• Business

    Ποια funds σορτάρουν άγρια την Πειραιώς-Γιατί η Oceanwood άλλαξε τη στρατηγική της στις ελληνικές τράπεζες

    • NewsRoom

    Ντέμιαν Λιούις (Damian Watcyn Lewis). Υποδύεται τον κερδοσκόπο Fund manager Β. Axelrod στην τηλεοπτική σειρά Billions. (COSMOTE TV)


    Ανοιχτές θέσεις στις μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς, ύψους 2,51%, εξακολουθεί να έχει το fund Lansdowne. Την ίδια ώρα το βρετανικό fund Oceanwood Capital Management, προχώρησε σε αλλαγή της στρατηγικής του απέναντι στις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τις καθαρές αρνητικές θέσεις των funds στις ελληνικές μετοχές.

    Συγκεκριμένα, το Oceanwood μείωσε τις θέσεις του στην Alpha Bank και στην Εθνική, ενώ μηδένισε αυτές που διατηρούσε στην Eurobank. Η αλλαγή στρατηγικής εκτιμάται ότι συνδέεται με την επιθετικότερη μείωση των NPEs των μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων που σχεδιάζει η Eurobank, όπως προκύπτει από τους νέους στόχους μείωσης των προβληματικών δανείων. Με βάση τα πλάνα της Eurobank από 40,7% NPEs το 2018 θα μειωθούν στο 7% με 8% το 2022. Το Oceanwood δεν έχει αρνητικές θέσεις στην Τράπεζα Πειραιώς από το 2016.

    Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το Oceanwood Capital Management πλέον δεν τηρεί κάποια short θέση στην Eurobank από τις 25 Σεπτεμβρίου όπου τηρούσε αρνητικές θέσεις στο 0,49% των μετοχών της, οι οποίες είχαν μειωθεί από το 0,57% που ήταν τον Ιούλιο. Επίσης, το fund μείωσε τις short θέσεις του στις Alpha Bank και Εθνική, στο 0,94% και 0,79% αντίστοιχα, από 1% στις 17 Αυγούστου και 0,80% στις 25 Σεπτεμβρίου.

    Τα άλλα δύο βρετανικά funds δεν έχουν προχωρήσει σε κάποια αλλαγή της στρατηγικής τους, με το Lansdowne Partners να διατηρεί short θέσεις στην Πειραιώς ύψους 2,51% και στη ΔΕΗ 1,40%, ενώ στην Eurobank έχει short θέσεις επί το 0,62% των μετοχών της. Το Marshall Wace έχει καθαρή αρνητική θέση 0,90% στην Πειραιώς.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σαφείς αιχμές Γ. Χαντζηνικολάου (Τράπεζα Πειραιώς) : Η Folli-Follie απέδειξε την αποτυχία πολλών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι πραγματικά συμβαίνει με την Τράπεζα Πειραιώς: Οι σκληροί επόπτες του SSM και το κάψιμο του «κεφαλαιακού λίπους»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σε θέση μάχης επενδυτές και funds: Τι κινήσεις ετοιμάζουν στο ελληνικό χρηματιστήριο και πότε



    ΣΧΟΛΙΑ