• Big Story

    Τζανακόπουλος: Κλειδί στις εξελίξεις η επιστροφή του ΔΝΤ και του γερμανικού υπ. Οικ. στον ρεαλισμό

    Τζανακόπουλος

    Δημήτρης Τζανακόπουλος, κυβερνητικός εκπρόσωπος


    Επαναλαμβάνοντας τα λόγια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ότι «στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας χωρίς ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα λιτότητας», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τανακόπουλος απέκλεισε οποιαδήποτε συζητήση διευκρινίζοντας ότι η ελληνική οικονομία έχει υπερκαλύψει τους στόχους της.

    «Ο επίτροπος Μοσκοβισί δεν έφερε κανένα νέο μέτρο λιτότητας στην ελληνική κυβέρνηση. Κλειδί για τη θετική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις παραμένει η επιστροφή στον ρεαλισμό του ΔΝΤ και του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών», είπε ο κ. Τζανακόπουλος και σνέχισε λέγοντας ότι «Η κυβέρνηση παραμένει σταθερή ότι η οικονομία έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και έχει πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα». 

    «Κλειδί για θετική εξέλιξη στις 20 Φεβρουαρίου είναι η επιστροφή στον ρεαλισμό του ΔΝΤ και του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών», είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, «στοχοποιώντας» ως υπεύθυνους για τη μη επίτευξη συμφωνίας τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και την ομάδα Λαγκάρντ-Τόμσεν.

    «Έχουμε κάνει όσα βήματα απαιτούνται. Από εδώ και στο εξής, βήματα πρέπει να γίνουν από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», συνέχισε ο υπουργός Επικρατείας, ενώ επεσήμανε ότι αναμένουν από τους δανειστές να υιοθετήσουν την πραγματικότητα των αριθμών και να προβούν σε πιο αξιόπιστες προβλέψεις.

    Αναφορικά με την τοποθέτηση του Πολ Τόμσεν περί αναθεώρησης των στοιχείων για τους βασικούς δείκτες της ελληνικής οικονομίας, ο Δημήτρης Τσανακόπουλος χαρακτήρισε την κίνηση δειλή ενώ επεσήμανε ότι «Περιμένουμε από τον κ. Σόιμπλε να προσεγγίσει πιο ρεαλιστικά τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα».

    «Ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ βρίσκονται σε στρατηγικό αδιέξοδο ενόψει της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των κοινοβουλευτικών συντακτών.

    «Έως χθες ζητούσαν μην κλείσει η αξιολόγηση και να γίνουν εκλογές. Μας κατηγορούν ότι δήθεν καθυστερούμε. Αύριο ελπίζουν ότι θα μας κατηγορούν αφού επιτευχθεί η συμφωνία, ότι δεν διαπραγματευτήκαμε αποτελεσματικά. Ο ελληνικός λαός έχει βγάλει τα συμπεράσματά του. Πολιτική εκ του ασφαλούς δεν επιτρέπεται να κάνει κανείς σε κρίσιμες στιγμές για τη χώρα. Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε επί 75 λεπτά τις θέσεις του για την ελληνική οικονομία πίσω από κλειστές πόρτες αλλά δεν βρίσκει ούτε μισό λεπτό για να την παρουσιάσει στους Έλληνες πολίτες. Πώς θα μπορούσε άλλωστε όταν οι προτάσεις του είναι ταυτόσημες με των πιο ακραίων από τους δανειστές, όταν δεν περιέχει παρά μόνο νέα μέτρα σκληρής λιτότητας σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας. Τον καλούμε έστω και την ύστατη στιγμή να πει με παρρησία τη θέση του. Θέλει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης; Συμφωνεί με τις για νέα μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος; Υιοθετεί τις θέσεις της Κομισιόν ή του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία;», αναρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκρπόσωπος.



    ΣΧΟΛΙΑ