• Big Story

    Στον αέρα η διαπραγμάτευση: Αγεφύρωτες οι διαφορές μεταξύ κυβέρνησης- θεσμών

    διαπραγμάτευση Τσακαλώτος

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών


    Χωρίς καμία συμφωνία στα ανοιχτά ζητήματα ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις επτά το απόγευμα ο σημερινός γύρος διαπραγματεύσεων του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών.

    Κυβερνητικός αξιωματούχος εξερχόμενος της διαπραγμάτευσης σημείωσε πως απαιτείται περαιτέρω τεκμηρίωση από τα τεχνικά κλιμάκια σχετικά με τα ανοιχτά θέματα.

    Πιο συγκεκριμένα, τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεχίσουν τεκμηρίωση αναφορικά με:

    -Το πόσοι απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος, δηλαδή καλύπτονται από το αφορολόγητο όριο.

    – Το ύψος του δημοσιονομικού κενού για το 2018-2019. Από το κενό αυτό θα εξαρτηθεί κατά ποσό θα απαιτηθούν μέτρα 2% του ΑΕΠ που ζητά το ΔΝΤ, αλλά επιχειρεί να συμπιέσει η κυβέρνηση επικαλούμενη στοιχεία υπεραπόδοσης των φορολογικών εσόδων.

    – Το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης του συνταξιοδοτικού συστήματος.

    Ο αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας ερωτώμενος για τις πληροφορίες που θέλουν τα τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ να θέτουν θέμα μείωσης των συντάξεων από το 2018 απάντησε ότι “τέτοια συζήτηση δεν υφίσταται”. Παράλληλα υποστήριξε ότι το δημοσιονομικό κενό του 2018 θα μηδενιστεί στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες για αύριο έχει προγραμματιστεί συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και αναμένεται νέα συνάντηση τη Δευτέρα για τα δημοσιονομικά. Μέχρι τότε αναμένεται να έχει προχωρήσει και η δουλειά των τεχνικών κλιμακίων αναφορικά με το δημοσιονομικό κόστος των αντιμέτρων που προτείνει η κυβέρνηση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Βασιλάκης, Ταμβακάκης και Καραμούζης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τόμας Βίζερ: Ξεχάστε τα όνειρα για πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ – Η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει άμεσα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα χρειάζεται μια φιλελεύθερη επανάσταση»



    ΣΧΟΛΙΑ