• Big Story

    Σάλλας – Μαντζούνης: Έτσι θα προστατέψουμε τους αδύναμους δανειολήπτες. Όλες οι προτάσεις


    «Φωτιά και τσεκούρι» για τους συστηματικά μπαταξήδες και προστασία στις κατοικίες των δανειοληπτών που βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία. Σε αυτούς τους δύο άξονες ομονοούν οι τραπεζίτες και είναι ενδεικτική η παρέμβαση του επίτιμου προέδρου του Ομίλου Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα για τα κόκκινα στεγαστικά που έρχεται σε συμφωνία με προηγούμενη αναφορά του διευθύνοντος συμβούλου της Alpha Bank Δήμου Μαντζούνη «κάθε δανειολήπτης να βρεθεί με ένα σπίτι».

    Στην ουσία οι δύο τραπεζίτες λένε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν νέα, έξυπνα εργαλεία για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, και με κοινωνική ευαισθησία εκεί που είναι αναγκαίο και ειδικά στα στεγαστικά δάνεια. Ο Μιχάλης Σάλλας προτείνει έναν τρόπο που να επιτρέπει στους δανειολήπτες να εξυπηρετούν το δάνειό τους και να παραμείνουν στο σπίτι τους ενώ ο Δήμος Μαντζούνης αναφέρεται στις πολλές περιπτώσεις των ιδιωτών που αγόρασαν σπίτια που υπερέβαιναν τις δυνάμεις τους, όπως τουλάχιστον διαμορφώνονται τώρα. Οι τελευταίοι μπορούν να τα «ανταλλάξουν» με μικρότερα και λιγότερο ακριβά σπίτια και να ελαφρύνουν έτσι τα δανειακά τους βάρη.

    Μιχάλης Σάλλας, ετών 65. Πρόεδρος Πειραιώς
    Μιχάλης Σάλλας, ετών 65. Πρόεδρος Πειραιώς

    Η αναφορά Μαντζούνη περιλαμβάνει μια από τις λύσεις που χρησιμοποιούνται σε ευρωπαικές χώρες και κυρίως την Ισπανία όπου το πρόβλημα των NPLs σε ακίνητα ήταν μεγάλο και αξιοποιήθηκαν διάφορες εναλλακτικές. Η πρόταση Σάλλα εμπεριέχει μια λύση sales and lease back και συνοδεύεται με πιθανό κούρεμα οφειλής. Συγκεκριμένα, το στεγαστικό δάνειο θα χωρίζεται σε δύο μέρη: το πρώτο που αντιστοιχεί σε μεγάλο μέρος του δανείου, για παράδειγμα, στο 90%, θα προτείνεται για sales and lease back, επεκτείνοντας αντίστοιχα την διάρκειά του και μειώνοντας σημαντικά το ύψος της μηνιαίας δόσης ώστε να διασφαλίζεται ότι ο δανειολήπτης δεν πρόκειται να απομακρυνθεί από το σπίτι του ή να χάσει το ακίνητό του.

    Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο μέρος του δανείου, εφόσον σε μια περίοδο π.χ. 5 ετών δεν αποκαθίστανται οι αξίες των ακινήτων, να διαγράφεται το 50% της διαφοράς ανάμεσα στο συνολικό ύψος του δανείου και του ποσού που έχει μετατραπεί σε sales and lease back. Το υπόλοιπο 50% θα διαγράφεται στην επόμενη 5ετία,  εάν και πάλι δεν έχουν μεταβληθεί προς τα πάνω οι αξίες των ακινήτων.

    Δημήτριος Μαντζούνης
    Δημήτριος Μαντζούνης. Ετών 68. Διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank

    Ενώ ειδικά στα στεγαστικά και κυρίως για δανειολήπτες σε πραγματική αδυναμία, ο στόχος είναι η κατά το δυνατόν διευκόλυνση των δανειοληπτών με τρόπο όμως που θα επιστρέφουν τα δάνεια σε εξυπηρέτηση. Στον αντίποδα, όσο αφορά τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και τους επιχειρηματίες που μπλοκάρουν τις εξελίξεις.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, περίπου 2.000 ακίνητα σε πρώτη φάση και άλλα 3.000 ακίνητα ως το τέλος του έτους έχουν «πακεταριστεί» ενόψει των πλειστηριασμών που έχουν ξεκινήσει. Η απαγόρευση των πλειστηριασμών τα προηγούμενα χρόνια και η φετινή αποχή δικηγόρων και συμβολαιογράφων διέσωσε πολλούς strategic defaulters οι οποίοι εφεξής θα βρεθούν στο στόχαστρο.

    Στην κατεύθυνση αυτή, περίπου 2.000 φάκελοι για ακίνητα μεγάλης αξίας έχουν πάρει το δικαστικό δρόμο. Πρόκειται για ακίνητα με αξία άνω των 300.000 ευρώ για δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω της διετίας ενώ οι υπόχρεοι είναι μη συνεργάσιμοι και παράλληλα, έχει διαπιστωθεί η οικονομική τους δυνατότητα.

    Στην πρώτη γραμμή θα βρεθούν οι προκλητικοί κακοπληρωτές, επισημαίνει στο mononews τραπεζικό στέλεχος που διευκρινίζει ότι η εμπειρία δείχνει πως οι απροκάλυπτα μπαταχτσήδες είναι ακριβώς οι έχοντες.

    Ο στόχος των πρώτων πλειστηριασμών είναι όχι μόνο η ανάκτηση οφειλομένων αλλά και να περάσει το μήνυμα προς δανειολήπτες που συστηματικά αποφεύγουν να συνεργαστούν με την τράπεζα ότι τα περιθώρια ανοχής έχουν εξαντληθεί. Είναι ενδεικτικό ότι στους λίγους πλειστηριασμούς που έγιναν σε ένα διάλειμμα της αποχής των δικηγόρων, οι οφειλέτες σε μεγάλο βαθμό ανταποκρίθηκαν την τελευταία στιγμή υπό την απειλή του πλειστηριασμού.

    Μαζικό κύμα πλειστηριασμών δεν εξυπηρετεί πάντως και τις ίδιες τράπεζες, οι οποίες πρέπει να εγγράφουν μεγάλες ζημίες λόγω της πτώσης των εμπορικών αξιών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/78385-2/78385



    ΣΧΟΛΙΑ