• Big Story

    Η ώρα της αλήθειας: Τι περιμένουμε στο Eurogroup της Δευτέρας

    eurogroup

    eurogroup


    Στο Eurogroup της Δευτέρας έχει εναποθέσει τις ελπίδες της για μία γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης η κυβέρνηση, όμως τα ανοιχτά ζητήματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα, αν και δεν είναι πολλά, είναι αρκετά σοβαρά για να επιτρέψουν κάτι παραπάνω από μία συγκρατημένη αισιοδοξία για… καλά λόγια και μόνο.

    Το βασικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή φαίνεται πως είναι τα εργασιακά, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να πιέζει για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και να διαφωνεί με την “κόκκινη γραμμή” που έχει θέσει η κυβέρνηση όσον αφορά στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Και μπορεί να λέει η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου ότι η επίτευξη μίας πολιτικής συμφωνίας στο Eurogroup είναι εφικτή, όμως με τις διαφορές στο θέμα αυτό να παραμένουν μεγάλες, κάτι τέτοιο δείχνει εξαιρετικά αμφίβολο.

    Επιπλέον, υπάρχει και η διαφωνία του ΔΝΤ με τους Ευρωπαίους εταίρους όσον αφορά στα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα από το 2018 και μετά: το ΔΝΤ πιστεύει πως αυτά τα πλεονάσματα δεν είναι επιτεύξιμα και ζητά είτε να μειωθούν, είτε να συμφωνηθούν επιπλέον μέτρα ύψους άνω των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που υποστηρίζει πως θα δημιουργηθεί, ενώ οι Ευρωπαίοι πιστεύουν πως τα πλεονάσματα αυτά θα επιτευχθούν εφόσον εφαρμοστεί σωστά το τρέχον πρόγραμμα, και επιμένουν πως δε χρειάζεται να μειωθούν οι στόχοι.

    Όλα αυτά πρακτικά σημαίνουν ότι οι πιθανότητες να φύγει από το Eurogroup η κυβέρνηση με μία συμφωνία στα χέρια είναι πολύ μικρές, και στην καλύτερη περίπτωση θα πάρει ένα… φιλικό χτύπημα στην πλάτη για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη γίνει, με την παραίνεση να “τελειώνουμε” το συντομότερο δυνατό για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση εντός του 2016, καθώς το 2017 είναι μία χρονιά πολλών και δύσκολων εκλογικών αναμετρήσεων (ιδιαίτερα σε Γαλλία και Γερμανία – πιθανόν και στην Ιταλία, αν ο Ρέντσι ηττηθεί στο σημερινό δημοψήφισμα) και οι Ευρωπαίοι δεν θα ήθελαν να έχουν στην πλάτη τους και το “βάρος” της Ελλάδας.

    Πάντως, αυτό που σίγουρα ικανοποιεί την ελληνική πλευρά είναι το γεγονός ότι, όπως έχει αποκαλύψει πρόσφατα η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ θα παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στο αυριανό Eurogroup τις προτάσεις του ESM για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που αφορούν στα εξής:

    «Η περίοδος αποπληρωμής δανείων από τον παλαιό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSF) παρατείνεται κατά τέσσερα έτη, κατά μέσο όρο. Επιπλέον, θα μπορούσαν να διαγραφούν κάποια τέλη για την Ελλάδα, ώστε η χώρα να εξοικονομήσει τον επόμενο χρόνο 220 εκατομμύρια ευρώ. Αλλά το κεντρικό ζήτημα είναι να προστατευθεί η Αθήνα από τον κίνδυνο των αυξανόμενων επιτοκίων. (…) Για να επιτευχθεί αυτό, ο ESM θα μπορούσε να εκδώσει δάνεια με προθεσμία εξόφλησης 30 ετών ή να αξιοποιήσει τα λεγόμενα swaps επιτοκίων».

    Βέβαια, το να προχωρήσει η ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους είναι μια άλλη ιστορία, καθώς το Βερολίνο έχει διαμηνύσει πως δεν θέλει να γίνει τίποτα πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία το φθινόπωρο του 2017, και ως γνωστόν το Βερολίνο κάνει… κουμάντο στην Ευρώπη και οι σημερινές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που όχι μόνο εκφράζει διαφωνίες με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά τη συνδέει με την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, δείχνουν της προθέσεις των Γερμανών…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Credit Suisse: Κάθε ελληνική οικογένεια έχει χάσει 67.291 ευρώ σε έξι χρόνια!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Ματέο Ρέντσι κινδυνεύει να γίνει ο “Κάμερον της Ιταλίας”

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Seabourn Encore: Το κρουαζιερόπλοιο-παλάτι ξεκινά το πρώτο του ταξίδι από τον Πειραιά (video)



    ΣΧΟΛΙΑ