• Τράπεζες

    Πόλεμος εκτός ορίων Ρουμελιώτη – Στουρνάρα: Τι καταγγέλλει ο πρόεδρος της Attica Bank

    Ρουμελιώτης Attica Bank

    Παναγιώτης Ρουμελιώτης


    Απίστευτες κατηγορίες – πρωτοφανείς για τα τραπεζικά χρονικά της χώρας – απηύθυνε μέσα από την τηλεόραση της ΕΡΤ ο κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης, πρόεδρος της Attica Bank.

    «Ο Γιάννης Στουρνάρας θέλει να το παίξει βεντέτα. Χρησιμοποιεί την Τράπεζα της Ελλάδος για τα δικά του πολιτικά παιχνίδια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Attica Bank.

    «Δεν με θέλει στην τράπεζα γιατί ήμουν επιλογή της κυβέρνησης….», συνέχισε ο πρόεδρος της Attica Bank, με αφορμή την κλήση που έλαβε από τον διοίκησης της ΤτΕ.

    «Ξέρω ποιος είναι ο Στουρνάρας. Εμένα με ξέρουν και οι πέτρες. Ας τολμήσει να με διώξει και θα τα πούμε στα δικαστήρια», συνέχισε την παραληρηματική του επίθεση  ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης.

    «Ποτέ δεν είχα καλές σχέσεις μαζί του. Εγώ ήμουν υπουργός και αυτός βοηθός του Παπαντωνίου», ανέφερε και συνέχισε μιλώντας για την υπόθεσή του:  «Εμένα μου καταλογίζουν διοικητικές παραβάσεις, όχι ποινικές. Οι φίλοι του κ. Στουρνάρα, είναι κατηγορούμενοι για κακουργήματα, όπως ο Διευθύνων Σύμβουλος της Attica, που έχει τρεις κακουργηματικές διώξεις σε βάρος του και αναμένεται τέταρτη».

    «Και ο κ. Γιώργος Πάσχας επικεφαλής της Διεύθυνσης Επιθεώρησης της ΤτΕ, που έχει δάνειο εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στην Εθνική, το οποίο δεν πληρώνει και την ίδια ώρα ελέγχει τις τράπεζες….», συνέχισε έξαλλος ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης.

    Από τα βέλη του δεν ξέφυγε και ο Διευθυντής Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ. Σπύρος Παντελιάς, για τον οποίο είπε ότι είναι κατηγορούμενος για κακούργημα για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

    Από την πλευρά της οι πηγές της ΤτΕ ανέφεραν πως «του δώσαμε την ευκαιρία να τοποθετηθεί την περασμένη Δευτέρα και δεν εμφανίστηκε». Σημειώνουν ότι για τις κυρώσεις που θα επιβληθούν στον κ. Ρουμελιώτη η Τράπεζα της Ελλάδος βρίσκεται σε διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Ενδεχομένως, αναφέρουν πληροφορίες να αρθεί το «fit and proper» στο πρόσωπο του κ. Ρουμελιώτη, που σημαίνει ότι αν δεν έχει το συγκεκριμένο κριτήριο θα πρέπει να αποχωρήσει από τη θέση του προέδρου της Attica Bank.

    Στο μεταξύ καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν στο mononews.gr, ότι ο καταστροφέας εγγράφων, στον 7ο όροφο του κτιρίου της οδού Ακαδημίας, όπου βρίσκεται το γραφείο του κ. Ρουμελιώτη δουλεύει ακατάπαυστα. Καθώς τα στελέχη θεωρούν ως δεδομένη την αποχώρηση του.

    Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ρουμελιώτης δεν παρουσιάστηκε στη Διεύθυνση Εποπτείας της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), όπως του είχε ζητηθεί. Ο κ. Ρουμελιώτης είχε κληθεί σε απολογία στην ΤτΕ για να ελεγχθεί κατά πόσον ασκεί «εκτελεστικά καθήκοντα», παρότι η θέση του Προέδρου είναι «μη εκτελεστική».

    Μάλιστα, κύκλοι που πρόσκεινται στον πρόεδρο της Attica Bank ανέφεραν ότι ο Διοικητής τη ΤτΕ «μετά την υπόθεση Πολάκη, στοχοποιεί τώρα τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη», αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται για ένα νέο επεισόδιο στις τεταμένες σχέσεις του κεντρικού τραπεζίτη με την κυβέρνηση.

    Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ο κ. Ρουμελιώτης γρονθοκόπησε τον CEO της τράπεζας, κ. Θεόδωρο Πανταλάκη. Μετά το συμβάν, η ΤτΕ είχε ξεκινήσει έρευνα, εστιάζοντας στο κατά πόσον οι δύο άνδρες μπορούν να συνεννοηθούν και να συνεργαστούν καθώς και εάν υπάρχουν επιπτώσεις στην ομαλή λειτουργία της Attica Bank.

    Τότε ο κ. Ρουμελιώτης, σε πολυσέλιδο υπόμνημα που απέστειλε προς την ΤτΕ, έκανε εκτενείς αναφορές σε θέματα χρηματοδοτήσεων και ειδικότερα στα δάνεια της κατασκευαστικής εταιρείες «Τοξότης», του επιχειρηματία κ. Καλογρίτσα. Ωστόσο, μέσα από τα γραφόμενα στο υπόμνημα, φαινόταν ότι σε κάποιες περιπτώσεις είχε παρεμβατικό ρόλο σε εκτελεστικά καθήκοντα. Μετά τις εξηγήσεις που έδωσε για το θέμα ο CEO της τράπεζας, κ. Θ. Πανταλάκης, όσο και από τις καταθέσεις άλλων στελεχών της τράπεζας στην ΤτΕ, φάνηκε να επιβεβαιώνεται πως ο κ. Ρουμελιώτης θέλησε να έχει εκτελεστικό ρόλο.

    Μάλιστα, οι πληροφορίες ανέφεραν πως η ΤτΕ είχε αποφασίσει ότι θα έπρεπε να απομακρυνθεί από τη θέση του προέδρου ο κ. Ρουμελιώτης, «για το συμφέρον της τράπεζας»

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Attica Bank: Αντιμέτωπος με τον κίνδυνο να χάσει το «fit & proper» ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Attica Bank: Νέο εξώδικο Ρουμελιώτη κατά της Τραπέζης της Ελλάδος



    ΣΧΟΛΙΑ