• Big Story

    Η συγκλονιστική ιστορία της αριστερής τραπεζίτισσας της Eurobank (video)

    • Αθηνά Λαρδή
    Lucrezia Reichlin


    Είναι σκληρή αλλά δεν χάνει ποτέ το χιούμορ της. Έτσι περιγράφει τον εαυτό της η Lucrezia Reichlin, το νέο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Eurobank και επικεφαλής στις Επιτροπές Αποδοχών και Υποψηφιοτήτων. Αναγνωρίζοντας το πλούσιο βιογραφικό της και το ταλέντο της, ο Πρόεδρος της Eurobank, Νίκος Καραμούζης και ο Διευθύνων Σύμβουλος, Φωκίων Καραβίας, είδαν στο πρόσωπο της κορυφαίας Ιταλίδας οικονομολόγου, αφενός την καλύτερη δυνατή προσθήκη για την τράπεζα αυτή τη στιγμή, και αφετέρου ένα στέλεχος άξιο της εμπιστοσύνης τους. 

    Οι κ.κ Καραμούζης και Καραβίας ποντάρουν πολλά στη συνεργασία τους με την Ιταλίδα οικονομολόγο. Τόσο η αξιοπιστία των συμβουλών της για την ευρωπαϊκή οικονομία, όσο και οι αδιαμφισβήτητες ικανότητές της οδήγησαν τους επικεφαλής της Eurobank στην απόφαση να της προτείνουν τη θέση  στο Διοικητικό Συμβούλιο.

    Ένας παραπάνω λόγος είναι η ευαισθησία που έχει δείξει επανειλημμένως η Ιταλίδα οικονομολόγος για τα οικονομικά στη χώρα μας. Με μια απλή ματιά στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter, μπορεί κανείς να διαπιστώσει την “αδυναμία” της στην Ελλάδα. Παρότι η ίδια δεν ασχολείται σχεδόν ποτέ με το twitter (και αναρωτιέται γιατί έχει τόσους followers), τα περισσότερα tweets αφορούν τη χώρα μας.

    Ξεχωρίζουν οι παρεμβάσεις της στην κορύφωση της κρίσης χρεοκοπίας τον Ιούνιο 2015. “Κωμωδία ή τραγωδία” ήταν το moto της για τις τότε εξελίξεις στην Ελλάδα και την έκβαση των διαπραγματεύσεων του Τσίπρα με τους δανειστές.

    Ποια είναι η Lucrezia Reichlin;

    Γεννημένη στις 14 Αυγούστου 1954 στην Ιταλία, η Reichlin προέρχεται από μια οικογένεια, ιδιαίτερα ενεργή στην πολιτική ζωή της χώρας. Ο πατέρας της, Alfredo Reichlin, ήταν αντιπρόεδρος των κομμάτων του Δημοκρατικού Κόμματος της Αριστεράς  (PDS) και του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PSI). Η μητέρα της, Luciana Castellina, ήταν μέλος του ιταλικού Κοινοβουλίου, δημοσιογράφος και συγγραφέας. Πολλοί θεωρούν ότι η Lucrezia έχει επηρεαστεί από τις αριστερές πεποιθήσεις των γονιών της, παρότι η ίδια αποφεύγει τις  πολιτικές δηλώσεις και δεν ενστερνίζεται τον χαρακτηρισμό κομμουνίστρια.

    Lucrezia Reichlin 6Η Lucrezia Reichlin σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Modena e Reggio Emilia, απ’όπου αποφοίτησε το 1980 και έξι χρόνια μετά πήρε το διδακτορικό της από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Το 1994 ξεκίνησε η ακαδημαϊκή της καριέρα, με την ανάληψη της θέσης της καθηγήτριας Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών. Ταυτόχρονα, είχε διατελέσει σύμβουλος σε αρκετές κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων του Συμβουλίου των Διοικητών της Federal Reserve. Είναι εκλεγμένο μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας, Μέλος του European Economic Association και του Συμβουλίου του  Royal Economic Society.

    Λίγα χρόνια μετά, η κομψή Ιταλίδα, με το ασυναγώνιστο ταλέντο στα οικονομικά και τραπεζικά, γίνεται Γενική Διευθύντρια Έρευνας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη, στη διάρκεια της προεδρίας του Jean-Claude Trichet, ενός εκ των δώδεκα Γενικών Διευθυντών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η θητεία της στη συγκεκριμένη θέση διήρκεσε τρία χρόνια, από το 2005 έως το 2008 και ήταν η πρώτη γυναίκα, που είχε βρεθεί στη θέση αυτή.

    Lucrezia Reichlin

    Βέβαια, όταν η Reichlin ήταν διευθύντρια, η Ευρώπη ήταν πολύ διαφορετική απ’ ό,τι είναι σήμερα. Το είχε αναγνωρίσει και η ίδια σε συνέντευξή της στους Financial Times, ότι εκείνα τα χρόνια ήταν καλύτερα. Χρόνια οικονομικής σταθερότητας και στιβαρής ανάπτυξης και η δουλειά ενός τραπεζίτη ήταν μάλλον βαρετή καθώς δεν είχε και πολλά πράγματα να κάνει.

    Μέχρι το 2008 ήταν καθηγήτρια στο London Business School, ενώ ταυτόχρονα ήταν και μη-εκτελεστική διευθύντρια της UniCredit Banking Group, ενός διεθνούς τραπεζικού δικτύου της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Η διδασκαλία φαίνεται πως κερδίζει τη chic Ιταλίδα, αφού όπως έχει πει και η ίδια, της προσφέρει μια απόλυτη ελευθερία. Η αλληλεπίδραση με τους φοιτητές και η ιδέα της μεταλαμπάδευσης των γνώσεών της τη μαγεύουν.

    Lucrezia ReichlinΗ Ιταλίδα οικονομολόγος, βέβαια, είναι ιδιαίτερα φιλόδοξη, γεγονός που αποδεικνύεται, άλλωστε, και από τις κορυφαίες θέσεις που έχει αναλάβει κατά διαστήματα. Έχει κατορθώσει να επιβληθεί στον αυστηρά ανδροκρατούμενο χώρο της οικονομίας και μάλιστα τα έχει καταφέρει περίφημα. Ποιο είναι το μυστικό της; Όπως έχει πει η ίδια, όλα αυτά τα χρόνια έχει επιδείξει μεγάλη σκληρότητα, χωρίς όμως να χάνει το χιούμορ της. Ωστόσο, αντιλαμβάνεται πως δεν είναι πάντα εύκολο να είσαι γυναίκα σε αυτό το χώρο.

    Η συμβουλή της στις εργαζόμενες γυναίκες και το παιδί που υιοθέτησε

    Η Lucrezia Reichlin φαίνεται πως δεν έχει ταμπού και πολλές φορές έχει μιλήσει δημόσια για τις γυναίκες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στις σύγχρονες ευρωπαϊκές κοινωνίες, όπου οι πάντες περιμένουν τα πάντα από εκείνες. Σε μια εποχή, που τα περισσότερα επαγγέλματα είναι ανδροκρατούμενα, οι γυναίκες οφείλουν να παλέψουν σκληρά για να πετύχουν.

    Ωστόσο, η Reichlin ομολογεί πως οι γυναίκες δεν γνωρίζουν καλά το παιχνίδι των business και φυσικά δεν στηρίζουν η μια την άλλη. Γι’αυτό και δίνει την εξής απλή συμβουλή σε όσες επιδιώκουν να ασχοληθούν με τα οικονομικά και τραπεζικά: Ποτέ να μην υποτιμάτε την έλλειψη εμπιστοσύνης ενός άνδρα απέναντι στις ικανότητές σας.

    reichlin
    H Reichlin με τη μητέρα και τη γιαγιά της, κρατώντας στην αγκαλιά της το παιδί της/ Photo: Financial Times

    Δεν έχει διστάσει να παραδεχθεί πως, στην προσπάθειά της να πετύχει επαγγελματικά, άφησε στην άκρη την προσωπική της ζωή. Σε συνέντευξή της στους Financial Times έχει πει πως αν μπορούσε να γυρίσει το χρόνο πίσω και να αλλάξει κάτι, αυτό θα ήταν οι επιλογές, αναφορικά με τη δουλειά και τα προσωπικά της και σίγουρα θα προσπαθούσε να κάνει παιδιά πιο νωρίς. Η Reichlin έχει υιοθετήσει ένα κοριτσάκι από την Κίνα και όπως φαίνεται από την φωτογραφία, εκτός από οικονομολόγος, τα καταφέρνει το ίδιο καλά και στο ρόλο της στοργικής μητέρας. Για την ίδια, σημαντικό ρόλο στην πορεία της – επαγγελματική και προσωπική – έχουν διαδραματίσει η μητέρα και η γιαγιά της, τις οποίες θαυμάζει πολύ. Το γεγονός ότι μεγάλωσε σε μια μητριαρχική οικογένεια φαίνεται πως την έχει επηρεάσει, εξ ου και οι τόσο ειλικρινείς αναφορές της στη γυναικεία αλληλεγγύη.

    Όπως διαβάζουμε στους Financial Times, το διαμέρισμά της έχει πολλές οικογενειακές φωτογραφίες, με μια συγκεκριμένη να ξεχωρίζει. Στον τοίχο του καθιστικού, πάνω από ένα κόκκινο τραπέζι, υπάρχει μια φωτογραφία από την παιδική ηλικία της Lucrezia, στην οποία απεικονίζεται με τον πατέρα της σε μια διαδήλωση. “Ήταν μια διαδήλωση κατά των γαιοκτημόνων, ίσως το 1963 ή το 1964. Θυμάμαι ότι εκείνη την ημέρα με είχε ντύσει η γιαγιά μου. Αυτοί οι Ιταλοί στη φωτογραφία διαμαρτύρονταν για τις γεωργικές συνθήκες, που φυσικά σήμερα δεν υφίστανται, διότι η Ιταλία μετατράπηκε από αγροτική σε μια μεγάλη βιομηχανική οικονομία”.

    Η καθημερινότητα της  δεν περιλαμβάνει μόνο επαγγελματικές υποχρεώσεις

    Ανάμεσα στα συμβούλια, τις διδασκαλίες και τα επαγγελματικά της ραντεβού, η Lucrezia βρίσκει λίγο χρόνο για να διαβάσει τα αγαπημένα της βιβλία, να ακούσει κλασική μουσική και να παρακολουθήσει ταινίες.

    Lucrezia Reichlin

    Ιδιαίτερη αδυναμία έχει στα ιστορικά βιβλία και τις βιογραφίες. Σε μια προσπάθεια να αντιληφθεί και να μάθει σε βάθος την ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διάβασε το βιβλίο The Secret Rooms της Catherine Bailey, που πραγματεύεται τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ιταλίδα οικονομολόγος θεωρεί πως σε εκείνη τη χρονική περίοδο βρίσκεται το κλειδί για την κατανόηση της περιπλοκότητας του ευρωπαϊκού πολιτικού συστήματος. Φυσικά, δεν έχει πρόβλημα να μελετήσει και πιο ιδιόμορφα έργα, όπως είναι το Limonov του συγγραφέα Emmanuel Carrère. Ουσιαστικά πρόκειται για τη βιογραφία ενός Ρώσου εξτρεμιστή και η επιλογή της αυτή δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού τώρα περισσότερο ποτέ χρειάζεται κανείς να κατανοήσει τους Ρώσους. Δεν έχει καταλήξει αν ο Limonov ήταν “ήρωας ή καθίκι”, όπως λέει χιουμοριστικά η ίδια, όμως έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει τον εξτρεμισμό.

    Λάτρης της μπαρόκ μουσικής, από τη γερμανική ρομαντική περίοδο, είχε επιδιώξει να ασχοληθεί με το τραγούδι, κάτι φυσικά που δεν ευοδώθηκε, αφού η φωνή της δεν ήταν και τόσο καλή. Παρόλα αυτά, έκανε μαθήματα φωνητικής, όμως, λίγο μετά τα παράτησε και πλέον αρκείται στο να ακούει τις αγαπημένες της συνθέσεις, ενώ τα ιταλικά pop τραγούδια της δεκαετίας ’70-’80 της ξυπνούν παιδικές αναμνήσεις.

    Η αγαπημένη της ταινία και ταινία σύμβολο για τη σύγχρονη πραγματικότητα της χώρας της είναι το  La Grande Bellezza. Ένα σκοτεινό “πορτραίτο”, που απεικονίζει την παρακμή της σημερινής Ιταλίας.

    Η σκληρή, αλλά ικανότατη οικονομολόγος, με το ιδιαίτερο χιούμορ και τις ευαισθησίες, δεν φοβάται να μιλήσει για θέματα ταμπού, αλλά και να πει τα πράγματα ως έχουν. Έχει κατακρίνει την οικονομική πολιτική που ακολουθείται στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια και εκτιμά πως η κρίση που διανύουμε δεν έχει να κάνει με τα χρήματα, αλλά με μια κρίση αξιών και κυβερνήσεων.  Και αυτό, υπογραμμίζει,  είναι ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί με μερικά δάνεια πολλών δισεκατομμυρίων.

    Lucrezia Reichlin

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/amanda-staveley-afti-ine-stratigiki-tis-ginekas-koraki-pou-tha-sarosi-ta-kokkina-epichirimatika-dania-stin-ellada/66598



    ΣΧΟΛΙΑ