• Big Story

    ΓΣΕΕ: 1 στους 3 Έλληνες είναι άνεργος, «άρχοντες» οι δημ. υπάλληλοι, «τραγωδία» στον ιδιωτικό τομέα


    Αίσθηση προκαλούν τα στοιχεία που παρουσιάζει η Έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ για την πραγματική ανεργία και τους μισθούς στην Ελλάδα, σύμφωνα με την οποία σχεδόν ένας στους 3 Έλληνες βρίσκεται εκτός της αγοράς εργασίας.

    Αν και η επίσημη έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ κάνει επισήμως λόγο για μη εποχιακά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας, το γ’ τρίμηνο του 2016, σε ποσοστό 22,6%, η Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία και την Απασχόληση για το 2017 της ΓΣΕΕ, «εκτοξεύει» το «πραγματικό ποσοστό» στο 29,6%.

    Για την έκθεσή του, το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ κάνει χρήση εναλλακτικών  δεικτών εκτίμησης του ποσοστού ανεργίας, που λαμβάνουν υπόψη τους ανέργους, τους αποθαρρημένους ανέργους, το λοιπό εν δυνάμει πρόσθετο εργατικό δυναμικό και τη μη ηθελημένη μερική απασχόληση.

    Η μακροχρόνια ανεργία συνεχίζει να κινείται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%. Το ποσοστό ανεργίας εμφανίζεται σημαντικά υψηλότερο στις γυναίκες (27,2%) σε σχέση με τους άνδρες (18,9%) και στις νεότερες ηλικίες σε σχέση με τις γηραιότερες.

    Η ανεργία στην ηλικιακή ομάδα 15-24 ετών βρίσκεται στο 44,2%, στην ηλικιακή ομάδα 25-29 ετών στο 33,2%, στην ηλικιακή ομάδα 30-44 ετών στο 21,5%, στην ηλικιακή ομάδα 45-64 ετών στο 18,5% και τέλος στην ηλικιακή ομάδα 65-74 στο 13%.

    Η πλειοψηφία (68,9%) των εργαζομένων που απασχολούνται με μερική απασχόληση δηλώνει ότι δεν είναι επιλογή του, αλλά απλά δεν μπορούσε να βρει πλήρη απασχόληση.

    Αλλά και οι συνθήκες των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα δεν είναι καλύτερες. Πάνω από τους μισούς εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα (ποσοστό 51%) λαμβάνουν λιγότερα από 800 ευρώ καθαρά ανά μήνα, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό στο ευρύτερο Δημόσιο είναι 11%. Μάλιστα οι εργαζόμενοι το ιδιωτικού τομέα με μισθό κάτω των 500 ευρώ καταλαμβάνουν ποσοστό πάνω του 15%. Αντίθετα, το αντίστοιχο ποσοστό στο Δημόσιο βρίσκεται μόλις στο 3,1%.

    Από την άλλη, για μισθούς άνω των 1000 ευρώ ανά μήνα, τα ποσοστά αντιστρέφονται. Στο Δημόσιο, πάνω από το 54% λαμβάνει περισσότερα από 1.000 ανά μήνα, ενώ στον ιδιωτικό τομέα πάνω το φράγμα του «χιλιάρικου» βρίσκεται το 24,5%, δηλαδή, λιγότερο από το ένα τέταρτο των απασχολούμενων.

    Η άμεση φορολόγηση πλήττει περισσότερο τα φτωχά νοικοκυριά, καθώς η αναλογία φόρου εισοδήματος και πλούτου ως προς το ακαθάριστο εισόδημα του 20% των πιο φτωχών νοικοκυριών ήταν υψηλότερη σε σχέση με το 20% των πλουσιοτέρων.

    Όσο για την πιθανότητα εξόδου της χώρας στις αγορές είναι μικρή, δεδομένης της τρέχουσας δημοσιονομικής κατάστασης και της αδυναμίας περιορισμού του πιστωτικού κινδύνου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ανατροπή: Η αβεβαιότητα έφερε αύξηση του ELA κατά 300 εκατ. ευρώ, αναφέρει το Reuters

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ν. Καραμούζης: «Σταυροφορία» με τους θεσμούς για τα κόκκινα δάνεια και τη ρευστότητα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σταθάκης και Τζανακόπουλος κάλυψαν τον πρόεδρο του ΔΕΣΦΑ – Στις 203.847 ευρώ το εφάπαξ



    ΣΧΟΛΙΑ