• Big Story

    Ανδρέας Μαρτίνης: Απολογήθηκε για τα κερασμένα νοσήλια – Κρίθηκε προφυλακιστέος


    Τα “δώρα” του Ανδρέα Μαρτίνη σε πολιτικούς, καλλιτέχνες και δημοσιογράφους έμελλε να μετουσιωθούν στο χειρότερο προσωπικό “δώρο” για τον πρώην πρόεδρο του Ερρίκος Ντυνάν.

    Ανήμερα της ονομαστικής του εορτής, ο 75χρονος άκουσε τον ανακριτή να του ανακοινώνει ότι προφυλακίζεται και για τη δεύτερη δικογραφία, στην οποία είναι κατηγορούμενος: απιστία στην υπηρεσία μέσω δωρεάς νοσηλίων και εξετάσεων σε επιφανείς ασθενείς που φέρονται να ζημίωσαν το νοσοκομείο κατά 1 εκ 750 χιλιάδες ευρώ.

    «Δεν ήταν δωρεές»

    Ο επί σχεδόν 30 χρόνια πρόεδρος στον Ερυθρό Σταυρό, φέρεται, την περίοδο της προεδρίας του στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, να εκμεταλλεύτηκε τα κονδύλια που προορίζονταν για αναξιοπαθούντες ασθενείς, χαρίζοντας σε πολιτικούς, συγγενείς τους, καλλιτέχνες και δημοσιογράφους το κόστος δαπανηρών εξετάσεων και νοσηλίων.

    Ο 75χρονος οφθαλμίατρος από το Χαλάνδρι, ακριβώς έξι μήνες μετά την πρώτη προφυλάκισή του, απολογήθηκε με υπόμνημα στον ανακριτή κατά της διαφθοράς Νίκο Τσιρώνη, απαντώντας και επί 3 ώρες σε ερωτήσεις.

    «Δεν ήταν δωρεές αλλά εκπτώσεις στα νοσήλια» ήταν ο βασικός υπερασπιστικός ισχυρισμός του 75χρονου.

    Όπως στην απολογία του είπε χαρακτηριστικά:

    «Από τη σύσταση του Ερρίκος Ντυνάν ως κοινωνικού ιδρύματος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που λειτουργεί ως νομικό πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου προβλέπεται η δυνατότητα νοσηλείας καταρχάς ευπαθών ομάδων αλλά και κατά περίπτωση ειδικών κατηγοριών με εισηγήσεις της κοινωνικής υπηρεσίας του Ερρίκος Ντυνάν, του Ερυθρού Σταυρού η της Αρχιεπισκοπής.»

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, 51 πρόσωπα επώνυμα δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις και νοσηλεύθηκαν με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το νοσοκομείο κατά 1,75 εκατ. ευρώ. Στο πόρισμα καταγράφονταν 8.106 περιπτώσεις όπου τα συνολικά νοσήλια για όλες τις περιπτώσεις νοσηλείας ανέρχονταν στα 22 εκατ. ευρώ.

    Όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος οι εισηγήσεις για τις εκπτώσεις και η δική του υπογραφή εγκρινόταν από το ΔΣ του νοσοκομείου.

    «Η έκπτωση αυτή αφορούσε το μέρος του ποσού που δεν κάλυπταν οι ασφαλιστικοί φορείς των ασθενών. Εν ολίγοις το εμπορικό κέρδρος του Ερρίκος Ντυνάν ήταν αυτό που δεν τους χρεώνονταν. Δεν το έκανα αυθαίρετα καθώς με τις εισηγήσεις μου είχε συμφωνήσει και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ερρίκος Ντυνάν.

    Ο κ. Μαρτίνης ωστόσο ισχυρίστηκε ότι έκανε εκπτώσεις για να έχει όφελος το νοσοκομείο:

    «Η έκπτωση στα νοσήλια δημιουργούσε και μια προσδοκία σε δυο σκέλη: 1) επειδή ήταν σημαίνοντα πρόσωπα ήταν αναβάθμιση κύρους, αξιοπιστίας και προβολή για το νοσοκομείο το γεγονός ότι παρέχονταν άριστες ιατρικές υπηρεσίες. Έτσι, το νοσοκομείο μακροπρόθεσμα θα αποκόμιζε κέρδη. 2) επειδή από την ιδρυτική πράξη του νοσοκομείου προβλεπόταν η δυνατότητα κρατικής επιχορήγησης θεωρούσε ότι έτσι με αυτές τις εκπτώσεις το νοσοκομείο θα συνέβαλε στην καταβολή της επιχορήγησης.»

    Πρώην πρωθυπουργοί και στενοί συγγενείς τους, πρώην υπουργοί, βουλευτές, γενικοί γραμματείς υπουργείων, άνθρωποι των Τεχνών και δημοσιογράφοι αποτελούν τη λίστα των 51 «ευεργετηθέντων» που περιλαμβάνονται στο νέο κατηγορητήριο του πρώην προέδρου του Ερρίκος Ντυνάν. Κανένας από εκείνους που φέρονται να έλαβαν, χωρίς να το δικαιούνται, δωρεάν περίθαλψη ή εξετάσεις, δεν αναμένεται να κληθεί ως κατηγορούμενος, εκτός και αν η απολογία του κ. Μαρτίνη δημιούργησε νέα δεδομένα.

    Σε υψηλή θέση στη λίστα των τσαμπατζήδων, ασθενής που για πολυήμερη νοσηλεία στο Ερρίκος Ντυνάν έπρεπε να βγάλει από την τσέπη 355.000 ευρώ. Χρεώθηκε μόλις 5.000 ευρώ, τα οποία καταβλήθηκαν από το… ασφαλιστικό του ταμείο.

    Σήμερα ο κ. Μαρτίνης εμφανίστηκε στον ανακριτή με νέους συνηγόρους υπεράσπισης: τον Θοδωρή Μαντά και την Αδαμαντία Αγγελέτου.

    Η δεύτερη ανάμεσα στις περίπου 10 δικογραφίες του κ. Μαρτίνη που διερευνά ο ανακριτής Τσιρώνης, σχηματίστηκε μετά από διαχειριστικό έλεγχο στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν για την τετραετία 2007-2010. Η ελεγκτική εταιρία Grant Thornton κατέγραψε δωρεάν νοσηλείες και εξετάσεις 34 εκατομμυρίων ευρώ για 26 χιλιάδες πρόσωπα και 70 χιλιάδες περιστατικά.

    Ο κ. Μαρτίνης και η 67χρονη σύζυγός του Γεωργία συνελήφθησαν στις 16 του περασμένου Μαΐου για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ο 75χρονος, επί προεδρίας του στο Ερρίκος Ντυνάν, φέρεται να εισέπραξε μίζα 3,2 εκατ. μάρκων από τη γερμανική εταιρία Hospitalia International για προμήθεια υπερκοστολογημένου εξοπλισμού του νοσοκομείου.

    Στην απολογία του ο κ. Μαρτίνης είχε αρνηθεί ότι δωροδοκήθηκε και υποστήριξε ότι τα χρήματα ήταν νόμιμα και φορολογημένα και προέρχονταν από την οικογενειακή περιουσία της συζύγου του.

    Τότε ο ίδιος είχε κριθεί προφυλακιστέος και η σύζυγός του είχε αφεθεί ελεύθερη με εγγύηση και περιοριστικούς όρους.

    Ο ανακριτής ερευνά σειρά άλλων δικογραφιών, μεταξύ αυτών, για το πού κατέληξαν εκατομμύρια ευρώ από δωρεές και εράνους του Κοινωφελούς Ιδρύματος.



    ΣΧΟΛΙΑ