• Big Story

    Σε 57 ημέρες τελειώνει ο χρόνος για τον Αλέξη Τσίπρα

    Τσίπρας

    Αλέξης Τσίπρας, πρωθυπουργός της Ελλάδας


    Με ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα είναι αντιμέτωπος ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση για να μπορέσει να κερδίσει το μεγάλο και δύσκολο στοίχημα για την ελληνική οικονομία, το οποίο έκαναν ακόμα πιο περίπλοκο οι χειρισμοί του το τελευταίο διάστημα. Το αν θα τα καταφέρει αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

    Μπορεί προς στιγμήν να επικρατεί η απόλυτη ηρεμία, που επέτρεψαν σε όλους να απολαύσουν ήσυχοι τις γιορτές, ωστόσο η συνέχεια αναμένεται «εκρηκτική».

    Η πρώτη σημαντική ημερομηνία είναι φυσικά η 12η Ιανουαρίου. Το Euro Working Group που συνεδριάζει εκείνη την ημέρα θα αποκαλύψει στην κυβέρνηση τις προθέσεις των δανειστών γύρω από την β αξιολόγηση, η οποία θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί εδώ και μήνες.

    Οι προετοιμασίες της κυβέρνησης ξεκίνησαν ήδη από χθες. Ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε με τα στελέχη του και τους ξεκαθάρισε πως ο στόχος είναι ένας και μοναδικός: Να τελειώσουν όλα στις 26 Ιανουαρίου.  Την ημέρα κατά την οποία συνεδριάζει το Eurogroup.

    Ωστόσο, η πραγματική κρίσιμη ημερομηνία είναι άλλη. Στο τέλος Φεβρουαρίου η χώρα πρέπει να έχει ολοκληρώσει κάθε εκκρεμότητα με την αξιολόγηση καθώς ο Μάρτιος είναι ο μήνας τον οποίο έχει θέσει ως στόχο για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

    Αν δεν τα καταφέρει, η χώρα θα βρεθεί σε μια νέα οικονομική κρίση, η οποία θα οδηγήσει σίγουρα σε πολιτικές περιπέτειες, καθώς η πίεση θα είναι ασφυκτική.

    Ταυτόχρονα, ξεκινούν οι κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ολλανδία, την Γαλλία και κυρίως την Γερμανία οι οποίες θα αλλάξουν τους υπάρχοντες πολιτικούς συσχετισμούς, πιθανότατα αφαιρώντας συμμάχους της Ελλάδας όπως είναι ο Ολάντ και αυξάνοντας τις απαιτήσεις (Βερολίνο).

    Ο πιο μεγάλος βραχνάς αυτή τη στιγμή για τη διαπραγμάτευση δεν είναι άλλος από το ΔΝΤ.

    «Στα περισσότερα επιμέρους θέματα της δεύτερης αξιολόγησης έχει ήδη επέλθει συμφωνία με τους εκπροσώπους των θεσμών…Το θέμα της γεφύρωσης των διαφορών με το ΔΝΤ χρειάζεται πιο γενναίες αποφάσεις από την πλευρά του ή συμβιβαστικές λύσεις που να είναι συμβατές με το πλαίσιο συμφωνίας που ήδη έχουμε επιτύχει με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», ανέφερε στο ΑΠΕ ο Γιώργος Σταθάκης. Ποιες όμως θα μπορούσαν να είναι αυτές οι «συμβιβαστικές λύσεις»;

    Η πιο επιθυμητή λύση για την κυβέρνηση θα ήταν η πλήρης απεμπλοκή του Ταμείου, κάτι που ίσως, μάλιστα, συναντούσε και την σύμφωνη γνώμη του νέου προέδρου των ΗΠΑ. Φυσικά, το πρόβλημα είναι το Βερολίνο, το οποίο θέτει επιτακτικά θέμα της ενεργής συμμετοχής του Ταμείου στο πρόγραμμα. Το ίδιο πρόβλημα θα αντιμετώπιζε, πιθανότατα, και η λύση να παραμείνει το Ταμείο με τον σημερινό του ρόλο, αυτό του τεχνικού συμβούλου. Έτσι, μια λύση που  θα μπορούσε να απεμπλέξει από το αδιέξοδο θα ήταν η παράταση του περίφημου «κόφτη» και μετά το 2018.

    Ωστόσο, μια τέτοια λύση θα αντιμετώπιζε το πρόβλημα των υψηλών πλεονασμάτων, για τα οποία, όπως ανέφερε και η ανακοίνωση του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, θα πρέπει να συζητηθούν οι κινήσεις ώστε να παραμείνουν στα επίπεδα του 3,5% του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως δεν θα αποδεχθεί την ποσοτικοποίηση των μέτρων, πράγμα που όμως φαντάζει πολύ δύσκολο να το δεχθούν οι πιστωτές.

    Υπό τις συνθήκες αυτές το μεγάλο στοίχημα του Φεβρουαρίου μοιάζει να κρέμεται σε μια πολύ λεπτή κλωστή και οι ελιγμοί που πρέπει να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση του οφείλουν να είναι ακριβείας.

    Ο χρόνος έχει ήδη αρχίσει να μετρά αντίστροφα…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κόντρα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για τα μέτρα που δεσμεύθηκε ο Ευκ. Τσακαλώτος για μετά το 2018

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα Δημοκρατία: «Η ανεύθυνη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί μαυρογιαλούρικες τακτικές»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Και ο καφές και το ΙΧ και το καλοριφέρ και η μπάλα και…: αυτός είναι ο νέος φοροεφιάλτης για τους Έλληνες



    ΣΧΟΛΙΑ