• Big Story

    Οι Αμερικανοί βλέπουν εκλογές στην Ελλάδα και ξέρουν ήδη τον νικητή

    εκλογές


    Αυξημένες πιθανότητες στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα δίνουν οι μεγάλες Αμερικανικές και Ελβετικές τράπεζες. Τις τελευταίες ημέρες η Citigroup και η Credit Suisse έχουν δημοσιεύσει τουλάχιστον 4 εκθέσεις όπου προσπαθούν να προβλέψουν τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Έκπληξη προκαλεί, όμως, η τελευταία έκθεση της Αμερικανικής τράπεζας JP Morgan, η οποία έχει προβλέψει ήδη και τον νικητή!

    Μπορεί το βασικό σενάριο της έκθεσης της JP Morgan να παραμένει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με την ελληνική κυβέρνηση να ενδίδει στα αιτήματα των δανειστών, για να παραμείνει στην εξουσία και να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές, ωστόσο οι πρόωρες εκλογές αποκτούν όλο και περισσότερες πιθανότητας.

    Η πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας έχει μειωθεί στο 60%. Όπως σημειώνει η JP Morgan,  καθώς αυξάνεται το πολιτικό κόστος αποδοχής των αιτημάτων των δανειστών, αυξάνεται αντίστοιχα και το ρίσκο κυβερνητικής κρίσης. Η πιθανότητα πρόωρων εκλογών βρίσκεται πλέον στο 40%. Ο οίκος σημειώνει ότι οι διαφορές μεταξύ του Ταμείου και της Ευρώπης είναι δύσκολο να καλυφθούν. Δεδομένης της σκληρότερης στάσης των δανειστών, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει περισσότερα από ό,τι αρχικά υπέθετε, για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

    Σύμφωνα με τους Αμερικανούς της JP Morgan, η Νέα Δημοκρατία θα καταφέρει να επικρατήσει των πιθανών πρόωρων εκλογών, δίνοντάς της πιθανότητα 87,5%. Σε αυτή την περίπτωση, ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί εγκαίρως (πιθανότητα 95%), αποτρέποντας μια επαναφορά των ανησυχιών για Grexit. Η πιθανότητα που δίνει συνολικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι 33%.

    Στην πραγματικότητα, ο οίκος εκτιμά ότι μια νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση θα είναι πιο αποδοτική στο χτίσιμο μιας παραγωγικής σχέσης με τους δανειστές.

    Ωστόσο, στο εναλλακτικό σενάριο επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ σε πιθανές πρόωρες εκλογές (12,5%), θα επανέλθουν οι ανησυχίες για Grexit, με τον οίκο να δίνει πολύ χαμηλή πιθανότητα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο (μόλις 1,5%)

    JPMORGAN020217

    Σε κάθε περίπτωση, ο οίκος δίνει μια πολύ υψηλή πιθανότητα, άνω του 90%, στο σενάριο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης είτε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είτε με ΝΔ, πριν τις 17 Ιουλίου. Ωστόσο, δεν αποκλείει βραχυπρόθεσμες αναταράξεις και μεταβλητότητα στην αγορά, στο ενδιάμεσο διάστημα.

    Την ίδια ώρα, αυξημένη την πιθανότητα εκλογών στην Ελλάδα δίνει και ο Economist. Όπως αναφέρεται σχετικά στο άρθρο, η αδυναμία της κυβέρνησης να περάσει τα μέτρα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, οι πολιτικές πιέσεις που δέχονται οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενόψει και των εκλογών που έρχονται αλλά και η μακροχρόνια διαφωνία μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ευρωπαίων αυξάνουν τις πιθανότητες εκλογών στην Ελλάδα, αφού δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Citigroup: Έτοιμος ο Τσίπρας να υποκύψει στους όρους του ΔΝΤ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Credit Suisse για Ελλάδα: Νέο μνημόνιο, grexit, εκλογές…

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Θρίλερ στο Βερολίνο: Δείπνο Σόιμπλε – Τόμσεν με μενού την Ελλάδα – Γιατί δεν πάει ο Τσακαλώτος



    ΣΧΟΛΙΑ