όπως φαίνεται από τα στοιχεία, ο αριθμός 350.000 δεν συμπεριλαμβάνει χώρες όπως η Γαλλία, η Σουηδία, η Ιταλία και άλλες χώρες.

    Πρόσφατα, η Τράπεζα της Ελλάδος μίλησε για 427.000 αλλά και αυτό δεν μπορεί να ειπωθεί με απόλυτη σιγουριά καθώς τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν από τις στατιστικές υπηρεσίες των χωρών προορισμού, πρεσβείες και προξενεία που έχουν ωστόσο ελλιπή στοιχεία.

    Το αν είναι 10, 20 ή 30 χιλιάδες παραπάνω ελάχιστη σημασία έχει. Για μία χώρα των 11 εκατ. ανθρώπων, ο αριθμός 500.000 ακούγεται από μόνος του… εκκωφαντικός. Εκκωφαντικός γιατί η Ελλάδα έχει ακόμα ενεργές γενιές μεταναστών, που έφυγαν τις δεκαετίες του 60-70 με όνειρο μια μέρα να επιστρέψουν και να απολαύσουν την Ελλάδα.

    Το μέλλον διαγράφεται δυσοίωνο και απαισιόδοξο. Πλέον, οι Έλληνες που φεύγουν δεν πηγαίνουν σε άλλες χώρες για να πλύνουν πιάτα στην Αστόρια ή στο Μόναχο. Πηγαίνουν με πολλά εφόδια, με γνώσεις, πτυχία, ξένες γλώσσες. Με ακαδημαϊκό υπόβαθρο. Και πιθανόν όμως να αναγκαστούν να πλύνουν πιάτα είτε στην Αστόρια ή στο Μόναχο, γιατί έστω και με αυτές τις συνθήκες θα έχουν δουλειά.

    Λένε, ότι η φράση “η ιστορία επαναλαμβάνεται” γραμματικά δεν είναι ορθή, δεν είναι δόκιμη. Πόσο δόκιμο όμως είναι να φεύγει από μία χώρα μισό εκατομμύριο “μυαλά” που βρίσκονται στην παραγωγικότερη περίοδο της ζωής τους; Και εδώ τι θα μείνει στο τέλος;

    Καλή σου σταδιοδρομία Μιχάλη. Και καλή επιστροφή σε μία ελπίζουμε μετά κρίση εποχή.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/perfect-illusion-epistrofi-tis-lady-gaga/72909



    ΣΧΟΛΙΑ