• Big Story

    Στις κάλπες Ιταλοί και Αυστριακοί: Γιατί τρέμουν οι Βρυξέλλες


    Η καρδιά της Ευρώπης χτυπά σήμερα σε Αυστρία και Ιταλία, καθώς το αποτέλεσμα που θα βγάλουν οι κάλπες στις δύο αυτές χώρες θα κρίνει πολλά για την μελλοντική πορεία τους και τις σχέσεις τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία περιμένει με αγωνία τις καθοριστικές εξελίξεις.

    Στην Ιταλία, ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι παίζει το… κεφάλι του στο συνταγματικό δημοψήφισμα που ο ίδιος προκήρυξε, έχοντας προαναγγείλει ότι σε περίπτωση που οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις δεν εγκριθούν από τον ιταλικό λαό είναι πιθανό να αναγκαστεί σε παραίτηση, πυροδοτώντας μία νέα περίοδο πολιτικής αστάθειας στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

    Αν υπερισχύσει το «ναι» στο δημοψήφισμα (που είναι η επιλογή την οποία στηρίζει ο Ματέο Ρέντσι), η ιταλική γερουσία δεν θα έχει πλέον αλληλοεπικαλυπτόμενες αρμοδιότητες με τη Βουλή και θα μπορεί να εκφράζεται μόνο για συνταγματικούς νόμους, την επικύρωση ευρωπαϊκών συνθηκών, σχετικά με νέους εκλογικούς νόμους, για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, και για την τοπική αυτοδιοίκηση. Θα απαρτίζεται από εκατό γερουσιαστές, εκ των οποίων οι εβδομήντα τέσσερις θα είναι περιφερειακοί σύμβουλοι, είκοσι ένας δήμαρχοι και πέντε θα επιλέγονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Παράλληλα, οι Ιταλοί καλούνται να αποφανθούν αν θα καταργηθούν οι νομαρχίες με τη σημερινή τους μορφή και το Εθνικό Συμβούλιο Οικονομίας και Εργασίας (Cnel). Σε ό,τι αφορά την σχέση της κεντρικής κυβέρνησης με τις περιφέρειες, ο νόμος του Ρέντσι προβλέπει ότι η φορολογική πολιτική, οι υποδομές και η ενέργεια πρέπει να είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας του κεντρικού κράτους, όχι κάθε δήμου και περιφέρειας.

    Προτείνεται, παράλληλα, η μείωση του αναγκαίου αριθμού ψήφων για να εκλέγεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας: από την τέταρτη ψηφοφορία θα είναι αρκετή μια πλειοψηφία τριών πέμπτων. Από την έβδομη ψηφοφορία και πέρα το απαιτούμενο όριο θα είναι τα τρία πέμπτα επί των παρόντων.

    Στην Αυστρία, το διακύβευμα είναι άλλο: θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της χώρας ο μετριοπαθής φιλελεύθερος φιλοευρωπαίος Αλεξάντερ Φαν Ντερ Μπέλεν ή ο ακροδεξιός ευρωσκεπτικιστής Νόρμπερτ Χόφερ; Τον Μάιο είχε επικρατήσει με πολύ μικρή διαφορά ο Φαν Ντερ Μπέλεν, ωστόσο το Κόμμα της Ελευθερίας του Χόφερ αμφισβήτησε το αποτέλεσμα, οδηγώντας σε επανάληψη των εκλογών.

    Μετά το βρετανικό δημοψήφισμα και τις αμερικανικές εκλογές, οι εκλογές στην Αυστρία είναι μία ακόμα “μονομαχία” ανάμεσα στη μετριοπάθεια και τον λαϊκισμό, και το γεγονός ότι στις δύο προηγούμενες περιπτώσεις επικράτησε ο λαϊκισμός (Brexit και Τραμπ) προκαλεί ανησυχίες για μία γενικότερη “στροφή” των κοινωνιών προς τον (συχνά ακροδεξιό) λαϊκισμό, κάτι που μένει να δούμε αν θα επιβεβαιωθεί και στην Αυστρία.

    Η αναμέτρηση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, με δεδομένο ότι σε περίπτωση που εκλεγεί ο Χόφερ θα υπάρχει ένας ευρωσκεπτικιστής πρόεδρος στη χώρα, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τις σχέσεις της Αυστρίας με την ΕΕ. Όμως εξίσου σημαντική είναι και η “μάχη” στην Ιταλία, που ουσιαστικά έχει μετατραπεί και αυτή σε μία άτυπη μάχη μεταξύ μεταρρυθμιστών και λαϊκιστών, με τους τελευταίους να συσπειρώνονται γύρω από το “όχι”, που αν νικήσει θα είναι ένα πλήγμα όχι μόνο για τον Ματέο Ρέντσι, αλλά και για το γόητρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τέλος στα σενάρια πρόωρων εκλογών βάζει ο Αλ. Τσίπρας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Ματέο Ρέντσι κινδυνεύει να γίνει ο “Κάμερον της Ιταλίας”

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αγριεμένος Παυλόπουλος στέλνει μήνυμα προς Τουρκία: «Δε θα αφήσουμε να πέσει τίποτα κάτω» (video)



    ΣΧΟΛΙΑ