• Big Story

    Τίτλοι τέλους για το ιστορικό συγκρότημα του ΔΟΛ – Οι τράπεζες κατήγγειλαν τα δάνεια του – Τι θα συμβεί με τον Σταύρο Ψυχάρη

    • NewsRoom
    Σταύρος Ψυχάρης ΔΟΛ

    Σταύρος Ψυχάρης


    Αύριο θα επιδοθεί – σύμφωνα με πληροφορίες – και επίσημα το έγγραφο με το οποίο θα κοινοποιείται η καταγγελία των δανειακών συμβάσεων του συγκροτήματος όπως και η καθαίρεση του κ. Σταύρου Ψυχάρη από την προεδρία του δημοσιογραφικού ομίλου.

    Οι πιστώτριες τράπεζες -Alpha, Εθνική και Πειραιώς- αποφάσισαν σήμερα στη συνεδρίαση που είχαν για την υπόθεση του ΔΟΛ να προχωρήσουν στην καταγγελία των δανειακών συμβάσεων. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει περιθώριο μέχρι αύριο να πληρωθούν οι υποχρεώσεις και να μην καταγγελθούν τα δάνεια, το ύψος των οποίων προσεγγίζει τα 180 εκατ. ευρώ.

    Στην περίπτωση που οι δανειακές συμβάσεις καταγγελθούν τα δάνεια καθίστανται άμεσα απαιτητά. Και καθώς οι τράπεζες θα είναι οι κύριες των δανειακών συμβάσεων (και των εγγυήσεων τους) θα πρέπει να αποφασίσουν τι θα πράξουν με την επιχείρηση.

    Δηλαδή αν θα την κλείσουν. Ή αν θα προκρίνουν την λύση της εκκαθάρισης εν λειτουργία και στη συνέχεια να πουλήσουν την επιχείρηση ως έχει (εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο, ιστοσελίδες), είτε τμηματικά.

    Για να προχωρήσει η εκκαθάριση εν λειτουργία θα πρέπει να υπάρξει ένα business plan, δηλαδή να καταγραφούν έσοδα, έξοδα, υποχρεώσεις κλπ, και ακόμα να περιγράφονται με σαφήνεια όλες οι ενέργειες πρέπει να γίνουν για την εξυγίανση της, όπως για παράδειγμα η περιστολή λειτουργικού κόστους που κατά κύριο λόγο σημαίνει περιορισμός των θέσεων εργασίας.

    Επίσης θα πρέπει να αποφασισθεί -πέραν του Εκκαθαριστή που θα οριστεί- ποιος θα αναλάβει το έργο να «τρέξει» την επιχείρηση, να εκδίδονται δηλαδή τα έντυπα κλπ.
    Παράλληλα θα πρέπει να υπάρξει διασφάλιση του προσωπικού με ένα minimum εγγυήσεων, αναφορικά με τους μισθούς που «είναι μέσα» (σχεδόν 5 μήνες καθυστερούμενα), τους μισθούς που θα «τρέχουν» για όσους συνεχίσουν να δουλεύουν κατά την περίοδο της εκκαθάρισης, οι αποζημιώσεις κλπ.

    Και φυσικά οι τράπεζες θα συνεχίσουν να αναζητούν επενδυτή που θα αναλάβει το ιστορικό συγκρότημα, και ο οποίος θα πρέπει να εισφέρει με το «καλημέρα» κεφάλαια της τάξης των 20 με 25 εκατ. ευρώ, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο.

    Να σημειωθεί ότι η «διάσωση» του ΔΟΛ απασχολεί την κυβέρνηση και για το λόγο αυτό υπήρξε -μέσα στις γιορτές- συνάντηση των κ.κ. Νίκου Παππά και Αλέκου Φλαμπουράρη με τους τραπεζίτες. Μάλιστα στη συνάντηση αυτή ζητήθηκε από τις τράπεζες να καταθέσουν σχέδιο για το τι πρέπει να γίνει ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί ο ΔΟΛ. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι τράπεζες από την πλευρά τους ζήτησαν να επισπευσθούν οι διαδικασίες του νέου θεσμικού πλαισίου (πτωχευτικό, εξωδικαστικός μηχανισμός, νομική προστασία τραπεζικών στελεχών), σημειώνοντας πως για τη διάσωση είναι προϋπόθεση το «κούρεμα» των δανείων.

    Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ψυχάρης είχε δεσμευθεί απέναντι στις πιστώτριες τράπεζες -από το περασμένο καλοκαίρι- ότι θα κατέβαλλε μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016 τους οφειλόμενους τόκους ποσού περίπου 10εκατ ευρώ και ότι αν δεν το έπραττε θα αποχωρούσε από το τιμόνι του ΔΟΛ.

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κάτι …συμβαίνει στο Mega – Τι προανήγγειλαν Καμπουράκης και Ιγνατίου

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γιατί έφυγε η Σία Κοσιώνη από το Σκάι – Ποια θα την αντικαταστήσει

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Απίστευτο! Πουλάει τη βενζίνη 0,12 ευρώ/λίτρο (video)



    ΣΧΟΛΙΑ