• Big Story

    Πειραιώς: Ψάχνει για 260 εκατομμύρια μέσα σε τρεις μέρες

    Άνθιμος Θωμόπουλος

    Άνθιμος Θωμόπουλος


    Mια ανάσα από την επίτευξη του στόχου, την συγκέντρωση των 1,34 δισ. ευρώ βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς και ο Άνθιμος Θωμόπουλος κινείται με στόχο την ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι την Παρασκευή.

    Ως κολυμβητής μεγάλων αποστάσεων ο Ανθιμος Θωμόπουλος γνωρίζει ότι είναι κρίσιμη η διαχείριση των δυνάμεων και η διατήρηση της αντοχής ως το τελευταίο μέτρο. Η Τράπεζα Πειραιώς μπήκε νωρίς στον αγώνα των αυξήσεων, έχοντας να διανύσει μεγάλη απόσταση εν μέσω μάλιστα ενός περιβάλλοντος αβέβαιου στο οποίο βάρυνε η καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις ενώ εν μέσω ανοικτών βιβλίων προσφορών και για τους τέσσερις ομίλους, προέκυψε το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι που ανησύχησε περαιτέρω τους Έλληνες τραπεζίτες.

    Οι πληροφορίες φέρνουν την Πειραιώς ένα βήμα από τον στόχο της, έχοντας ήδη καλύψει το 80% της αύξησης (περίπου 1,080 δισ ευρώ) , και η επίτευξη της συμφωνίας με τους εταίρους αναμένεται να κινητοποιήσει τους επενδυτές που θέλησαν να συμμετάσχουν υπό αίρεση ή έμειναν στην άκρη, περιμένοντας να τελειώσει η διαπραγμάτευση. Μια άλλη μερίδα επενδυτικών κεφαλαίων δήλωσε ότι δεσμεύεται για τοποθέτηση ορισμένου ύψους με την προοπτική αύξησής της ανάλογα με την έκβαση της διαπραγμάτευσης.

    Αυτό το μομέντουμ θα επιδιώξει να «πιάσει» ο Ανθιμος Θωμόπουλος τις επόμενες ώρες ώστε η Πειραιώς να ακολουθήσει την Alpha Bank και την Eurobank που έκλεισαν χθες τα βιβλία, συγκεντρώνοντας ιδιωτικά κεφάλαια ύψους 2,56 και 2,039 δις.ευρώ αντίστοιχα.

    Οι αυξήσεις υπερκαλύφθηκαν με τις τιμές διάθεσης και τις λεπτομέρειες της τοποθέτησης να ανακοινώνονται στη συνέχεια. Ακόμη και για τις δύο τράπεζες που είχαν τις χαμηλότερες ανάγκες και ξεκινούσαν με σχεδόν διασφαλισμένη βάση μετόχων, η αβεβαιότητα των τελευταίων ημερών γύρω από τη συμφωνία προκάλεσε νευρικότητα μεταξύ των τραπεζιτών.

    Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και για το κλείσιμο του book building δημιουργήθηκε σασπένς αφού, ενώ οι δύο τράπεζες είχαν συγκεντρώσει τα αναγκαία κεφάλαια, η έλλειψη statement από το EuroWorkingGroup δημιούργησε τυπικό θέμα λόγω ρητρών που σχετίζονταν με την τυπική επιβεβαίωση της συμφωνίας. Σήμερα πάντως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εγκρίνει τις δύο αυξήσεις και η σκυτάλη περνά σε Πειραιώς και Εθνική για να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση του κλάδου.



    ΣΧΟΛΙΑ