• Big Story

    Λαϊκή ΝΔ vs Αστική ΝΔ: Ένα παράξενο δίλημμα


    Αστική ΝΔ ή λαϊκή ΝΔ; Το δίλημμα το έθεσε με τον τρόπο του ο βουλευτής του κόμματος Γεράσιμος Γιακουμάτος, υποστηρίζοντας την υποψηφιότητα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, με το επιχείρημα ότι, σε αντίθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Μειμαρακης τυγχάνει μεγάλης αποδοχής στα λαϊκά στρώματα, όπως φαίνεται από τα ποσοστά του σε φτωχές περιοχές της Αθήνας. Ο Γεράσιμος Γιακουμάτος είναι μία από τις πλέον χαρακτηριστικές (αν όχι η πλέον χαρακτηριστική) φιγούρες της «λαϊκής δεξιάς» στην Ελλάδα, ενός ρεύματος που είναι δημοφιλές κυρίως μεταξύ ψηφοφόρων χαμηλού μορφωτικού επιπέδου και χαμηλών εισοδημάτων, με έμφαση στο κλασικό τρίπτυχο «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια».

    Αυτήν τη λαϊκή δεξιά εκφράζει και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης: με το αυθόρμητο στυλ που πολλές φορές σατιρίζεται στα κοινωνικά δίκτυα ως καφενειακό, με τα άφθονα «γαλλικά» του, ο Β. Μεϊμαράκης μοιάζει να απευθύνεται σε παραδοσιακούς ψηφοφόρους της ΝΔ από τις κατώτερες τάξεις, αλλά και σε ψηφοφόρους άλλων κομμάτων που χαίρονται να βλέπουν έναν «δικό τους άνθρωπο» στην πολιτική.

    meimarakis--mitsotakis-kunigoun-twra-summaxies-nikis_10.w_hr

    Αντίθετα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζει ξεκάθαρα την «αστική ΝΔ». Τον φαντάζεται κανείς με ένα ποτήρι Beaujolais Nouveau στο χέρι να περιδιαβαίνει σε μία έπαυλη μπροστά από το αναμμένο τζάκι. Έχει μεγαλύτερη πέραση στα μεσαία και ανώτερα αστικά στρώματα, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στις φιλελεύθερες πολιτικές – άλλωστε, ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έκανε ό,τι μπορούσε για να «μικρύνει» το Δημόσιο, και αυτό του πιστώνεται από πολλούς υποστηρικτές της Νέας Δημοκρατίας.

    Δε θα έλεγε κανείς βέβαια ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέρχονται από δύο διαφορετικούς κόσμους. Απεναντίας, κοινή διαπίστωση αποτελεί ότι μετά τον «αποκλεισμό» των Απόστολου Τζιτζικώστα και Άδωνι Γεωργιάδη από τον δεύτερο γύρο των εκλογών στη ΝΔ, επικράτησαν οι δύο μετριοπαθέστεροι υποψήφιοι, οι πιο «κεντρώοι», θα έλεγε κανείς.

    Οι ιδεολογικές διαφορές μεταξύ τους είναι λιγότερες από τις σημειολογικές διαφορές, και ίσως αυτός ο διαχωρισμός μεταξύ «λαϊκής» και «αστικής» ΝΔ να είναι τελικά περισσότερο μία «εφεύρεση» ώστε να φανεί ότι οι διαφορές που τους χωρίζουν είναι μεγαλύτερες απ’ ό,τι στην πραγματικότητα – μία «εφεύρεση, βέβαια, που βολεύει και τους δύο υποψηφίους, που θέλουν να αναδείξουν τις ιδιαιτερότητές τους προκειμένου να ξεχωρίσουν και να προσελκύσουν τις ψήφους των πολιτών που στον πρώτο γύρο ψήφισαν Τζιτζικώστα ή Γεωργιάδη.

    Οι ψήφοι αυτές, άλλωστε, θα καθορίσουν τον νικητή της εκλογικής διαδικασίας: Ήδη ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει υποστηρίξει ανοιχτά την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ ο Απόστολος Τζιτζικώστας κρατά κλειστά τα χαρτιά του.

    Όσο για το αν η Νέα Δημοκρατία την 11η Ιανουαρίου θα είναι ένα λαϊκό ή ένα αστικό κόμμα, η απάντηση μάλλον είναι ότι η ΝΔ θα παραμείνει ένα κόμμα ΚΑΙ λαϊκό, και αστικό…



    ΣΧΟΛΙΑ