• Big Story

    Εκλογές Ολλανδία: Σαρωτική νίκη Ρούτε – Η Ευρώπη ανασαίνει ξανά

    Ρούτε


    Σαρωτική νίκη Ρούτε έδειξαν τα αποτελέσματα των ολλανδικών εκλογών, δίνοντας έτσι ανάσα λίγο πριν ξεκινήσει η επόμενη κούρσα των εκλογών, στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και σε συγκεκριμένα κράτη-μέλη. Η επικράτηση του Μαρκ Ρούτε απέναντι στον ευρωφοβικό Χέιρτ Βίλντερς επιβεβαίωσε τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, δίνοντας χρόνο και χώρο, στους ψηφοφόρους της Γαλλίας και της Γερμανίας (και ενδεχομένως της Ιταλίας).

    Οι λεπτομέρειες των ολλανδικών εκλογών και τα ποσοστά των κομμάτων δεν θα είχαν αντίκτυπο σε σχεδόν κανέναν άλλον Ευρωπαίο, εκτός από τους πολίτες των Κάτω Χωρών, αν δεν είχε προηγηθεί μια ιδιαίτερη προεκλογική περίοδος που συνδύαζε την αντιευρωπαϊκή ρητορική και τον απομονωτισμό, αλλά  την ίδια στιγμή και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη απέναντι στις «επιθέσεις» του Τούρκου προέδρου σε ένα ιδρυτικό κράτος της Ένωσης.

    Πώς έμεινε πίσω ο Χέιρτ Βίλντερς

    Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι αντιδράσεις από το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και συγκεκριμένων υποψηφίων από το Παρίσι και τη Ρώμη. Ήττα των αντιευρωπαϊστών άρα «καλά νέα». Πρόκειται όντως για ένα ευοίωνο σενάριο, όπως τουλάχιστον το ερμηνεύουν συγκεκριμένες πρωτεύουσες, σε μια πορεία προς την απαξίωση της Ε.Ε. που ξεκίνησε από το Brexit και έφτασε στο όριο στις εκλογές στην Αυστρία. Ακολουθούν εκλογικές αναμετρήσεις σε πολλές και μεγάλες χώρες της Ε.Ε.

    Ο μεγάλος ηττημένος Χέιρτ Βίλντερς

    Τι συμβολίζουν οι εκλογές για την Ε.Ε.

    Ο συμβολισμός των εκλογών για την Ε.Ε. είναι απίστευτα ισχυρός. Μια από τις χώρες της BENELUX, μια από τις ιδρυτικές χώρες της Ε.Ε. απέρριψε τις αντιευρωπαϊκές κορώνες. Οι Ολλανδοί πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για τις κάλπες όσο σχεδόν ποτέ ξανά, καταγράφοντας ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά συμμετοχής εδώ και 30 χρόνια. Ο Χέιρτ Βίλντερς είχε υποσχεθεί να φέρει την «αντιευρωπαϊκή επανάσταση». Να απομακρύνει την Ολλανδία από την Ένωση και να δώσει το «παράδειγμα» στους ψηφοφόρους των πολιτικών του συμμάχων, όπως η κυρία Μαρίν Λεπέν. Απέτυχε.

    Νικητές και ηττημένοι

    Οι Ολλανδοί απέρριψαν τον κ. Βίλντερς. Το κόμμα που ίδρυσε ο «Ολλανδός Τραμπ», το Κόμμα για την Ελευθερία (PVV), ήταν ένα δικό του στοίχημα. Με το… πρόγραμμά του να χωράει σε μια μόλις σελίδα «Α4», δεν κατάφερε να πείσει όσους Ολλανδούς έλεγε ότι είχε κερδίσει.

    Άλλωστε η χώρα που καταγράφει μια από τις καλύτερες οικονομικές επιδόσεις σε ολόκληρη την Ε.Ε., με ανάπτυξη στο 2,7% και με ανεργία περίπου στο 5%, δεν επείσθη από την καταστροφολογία του κ. Βίλντερς.Ωστόσο, η ήττα του ευρωφοβικού πολιτικού ήταν απλώς μια «Πύρρειος νίκη» για τον κ. Ρούτε, μια ανέλπιστη νίκη για το κόμμα των Πρασίνων και μια καταστροφή για το Εργατικό Κόμμα, την πολιτική ομάδα του προέδρου του Eurogroup και υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

    Το κόμμα του κ. Ρούτε έχασε 8 έδρες σε σχέση με το 2012. Από τις 41 έδρες έπεσε στις 33 (στο 77,7% της ενσωμάτωσης). Το Εργατικό Κόμμα υπέστη μια από τις μεγαλύτερες ήττες στην ιστορία του, καθώς έχασε 29 έδρες μέσα σε πέντε χρόνια. Οι «νικητές» ήταν οι Πράσινοι, που κέρδισαν 12 έδρες. Η αύξηση της δημοτικότητας των Ολλανδών Πρασίνων (GroenLinks), πιστώνεται στον επικεφαλής τους κ. Γέσε Κλάβερ.

    Ο Γέσε Κλάβερ πανηγυρίζει την μεγάλη επιτυχία των Πρασίνων

    Τι θα συμβεί στις επόμενες εβδομάδες

    Για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ολλανδία θα χρειαστούν αρκετές ημέρες, ίσως και εβδομάδες. Η πρώτη θέση που έλαβε ο κ. Ρούτε καθιστά αυτομάτως τη διαδικασία ευκολότερη. Παρά ταύτα θα χρειαστεί τουλάχιστον άλλα τέσσερα κόμματα για να συγκροτήσει ένα κυβερνητικό συνασπισμό. Και αυτά θα πρέπει να είναι όσα κατέχουν τις περισσότερες έδρες και στην Άνω Βουλή της Ολλανδίας (Eerste Kamer) στην οποία το κόμμα του κ. Ρούτε (VVD ) έχει 13 έδρες, ενώ το κόμμα του κ. Βίλντερς έχει 9. Είναι η μοναδική ευκαιρία για να μπορέσει η συγκυβέρνηση που θα προκύψει από την Κάτω Βουλή (Tweede Kamer) να νομοθετεί με κάποια ευκολία.

    Νικητής των εκλογών ο Μαρκ Ρούτε

    Το… επόμενο σενάριο

    Η αντιευρωπαϊκή ρητορική και τα κόμματα που απορρίπτουν την ευρωπαϊκή ενοποίηση φαίνεται να έχουν ισχυρότερη φωνή από ότι ουσία. Από την Μαρίν Λε Πεν και την AfD της Γερμανίας, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αυτά τα κόμματα έχουν  μικρότερο «γκελ» στο εκλογικό σώμα από αυτή την οποία φοβούνται ότι μπορεί να αποκτήσουν, οι πολιτικοί τους αντίπαλοι.

    Αν και αυτές οι πολιτικές ομάδες προσπάθησαν να φέρουν στην κορυφή της ατζέντας την νίκη του Ντόναλντ Τραμπ και την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε., δεν φαίνεται να πείθουν την πλειοψηφία.

    Η ψήφος των Ολλανδών πολιτών δίνει αέρα στα πανιά των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, καθώς για ακόμα μια φορά οι πολιτικοί των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνειδητοποιούν ότι οι εκλογές σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ένωσης όχι απλώς δεν περνούν απαρατήρητες από το εθνικό εκλογικό σώμα, αλλά αντίθετα επηρεάζουν μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων. Τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. είναι πλέον συγκοινωνούντα δοχεία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πακέτο με εκρηκτικά από την Ελλάδα στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών – Προοριζόταν για τον Σόιμπλε (upd)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νίκη του Ρούτε στην Ολλανδία – «Χαστούκι» για Ντάισελμπλουμ, ανάσα για Ευρώπη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εκλογές Ολλανδία: Οι υποψήφιοι που ρίχνονται στην μάχη – Ποιοι έχουν προβάδισμα και ποιοι… μένουν πίσω



    ΣΧΟΛΙΑ