• Big Story

    ΣτΕ: Αντισυνταγματική η συνεχής παράταση παραγραφής των φορολογικών αξιώσεων


    Στον «αέρα» κινδυνεύει να τιναχτεί η έρευνα των λιστών με τους μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού με νέα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), σύμφωνα με την οποία είναι αντισυνταγματικές οι συνεχείς παρατάσεις παραγραφής των φορολογικών αξιώσεων του Δημοσίου.

    Ωστόσο, η αυξημένη επταμελής σύνθεση του Β’ Τμήματος του ΣτΕ παρέπεμψε το ζήτημα για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

    Ειδικότερα, εάν η Ολομέλεια επιλέξει να ταχθεί υπέρ της άποψης του Β’ Τμήματος, τότε αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι αμέτρητες φορολογικές υποθέσεις που εκκρεμούν θα μπορούν να κλείσουν μέσα σε μια νύχτα, με το δημόσιο την ίδια στιγμή να ζημιώνεται ανυπολόγιστα.

    Οι Σύμβουλοι Επικρατείας εξέτασαν την υπόθεση εταιρείας εμπορίας πετρελαιοειδών, στην οποία εταιρεία, κατόπιν σχετικού ελέγχου στα εισοδήματά της εντός του 2002, στέλεχος του Διαπεριφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου (ΔΕΚ) Αθηνών επέβαλε κύριο φόρο ύψους 3.986.826 ευρώ και πρόσθετο φόρο ύψους 11.102.850 ευρώ, εξαιτίας ανακριβειών που διαπιστώθηκαν στη δήλωσή της.

    Από την πλευρά του, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών προχώρησε στην ακύρωση του από 13/12/2010 φύλλο ελέγχου φόρου για το εισόδημα της εταιρείας του έτους 2002 και το ελληνικό δημόσιο άσκησε αναίρεση στο ΣτΕ.

    Η αυξημένη επταμελής σύνθεση του Β’ Τμήματος του ΣτΕ με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Μαίρη Σαρπ και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Κωνσταντίνο Νικολάου, εξέδωσε την υπ’ αριθμ. 675/2017 απόφασή του, με την οποία παραπέμπει στην Ολομέλεια να κριθεί η συνταγματικότητα των νόμων 3513/2005, 3697/2008, 3790/2009 και 3842/2010 ως προς το σκέλος εκείνο που παρέτειναν συνεχώς τον χρόνο παραγραφής των φορολογικών αξιώσεων.

    Οι Σύμβουλοι, επιπλέον, τονίζουν ότι η παραγραφή των φορολογικών αξιώσεων θα πρέπει να έχει συνολικά εύλογη διάρκεια και εν ολίγοις να συνάδει ως προς τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, ενώ οι συνεχείς παρατάσεις αντιτίθενται στην απορρέουσα από το Σύνταγμα αρχή του κράτους δικαίου και της αρχής της ασφάλειας δικαίου.

    Σημειώνουν ότι οι συνεχείς παρατάσεις αποτελούν εμπόδιο στη νόμιμη έκδοση του φύλλου ελέγχου της επίμαχης εταιρείας εμπορίας πετρελαιοειδών και θα πρέπει συνεπώς αυτό να ακυρωθεί. Ωστόσο, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου πρόκειται να έχει την τελική κρίση επί του θέματος.

    Αξίζει να αναφερθεί το γεγονός πως η απόφαση της επταμελούς σύνθεσης του Β’ Τμήματος του ΣτΕ αναφέρει ότι μέσω σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων θα μπορεί να παρατείνεται διαδοχικά ο χρόνος παραγραφής των φορολογικών αξιώσεων του Δημοσίου, που όμως θα τοποθετείται είτε λίγο πριν από την λήξη, είτε προ της αρχικής παραγραφής, είτε της προηγούμενης παρατάσεως αυτής.

    Ουσιαστικά, η πενταετής παραγραφή – που θεσπίζεται σύμφωνα με το άρθρο 84 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος – δεν μπορεί πλέον να εφαρμοστεί, ενώ παράλληλα η οποιαδήποτε πρόβλεψη του χρόνου λήξεως της παραγραφής αδυνατεί να πραγματοποιηθεί.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νέο «χαστούκι» στους υπουργούς Υγείας από ΣτΕ: Ακυρώθηκαν οι απολύσεις διοικητών νοσοκομείων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις με τους δανειστές – Χωρίς τεχνική συμφωνία αποχωρούν από την Αθήνα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νέα προκλητική δήλωση Τσαβούσογλου: Ο Καμμένος είναι κακομαθημένο παιδί, αρχηγός του ρατσιστικού κόμματος



    ΣΧΟΛΙΑ