• Big Story

    Ξένοι επενδυτές σε τραπεζίτες: Βάζουμε λεφτά, μόνο αν…


    Στην πίεση κρατούν τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών τα μεγάλα επενδυτικά funds, δηλώνοντας καταρχάς ενδιαφέρον συμμετοχής στις αυξήσεις, με την προειδοποίηση όμως ότι θα αποσυρθούν εάν δεν αποδεσμευθούν από τους εταίρους τα 10 δισ.ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης. Σχετικές ρήτρες μάλιστα δεσμεύουν τους τραπεζίτες που είδαν με τρόμο χθες το Eurogroup να «απειλεί» την κυβέρνηση με όπλο την ανακεφαλαιοποίηση. Παράλληλα, άλλες ρήτρες προβλέπουν ότι αν οι αυξήσεις δεν πετύχουν, οι επενδυτές παίρνουν τα κεφάλαιά τους πίσω.

    Οι διεθνείς επενδυτές βλέπουν ευκαιρίες στις αυξήσεις των τραπεζών αλλά δεν θέλουν να ρισκάρουν υπέρμετρα με μια κυβέρνηση με κακό track record στις διαπραγματεύσεις, σχολιάζει υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος.

    Στο πλαίσιο αυτό, καλύπτουν τα νώτα τους και είναι ενδεικτικό ότι η εμπλοκή πριν το Eurogroup έκανε πολλούς να μην «κλειδώνουν» ακόμη τη συμμετοχή τους, με αποτέλεσμα να μένει ανοικτό το βιβλίο προσφορών της Τράπεζας Πειραιώς.

    Οι σφιχτές προθεσμίες οδηγούν πάντως και τις άλλες τράπεζες σε έναρξη του book building: η Alpha Bank το πιθανότερο σήμερα, ακολουθεί η Εθνική και ως το πρωί της Πέμπτης η Eurobank.

    Σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Αθήνα η ισορροπία είναι λεπτή, με τους τραπεζίτες να προσπαθούν να πείσουν τους επενδυτές ότι η διαπραγμάτευση προχωρά κανονικά.

    Το «καμπανάκι» πάντως δια στόματος Γερούν Ντάιζενμπλουμ ήταν ηχηρό και αφορούσε την διακυβέρνηση των τραπεζών ενώ αποτυπώθηκε και στο κείμενο του Eurogroup. Eνώ σύσσωμη η τραπεζική αγορά επιχειρούσε να αποκωδικοποιήσει τι εννοούσε ο Ντάιζενμπλουμ και ποια ήταν τα νέα προαπαιτούμενα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος προειδοποιούσε στην ουσία την κυβέρνηση να μην επιχειρήσει εκ νέου προσαρμογές αλά ελληνικά στην δομή διακυβέρνησης που ζητούν οι θεσμοί.

    Και γιατί αυτό ; γιατί οι μόνες τροποποιήσεις που πέρασαν νύχτα στο νόμο για τις τράπεζες που ψηφίστηκε πρόσφατα ήταν αυτές που αφορούσαν τη σύνθεση των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών.



    ΣΧΟΛΙΑ