• ΑΓΟΡΕΣ

    Πώς είδε η ίδια η αγορά την πρώτη έκδοση ομολόγου από την Ελλάδα μετά τα μνημόνια


    Ως προσπάθεια «σύσφιξης» των σχέσεών της με τις αγορές εξέλαβε μεγάλη μερίδα αναλυτών τη σημερινή έξοδο της Ελλάδας στην αγορά ομολόγων, με την έκδοση τίτλου διάρκειας 5,2 ετών (λήξης Απριλίου 2024), από την οποία το ελληνικό Δημόσιο θα αντλήσει το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ. Το κουπόνι διαμορφώθηκε στο 3,45% και η απόδοση στο 3,60%.

    Σύμφωνα, μάλιστα, με πηγή που επικαλείται η γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos, η ζήτηση, που ξεπέρασε τα 10 δισ. ευρώ, προήλθε αυτή τη φορά από μια πιο διαφοροποιημένη ομάδα επενδυτών, σε σύγκριση με την προηγούμενη έκδοση (7ετούς τίτλου) στην οποία είχε προχωρήσει η Ελλάδα. Τα hedge funds είχαν αυτή τη φορά μικρότερο «βάρος» στην έκδοση, ενώ εκδηλώθηκε αξιοσημείωτο επενδυτικό ενδιαφέρον από διαχειριστές κεφαλαίων στη Γερμανία, τη Βρετανία και τη Γαλλία.

    «Εκτιμούμε την Ελλάδα. Πρώτον, επειδή η χώρα διαθέτει ρευστότητα, η οποία καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της για δύο χρόνια. Σήμερα γίνεται καλή διαχείριση. Η κυβέρνηση έκανε αυτό που έπρεπε. Μετά, αν υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις, π.χ. με την άνοδο της δεξιάς στην εξουσία, αυτό δεν θα είναι αρνητικό για την αγορά», εξηγεί ο Benjamin Melman της Edmond de Rothschild AM.

    «Η Ελλάδα είναι, αυτήν τη στιγμή, μακράν ο ελκυστικότερος εκδότης ομολόγων στην Ευρωζώνη», υποστηρίζει ο Jaime Costero, υπεύθυνος στρατηγικής στην Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA. «Σε ό,τι αφορά την πιστοληπτική της διαβάθμιση, η θέση της χώρας μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω», προσθέτει, εξηγώντας πως μια τέτοια εξέλιξη θα την κάνει ακόμη πιο ελκυστική.

    «Το γεγονός ότι η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές ομολόγων χωρίς καμία υποστήριξη από τους πιστωτές της ή από κάποια εγγύηση διάσωσης αποτελεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη», δήλωσε, από την πλευρά του, ο Τάκης Ζαμάνης της Beta Securities, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει χαμηλότερη απόδοση την επόμενη φορά, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες βελτίωσής της σε δημοσιονομικό επίπεδο.

    «Βλέπουμε ότι η Ευρωζώνη εμπνέει εμπιστοσύνη στους επενδυτές», σχολίασε με τη σειρά του ο Frédéric Gabizon, ο οποίος έχει συμμετάσχει σε πολλές διαδικασίες για λογαριασμό της HSBC.

    «Οι επενδυτές αναζητούν αποδόσεις επειδή τα επιτόκια εξακολουθούν να παραμένουν χαμηλά, αντίθετα απ’ ό,τι περίμενε η αγορά. Είναι μια ευκαιρία για τους εκδότες που έχουν χαμηλότερη διαβάθμιση ή για τις χώρες που εκδίδουν τίτλους μεγάλης διάρκειας», συμπλήρωσε.

    Πιο επιφυλακτικός, ο James Athey της Aberdeen Standard Investments είχε δηλώσει ότι δεν σκόπευε να συμμετάσχει στην έκδοση, σημειώνοντας ότι ακόμη και με αυτού του επιπέδου τις αποδόσεις, η μεταβλητότητα που μπορεί να επικρατήσει κατά τη διάρκεια της χρονιάς, μιας χρονιάς που μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη για την Ευρωζώνη, είναι υπερβολική για τον ίδιο.

    Επισημαίνει, ωστόσο, πως λόγω της επιβράδυνσης της οικονομίας της ευρύτερης περιοχής πολλοί επενδυτές αναζητούν αυτήν τη στιγμή αποδόσεις. Για την Ελλάδα, δε, «είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση της επιστροφής στην κανονικότητα», λέει χαρακτηριστικά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δυόμισι δισ. δανείστηκε η Ελλάδα από τις αγορές



    ΣΧΟΛΙΑ