• Big Story

    Δημοσκόπηση: Σε ποιον πολιτικό δε θα δάνειζαν οι Έλληνες και με ποιον θα έφευγαν διακοπές


    Πώς προτιμούν οι Έλληνες τον πρωθυπουργό τους: Έντιμο ή αποτελεσματικό; Ποιους από τους σημερινούς πολιτικούς θεωρούν έντιμους και αποτελεσματικούς και ποιους φθαρμένους και απόμακρους; Με ποιον πολιτικό θα προτιμούσαν να κάνουν διακοπές και σε ποιον δεν θα δάνειζαν ποτέ χρήματα; Αυτά τα πρωτότυπα ερωτήματα έθεσε μεταξύ άλλων σε 550 πολίτες η εταιρεία ProRata, σε δημοσκόπηση για λογαριασμό της διαφημιστικής εταιρείας Gravity The Newtons, και τα ευρήματα είναι εξόχως αποκαλυπτικά για το πώς αντιμετωπίζουν οι Έλληνες σήμερα την πολιτική και τους πολιτικούς.

    Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που τέθηκαν στους ερωτηθέντες είναι το σε ποιους πολιτικούς (μεταξύ των Αλέξη Τσίπρα, Κυριάκου Μητσοτάκη, Φώφης Γεννηματά, Σταύρου Θεοδωράκη και Πάνου Καμμένου) δεν θα δάνειζαν ποτέ χρήματα, με το 68% να λέει ότι δεν θα δάνειζε ποτέ χρήματα στον Πάνο Καμμένο, και το 58% στον Αλέξη Τσίπρα, ενώ μικρότερα είναι τα ποσοστά για τον Σταύρο Θεοδωράκη (47%), τον Κυριάκο Μητσοτάκη (42%) και τη Φώφη Γεννηματά (37%).

    Ερωτηθέντες αν θα εμπιστεύονταν κάποιον από τους πολιτικούς αρχηγούς να διαχειριστούν ένα κομμάτι της δουλειάς τους, οι πολίτες έδωσαν ποσοστό άνω του 50% μόνο σε έναν: στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με 53%, διπλάσιο σχεδόν ποσοστό από το 27% του Αλέξη Τσίπρα. Ο Πάνος Καμμένος είναι και εδώ ουραγός, με ποσοστό μόλις 14%.

    Τον Πάνο Καμμένο επιλέγουν επίσης με συντριπτικό ποσοστό (73%) οι πολίτες όσον αφορά στο ποιος πολιτικός θα… ματαίωνε ένα ραντεβού τους την τελευταία στιγμή! Πολύ υψηλό ποσοστό συγκεντρώνει και ο Αλέξης Τσίπρας (65%), ενώ αντίθετα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Φώφη Γεννηματά εμφανίζονται ως οι πιο… τυπικοί στα ραντεβού τους, με ποσοστά 27% και 28% αντίστοιχα.

    Πάντως, μάλλον οι Έλληνες δεν θα ήθελαν να κάνουν διακοπές με κανέναν πολιτικό αρχηγό. Στο σχετικό ερώτημα, κανείς δεν συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 40%, με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Σταύρο Θεοδωράκη να προηγούνται με 37% έκαστος. Εδώ ουραγός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον οποίο μόλις το 19% των ερωτηθέντων θα ήθελε να κάνει διακοπές…

    Ποιον όμως θεωρούν οι πολίτες ως πιο έντιμο, τον Αλέξη Τσίπρα ή τον Κυριάκο Μητσοτάκη; “Κανέναν από τους δύο”, απαντά το 41%, με τον πρόεδρο της ΝΔ να συγκεντρώνει ποσοστό 28% και τον πρωθυπουργό 20%.

    Αντίθετα, ως προς την αποτελεσματικότητα, η επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι εμφατική: ο πρόεδρος της ΝΔ θεωρείται αποτελεσματικότερος από τον Αλέξη Τσίπρα με ποσοστό 41% (έναντι μόλις 13% του πρωθυπουργού), ενώ “κανένας από τους δύο” απαντά το 39% των πολιτών.

    Αποτελεσματικός, αλλά απόμακρος… Το 40% των πολιτών σε σχετική ερώτηση χαρακτηρίζουν “απόμακρο” τον πρόεδρο της ΝΔ, έναντι ενός 11% που θεωρεί πιο απόμακρο τον Αλέξη Τσίπρα.

    Όμως ο Αλέξης Τσίπρας θεωρείται από τους πολίτες και “φθαρμένος”, σε ποσοστό 40%, έναντι 23% του Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Ίσως το πιο ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας έρχεται στο ερώτημα για το ποια ιδιότητα είναι πιο σημαντική για έναν υποψήφιο πρωθυπουργό: Δύο στους τρεις πολίτες (66%) λένε ότι η σημαντικότερη ιδιότητα είναι η αποτελεσματικότητα, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα την εντιμότητα (30%) και την αφθαρσία (3%).

    Πάντως, οι γνώμες για το τι σημαίνει να είναι “έντιμος” ένας πολιτικός διίστανται: το 51% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι “έντιμος” είναι αυτός που είναι ακέραιος στη διαχείριση των χρημάτων και των ανθρώπων, ενώ το 46% κρίνει ότι “έντιμος” είναι αυτός που είναι συνεπής με τις υποσχέσεις και τις συμφωνίες του…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΣΟΚ στα καύσιμα: Δείτε τι θα γίνει σε δέκα ημέρες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καμίνης Vs Τόσκας: Πόλεμος και παραιτήσεις

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τα «Νέα» επιτίθενται στο Μαξίμου: Γιατί θέλουν να μας κλείσουν



    ΣΧΟΛΙΑ