• Big Story

    Τέλη κυκλοφορίας: Παράταση για την αποπληρωμή – Πώς μπορείτε να μην πληρώσετε και να είστε νόμιμοι

    • NewsRoom
    teli kukloforias


    Παράταση μέχρι τις 2 Ιανουαρίου έδωσε το υπ. Οικονομικών στα τέλη κυκλοφορίας. Αν και η παράταση είναι μόλις μία εργάσιμη ημέρα, εάν κάποιος χρειαστεί να υπερβεί την 31η Δτέλη κυκλοφορίας, εκεμβρίου 2016, μπορεί να πληρώσει τη Δευτέρα 02/01/2017 χωρίς να έχει καμία οικονομική επιβάρυνση.

    Ωστόσο, εάν δεν πληρώσει κάποιος εντός της προθεσμίας – έως δηλαδή και τις 2 Ιανουαρίου- τα πρόστιμα αναμένεται να είναι διπλάσια, ενώ πλέον δρομολογείται ως “ποινή” από το υπουργείο και η απαγόρευση της μεταβίβασης του οχήματός.

    Το πρόστιμο για όσους δεν πληρώσουν εντός προθεσμίας, είναι ίσο με το ύψος των τελών που θα έπρεπε να είχε εξοφληθεί. Για παράδειγμα, αν κάποιος ιδιοκτήτης ΙΧ θα έπρεπε να είχε πληρώσει τέλη κυκλοφορίας 2017 ύψους 85,50 ευρώ, τώρα θα πρέπει να πληρώσει 171 ευρώ.

    Νόμιμοι τρόποι για να μην πληρώσετε τα τέλη κυκλοφορίας

    Ωστόσο υπάρχουν και νόμιμοι τρόποι για να μην πληρώσετε τα τέλη κυκλοφορίας. Η ακινησία είναι ο ένας τρόπος να μην πληρώσει κάποιος τέλη κυκλοφορίας. Ο άλλος είναι να αντικαταστήσει το παλιό αυτοκίνητο με ένα νέο, χαμηλών εκπομπών ρύπων. Θυμίζουμε ότι μέχρι 90 γραμμάρια Co2 έχει μηδενικά τέλη.

    teli-2

    Αναφορικά με την ακινησία, σημειώστε πως αυτό το δικαίωμα το έχουν όλοι οι ιδιοκτήτες, στη χρονική διάρκεια που παράλληλα πληρώνονται τα τέλη κυκλοφορίας., δηλαδή μέχρι 31 Δεκεμβρίου. Αν δοθεί παράταση για την πληρωμή των τελών, αυτομάτως δίδεται και για την κατάθεση των πινακίδων.

    Τι χρειάζεται ο ιδιοκτήτης για να καταθέσει της πινακίδες του στην εφορία;

    Τα εξής δικαιολογητικά:
    1) Άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου
    2) Τις πινακίδες
    3) Αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) από την οποία να προκύπτει ότι έχει δηλωθεί η ιδιοκτησία του ΙΧ (και ένα εκκαθαριστικό).
    4) Ένα αντίγραφο του εντύπου Ε9, ώστε να αποδεικνύεται ότι υπάρχει θέση στάθμευσης για το αυτοκίνητο που θα τεθεί σε ακινησία.
    Αν δεν υπάρχει ιδιόκτητη θέση στάθμευσης πρέπει να προσκομιστεί στην εφορία μισθωτήριο συμβόλαιο για θέση πάρκινγκ ή βεβαίωση ότι του έχει παραχωρηθεί από κάποιον άλλο (συγγενή, φίλο κλπ).
    5)Αποδεικτικό ότι έχουν πληρωθεί τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς.

    Επιπλέον, στην αρμόδια ΔΟΥ θα ζητηθεί από τους ιδιοκτήτες των οχημάτων να συμπληρώσουν μια αίτηση στην οποία θα αναγράφουν επώνυμο ή επωνυμία, όνομα, όνομα πατρός, επάγγελμα, ΑΦΜ, διεύθυνση κατοικίας, αριθμός κυκλοφορίας αυτοκινήτου, είδος και χρήση (Ι.Χ., επαγγελματικό κ.λπ., τόπος ακινησίας, περιφέρεια αστυνομικού τμήματος, ημερομηνία έναρξης ακινησίας και λόγοι που προκάλεσαν την ακινησία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τέλη κυκλοφορίας: Πληρωμή με το μήνα αλλά όχι για όλους

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τέλη κυκλοφορίας: Νόμιμοι τρόποι για να μην πληρώσετε αλλά και τσουχτερά πρόστιμα, αν δεν πληρώσετε

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τέλη κυκλοφορίας: Αυτοί είναι οι νόμιμοι τρόποι για να μη πληρώσετε

     



    ΣΧΟΛΙΑ