• Big Story

    Πρωτοφανές: Ο Χ. Σπίρτζης σταματάει την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού

    • NewsRoom


    Δεν έχει τέλος η εχθρική στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις ιδιωτικοποιήσεις, αφού, όπως όλα δείχνουν, ο Υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, δημιουργεί νέα προβλήματα στις επενδύσεις. Με τροπολογία που κατέθεσε, σταματάει την ιδιωτικοποίηση του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού και βάζει τέλος σε κάθε επενδυτική ευκαιρία. Ειδικότερα, σύμφωνα με την τροπολογία (παρ.3,7,9):

    -Δεν επιτρέπεται η δημιουργία νέων μετωπικών σταθμών διοδίων σε εθνικές οδικές αρτηρίες και υπό παραχώρηση αυτοκινητοδρόμους εφόσον η χρέωση δεν ανταποκρίνεται σε πραγματική χρήση του κάθε ενός οχήματος χωριστά που διέρχεται το οδικό δίκτυο. Εφόσον δηλαδή, δεν υπακούει στο ηλεκτρονικό σύστημα διοδίων. Με άλλα λόγια, δεδομένου ότι το ηλεκτρονικό σύστημα διοδίων βρίσκεται στα χαρτιά, η ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας δεν μπορεί να προχωρήσει, δεδομένου ότι, εάν ισχύσει η τροπολογία, νέοι σταθμοί διοδίων, όπως προβλέπεται από τους δείκτες αποδοτικότητας της επένδυσης, δεν μπορούν να εγκατασταθούν στους αυτοκινητοδρόμους που συνδέει την Ηγουμενίτσα με τους Κήπους Έβρου. Σήμερα στον άξονα λειτουργούν έξι σταθμοί διοδίων συμπεριλαμβανομένου αυτού στα Μάλγαρα, ενώ προβλεπόταν να υλοποιηθούν δέκα ακόμη σταθμοί.

    290316104542_2897
    Εγνατία Οδός

    Την ίδια στιγμή που το δ.σ. της Εγνατίας Οδού ενέκρινε κοινή υπουργική απόφαση Χρυσοχοΐδη, βάσει της οποίας προβλέπεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εγκατάστασης των νέων σταθμών διοδίων. Η εν λόγω κοινή υπουργική απόφαση προέβλεπε την λειτουργία άλλων 11 σταθμών διοδίων.

    Η συγκεκριμένη τροπολογία, εάν και εφόσον ισχύσει, τινάζει στον αέρα την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού, την στιγμή που προωθούνταν η πρόσληψη χρηματοοικονομικών συμβούλων για την πώληση του αυτοκινητοδρόμου.

    Θα πρέπει να τονιστεί πως, βάσει του αναθεωρημένου προσχεδίου συμφωνίας με τους δανειστές, η κυβέρνηση πρέπει να εγκρίνει την ΚΥΑ για την τιμολογιακή πολιτική των σταθμών διοδίων στον Προμαχώνα και να εκκινήσει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Εγνατίας Οδού και Τράπεζας Πειραιώς για την αναθεώρηση του ομολογιακού δανείου της εταιρείας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/giati-o-kiriakos-mitsotakis-flertari-tin-goldman-sachs-epiteli-to-ergo-tou-theou/44808

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    http://www.mononews.gr/daiselbloom-stin-ellada-iparchei-polis-ploutos-alla-ine-krimmenos-vriskete-sto-londino/44875



    ΣΧΟΛΙΑ