• Big Story

    Στουρνάρας – Προβόπουλος ομονοούν: Kλείστε τώρα την αξιολόγηση

    Βουλή

    Γιάννης Στουρνάρας . Διοικητής ΤτΕ


    Δύο κεντρικοί τραπεζίτες, ο νυν και ο πρώην, με συχνά διαφορετικές απόψεις σε βασικά θέματα έδωσαν με δραματικό τόνο και οι δύο από το βήμα του Οικονομικού φόρουμ των Δελφών την εικόνα της κατάστασης: εάν δεν κλείσει άμεσα η αξιολόγηση, επανέρχεται το φάσμα του Grexit, οι τράπεζες δεν μπορούν να λύσουν το γόρδιο δεσμό των κόκκινων δανείων και μια τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση δεν μπορεί να αποκλειστεί.

    Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας έκανε στο EconomicForum έκκληση «να κλείσει χθες η αξιολόγηση», επισημαίνοντας πάντως την ανάγκη για αλλαγή του μίγματος της δημοσιονομικής πολιτικής με χαμηλότερους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές από το 2021.

    Παράλληλα έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου για τη γρήγορη οριστικοποίηση της νομοθεσίας για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ώστε να βελτιωθεί η κουλτούρα των πληρωμών και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.

    Ο διοικητής της ΤτΕ εκτίμησε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 θα είναι πάνω από 2% του ΑΕΠ έναντι στόχου 0,5% του ΑΕΠ και σχολίασε ότι «η Ελλάδα έχει μάθει να ελέγχει τους προϋπολογισμούς της και ξεπέρασε τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος κάθε χρόνο από το 2012 και μετά».

    Ο Γιάννης Στουρνάρας ζήτησε τη διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ ως το 2021. «Είμαστε κοντά, το έχουμε σχεδόν πετύχει» είπε χαρακτηριστικά αλλά «ας πείσουμε τους εταίρους μας να υποχωρήσει το από το 2021 στο 2% με μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών».

    Ο κ. Στουρνάρας επέμεινε ιδιαίτερα στο πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων. Πριν την κρίση το ποσοστό ήταν 4% ενώ τώρα είναι πολύ μεγαλύτερο και χρειάζεται η οριστικοποίηση της νομοθεσίας για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και για να βελτιωθεί η κουλτούρα των πληρωμών, είπε.

    Ο διοικητής της ΤτΕ επανέλαβε την πρότασή του για ήπια αναδιάρθρωση του χρέους με αποπληρωμή μέρος των δανείων του EFSF σε ισόποσες δόσεις και κεφαλαιοποίηση της διαφοράς που θα προκύπτει ανάμεσα στα έτη σε βάθος χρόνου.

    αξιολόγηση
    Γιώργος Προβόπουλος. πρώην Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η αναφορά του ότι λόγω των capital controls η ναυτιλία διατηρεί τα έσοδά της στο εξωτερικό ενώ φύσει αισιόδοξος ο Γιάννης Στουρνάρας κατέληξε: «δεν υπάρχει σύννεφο χωρίς αχτίδα φωτός».

    Μιλώντας στο ίδιο φόρουμ ο Γιώργος Προβόπουλος εκτίμησε ότι δύσκολα θα απομακρυνθεί η συζήτηση για το Grexit και επισήμανε τον κίνδυνο να προκύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες για τις τράπεζες το 2018 στα stress tests εάν παραταθεί η αβεβαιότητα.

    Εύχομαι να κλείσει η αξιολόγηση «έστω το Μάιο» τόνισε ο κ. Προβόπουλος προκειμένου να συγκρατηθούν οι απώλειες για το τραπεζικό σύστημα από την καθυστέρηση που μεταφράζεται, όπως είπε, σε νέα διαρροή καταθέσεων και νέα αύξηση των κόκκινων δανείων.

    Το θετικό σενάριο, σύμφωνα με τον Γιώργο Προβόπουλος, προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα «επιταχύνει», θα κλείσει τη συμφωνία μέσα στον επόμενο μήνα έτσι ώστε να απομακρυνθεί η συζήτηση για το Grexit η οποία εκτίμησε πάντως ότι θα είναι δύσκολο να απομακρυνθεί.

    Ο κ. Προβόπουλος είπε ότι αν συνεχιστούν οι καθυστερήσεις η Ελλάδα δεν θα μπορεί να βγει στις αγορές πριν το τέλος του τρέχοντος προγράμματος.

    Με δεδομένο ότι θα είναι πολύ δύσκολο να περάσει ένα τέταρτο μνημόνιο από κοινοβούλια όπως αυτά της Σλοβενίας και της Σλοβακίας – καθώς υπήρχε πρόβλημα ακόμη και για το τρίτο μνημόνιο- ο πρώην διοικητής της ΤτΕ εκτίμησε ότι θα ήταν πιο πιθανό να χρησιμοποιηθεί το υπόλοιπο των 19 δισ. ευρώ που έχει εγκριθεί για τις τράπεζες από το τρίτο μνημόνιο και τελικά δεν χρησιμοποιήθηκε.

    Οσο αφορά το πρόβλημα των κόκκινων δανείων τόνισε ότι «το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η πορεία της οικονομίας» αλλά υπάρχουν και θεσμικά εμπόδια. Συγκεκριμένα,  «στο θέμα της εξωδικαστικής λύσης δεν έχει υπάρξει ακόμη πρόοδος. Δεν έχει υπάρξει πρόοδος ούτε στο να μην θεωρούν τα τραπεζικά στελέχη υπεύθυνα. Ποιος θα βάλει υπογραφή για αναδιάρθρωση δανείου όταν υπάρχει ο κίνδυνος να κατηγορηθεί για απιστία;», είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Προβόπουλος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Παρακολουθήστε live το Delphi Economic Forum

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Delphi Economic Forum: Η υγεία μοχλός της ανάπτυξης

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο καθηγητής του Yale Στ. Καλύβας στο Delphi Economic Forum: «Πώς η Ελλάδα πετυχαίνει αποτυγχάνοντας»



    ΣΧΟΛΙΑ